Posljedica surogatstva: ‘naručitelji’ djeteta prisiljavaju ‘surogat majku’ da pobaci dijete
9. prosinca 2015.

Melissu Cook iz američke savezne države Kalifornije unajmio je muškarac iz Gruzije kao surogatkinju da zatrudni putem in vitro potpomognute oplodnje koristeći njegovu spermu i jajašca dvadesetogodišnje donorice te za njega nosi i rodi dijete, za što ju je platio 33.000 dolara, prenosi New York Post. U Kaliforniji je dozvoljeno tzv. “komercijalno surogatstvo”, što znači da naručitelji “djeteta” mogu sklapati ugovore sa ženama kako bi im one nosile i rađale djecu za novac. S obzirom na takve vrlo liberalne zakone o surogatstvu, Kalifornija je top destinacija na “tržištu prodaje beba” pa “naručitelji” djece dolaze i iz udaljenih zemalja.

Cook je prema ugovoru s gruzijskim naručiteljem trebala roditi jedno dijete, ali su joj bez obzira na to istovremeno usađena tri embrija putem in vitro potpomognute oplodnje kako bi se, sukladno praksi te metode, povećala uspješnost, odnosno da se barem jedan embrij ugnijezdi u stijenku maternice. Međutim, usadila su se sva tri embrija i nerođena su djeca nastavila rasti i razvijati se, a Melissa Cook je tako nastavila nositi trojke, o čemu je sretno obavijestila naručitelja, no on se “zabrinuo”.

Kako navodi New York Post, naručitelj (otac) je tražio od Cook da pobaci jedno dijete, odnosno “smanji” broj djece – ili zato što nije želio uzdržavati više djece ili zato što nije želio dodatno platiti surogatkinji što je nosila i rodila djecu koju nije “naručio”. S obzirom da se u saveznoj državi Kaliforniji može legalno pobaciti dijete do 20. tjedna trudnoće, pritisak oca naručitelja na surogatkinju se povećavao s približavanjem 20. tjedna.

No, Melissa Cook nije željela pobaciti. “Oni (fetusi) su ljudska bića. Povezala sam se s tom djecom. Ovo jednostavno nije u redu”, komentirala je novinarima. Ipak, kako je pritisak oca naručitelja rastao, postala je neodlučna u svojoj odluci da zaštiti djecu. Cook je pismom kontaktirao odvjetnik Gruzijca navodeći da naručitelj i otac “razumije, ali se ne slaže s Vašom odlukom da ne reducirate (pobacite)”.

Otac i naručitelj djece nikada nije upoznao surogatkinju niti se s njom sastao. “Kao što znate, pravna sredstva moga klijenta, ukoliko se nećete držati uvjeta ugovora, bit će višestruka i uključuju – ali nisu ograničena na – gubitak svih beneficija ugovora (gubitak plaće i naknada) i donose posljedice vezene za buduću brigu o djeci i medicinske troškove povezane s bilo kakvom dodatnom brigom koju bi djeca trebala”, nastavio je odvjetnik. Drugim riječima, otac naručitelj manipulira osjećajima žene koja nosi njegovu djecu, plašeći je da će izgubiti sredstva za uzdržavanje djece kako bi je prisilio na pobačaj, odnosno kako on to naziva “smanjenje broja djece”.

Jennifer Lahl, predsjednica američkog Centra za bioetiku i kulturu, koji se protivi surogatstvu, kazala je da je prema njezinom saznanju Cook prva koja je kao surogat majka javno progovorila o pritiscima da počini pobačaj. Stručnjaci također navode da su tzv. “selektivne redukcije”, odnosno pobačaji određenog broja djece u višestrukim trudnoćama sve češći, prenosi The Telegraph, upravo kao posljedica in vitro medicinski potpomognute oplodnje tijekom koje se više embrija nego što su planirali “naručitelji”, uspije implantirati, usaditi u stijenku maternice, i nastaviti rast i razvoj.

Udruga U ime obitelji se kao članica međunarodne inicijative “Ne trgovanju majčinstvom” zalaže za ukidanje surogatstva u svim članicama Vijeća Europe. Peticiju za ukidanje surogatstva u Vijeću Europe možete potpisati na sljedećoj poveznici.

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža