Kampanja protiv referenduma o braku u Sloveniji: ‘Protivnike ‘gay brakova’ njihove su majke trebale abortirati!
9. prosinca 2015.

Nakon što je slovenska pjesnikinja, 76- godišnja Svetlana Makarovič izjavila kako su inicijatore referenduma kojim se želi poništiti zakon o ‘istospolnim brakovima’ “njihove majke trebale abortirati dok je za to bila prilika” – slovenska parlamentarna stranka Nova Slovenija prijavila ju je zbog širenja govora mržnje i povrede javnog morala.

U Sloveniji se 20. prosinca održava referendum o braku kao zajendici žene i muškarca. Naime, Cerarova je vlada izglasala zakon o “istospolnim brakovima” nakon uspješnog referenduma o braku održanog u Sloveniji 2012. godine.

Pjesnikinja i književnica Svetlana Makarovič (76), bliska lijevim političkim strankama u Sloveniji, poznata je i inače po vrijeđanju svjetonazorskih neistomišljenika i Katoličke Crkve.

Nedavno je na javnoj tribini u vezi skorašnjeg referenduma na kojemu će se glasovati o izjednačavanju istospolnih i heteroseksualnih parova, uključujući pravo na posvajanje djece – rekla da su protiv “prava” istospolnih parova da se njihova veza izjednači sa brakom uglavnom oni za koje bi bilo bolje da su ih majke “pravodobno abortirale”.

Svetlana_Makarovic

A u vezi “preventivnog” zakonskog prijedloga da se u Sloveniji ženama pod prijetnjom globe zabrani pokrivanje lica kontroverzna je pjesnikinja rekla da bi lice morali prekrivati ružni muškarci u politici, pri čemu je poimence navela ime nekadašnjeg ministra unutarnjih poslova Vinka Gorenaka, koji se se sa zabranom hidžaba i nikaba slaže.

Nova Slovenija – kršćanski demokrati (NSI), oporbena stranka koja poziva na glasovanje protiv redefinicije braka u petak je priopćila da je izjave Svetlane Makarovič, poznate osobito po pjesmama za djecu, prijavila institucijama, te kako očekuje da će protiv nje biti podignuta kaznena prijava za širenje vjerske nesnošljivosti i govora mržnje.

“Izjave Svetlane Makarovič predstavljaju povredu časti i ljudskih prava, a ona njima zlorabi demokratska načela”, izjavila je predsjednica Nove Slovenije.

Na te je optužbe odmah reagirala i pjesnikinja, braneći se kako je njezina izjava – da je život protivnika redefinicije braka trebalo prekinuti u majčinoj utrobi – bila satirična…

“Zasad u Sloveniji još uvijek vrijedi da je satira zakonom dopuštena”, rekla je Makarovič.

Referendum-u-Sloveniji-za-brak-žena-plus-muškarac-722x1024

Photo: www.nsi.si, Jan Prunk

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža