U ime obitelji

Duže od godinu dana bez odluke Ustavnog suda o Zakonu o životnom partnerstvu istospolnih osoba

Duže od godinu dana bez odluke Ustavnog suda o Zakonu o životnom partnerstvu istospolnih osoba

Udruga U ime obitelji predala je jučer, 1. prosinca 2015., Ustavnom sudu požurnicu zahtjeva za ocjenu ustavnosti Zakona o životnom partnerstvu osoba istog spola koji je podnijela prije više od godinu dana, a na koju Sud još uvijek nije odgovorio.

Zakon o životnom partnerstvu osoba istog spola izglasan je protivno jasno izražene volje birača i građana Hrvatske na prvom ustavotvornom narodnom referendumu 1. prosinca 2013. te je protivan  odredbi čl. 62. Ustava. Na referendumu se 66 posto birača izjasnilo ZA to da se u Ustav RH unese odredba koja štiti brak kao zajednicu žene i muškarca te sve institute koji se odnose na brak i obitelj.

Zakon o životnom partnerstvu osoba istoga spola je neusklađen s ostatkom pravne stečevine RH, unosi ozbiljne prijetnje slobodi misli, govora, odgoja i vjeroispovijesti te je diskriminatoran.

Zakonom o životnom partnerstvu osoba istog spola uvode se instituti iz obiteljskog prava i postupaka koji se faktično odnose na brak i bračne odnose te se uređuju na identičan način, samo pod drugim nazivom. Onemogućuje hrvatskim malim i velikim poduzetnicima te zaposlenicima u državnoj upravi da djeluju u slobodi po svojoj savjesti. Zadire u materiju desetaka zakona koji su lex specialis za specifična pravna područja. Donošenjem ovog Zakona ostvarena je velika pravna nesigurnost jer je neusklađen s nizom zakona i u mnogo čemu praktično neprovediv.

Ministar uprave Arsen Bauk, kao inicijator spomenutog zakona, ove je godine u svibnju, na ministarskom sastanku u Crnoj Gori, priznao da je Milanovićeva Vlada namjeravala redefinirati brak što je referendumom onemogućeno tako da Zakon o životnom partnerstvu osoba istoga spola predstavlja zloupotrebu vlasti i pokušaj obeshrabrivanja građana da javno, na najdemokratskiji način – referendumom – izražavaju svoje vrijednosti koje je onda vlast, kroz zakone i državne institucije, dužna štititi.

Photo: wikipedia