Poljska premijerka podržala inicijativu da se onemogući pobačaj djece s genetskim nepravilnostima
3. travnja 2016.

Poljska premijerka, Beata Szydło, podržala je građansku inicijativu koja prikuplja potpise da se onemogući pobačaj djece s genetskim nepravilnostima. Komentirala je jutros za radio Jedynka: “Što se tiče mojeg mišljenja – da, ja podržavam ovu inicijativu.”

Inicijativa želi promijeniti zakon o pobačaju iz 1993., a promjene bi išle prema potpunoj zabrani pobačaja u toj državi. Do izmjena zakona budu razmotrene u parlamentu, treba prikupiti 100.000 potpisa građana. Poljska je premijerka istaknula da će kod mogućeg glasovanja za promjenu zakona u parlamentu stranka PiS dopustiti članovima da glasaju po savjesti. “Ja mislim da će svatko od nas biti vođen svojom savješću. U ovom trenutku, mogu reći samo svoje mišljenje.” Bilo bi pogrešno, kada bi tako važan zakon postao dio političke borbe, ističe premijerka, te naglašava važnost održavanja meritorne rasprave. “Važno je da o ovoj temi govore stručnjaci, jer ako se problem razmatra samo na političkoj razini, bojim se da će to biti sljedeća fronta političe borbe.

Podsjetimo – prema zakonu donesenom 1993. abortus na zahtjev u Poljskoj je zabranjen. Dopušten je u slučajevima silovanja, ugroženosti života majke i “deformacije ploda”, odnosno dijagnosticirane bolesti nerođenog djeteta. Zbog nepreciznog definiranja bolesti u slučajevima kojih je abortus dopušten, bolnice dopuštaju abortuse i u slučajevima – Down sindroma i drugih genetskih nepravilnosti. Štoviše, ti abortusi se rade i u kasnijoj fazi trudnoće, čak do 24 tjedna i kasnije, jer takve odluke donose liječnici u nekim bolnicama. Zakon, inače, predviđa da su abortusi u slučajevima bolesti djeteta dopušteni sve dok trenutka kada “dijete može preživjeti samo izvan utrobe majke”.

Zakon, dakle, koji se u ostatku Europe doživljava kao “konzervativan” nije takav, a abortusi u Poljskoj, nažalost, nisu rijetki. Prema podacima Nacionalnog zdravstvenog fonda u 2103. bilo ih je 2411. U većini slučajeva riječ je djeci kod koje je prenatalnom dijagnostikom utvrđena neka bolest. Udruga “Stop abortusu” želi prekinuti upravo takvu situaciju i zabraniti eugenički pobačaj i onaj u slučaju silovanja. U slučaju ugroženosti života majke djeteta, zakonski amandman predviđa oslobađanje od odgovornosti liječnika koji, spašavajući život majke, uzrokuje smrt djeteta. Više možete pročitati ovdje.

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža