Indiana zabranila pobačaj nerođene djece kojima je još u utrobi dijagnosticiran Downov sindrom
4. travnja 2016.

Indiana je druga američka savezna država koja je na čelu s guvernerom Mike Penceom zakonom zabranila pobačaj one nerođene djece kojima je još u utrobi dijagnosticiran Downov sindrom. Prva je to učinila savezna država North Dakota.

Spomenuti zakon zabranjuje liječnicima učiniti abortus nerođenog djeteta, ako su razlozi za to genetski poremećaj kao što je Downov sindrom, djetetova rasa ili spol. Zakonom se također regulira način na koji se humano i dostojanstveno postupa s tijelom pobačenoga djeteta.

“Tijekom cijeloga svog javnog djelovanja zalagao sam se za svetost života. Ovaj je zakon (HEA 1337) sveobuhvatna mjera koja se zalaže za život i potvrđuje njegovu vrijednost, i to je razlog zašto sam ga potpisao”, rekao je u svojoj izjavi guverner Pence.

Guverner Pence smatra da se o društvu može prosuditi na temelju toga kako se odnosi prema najranjivijima među sobom, a među njima su svakako i nerođeni. Ovaj će zakon štititi upravo njih.

Pence svjedoči o prekrasnim i inspirativnim trenutcima provedenima u obiteljima s djecom s posebnim potrebama, a posebice s onima s Downovim sindromom. Ovaj je zakon važan korak u zaštiti nerođenih, ali također predviđa i iznimke za zaštitu života majke.

Senator Travis Holdman prethodno je napomenuo kako će donošenjem ove mjere svaki abortus učinjen zbog rasne, spolne ili zdravstvene diskriminacije biti tretiran kao krivično djelo liječnika.

Pritisci na obitelj da učini abortus bolesnoga nerođenog djeteta dolaze i od strane zdravstvenih radnika, napominje senatorica Liz Brown, koja je također sudjelovala u izradi zakona.

Šalje se poruka da je bolje da se takva ljudi ne rode. Ako se ipak rode, bit će prihvaćeni i integrirani u društvo jer tako kažu američki zakoni. Međutim, bilo bi stvarno lakše da se nisu rodili. Senatora Pencea podržao je i predsjednik i glavni izvršni direktor organizacije Indiana Right to Life (Pravo na život). Izrazio je zadovoljstvo činjenicom da savezna država Indiana cijeni život bez obzira na nečiju moguću nesposobnost, spol ili rasu.

Novi zakon, osim već ranije spomenutog, uključuje i brojne druge mjere vezane uz sami pobačaj, kao npr. informiranje o perinatalnoj skrbi za roditelje koji se suoče s negativnom prenatalnom dijagnozom, zatim dostojanstveno zbrinjavanje abortiranoga fetusa kako bi se spriječilo da završi kao ostali medicinski otpad, zabrana odvoženja i uvoženja abortiranoga djeteta iz i u državu Indianu, osim za njegovo konačno zbrinjavanje.

“Naš pristup cijeni život bez obzira tko si, odakle dolaziš ili koja su tvoja ograničenja”, rekao je republikanac Casey Fox tijekom debate. I mnogi su drugi političari u senatu podržali zakon.

Bilo je i onih koji su tvrdili da se zakonodavstvo ne bi smjelo miješati u ženino pravo na odluku da abortira te da sama odluči što je najbolje za nju i njezino zdravlje.

Savezna država North Dakota prva je 2013. donijela sličan zakon kojim štiti nerođenu djecu od pobačaja zbog određenoga poremećaja ili moguće nesposobnosti, a još je nekoliko saveznih država zabranilo pobačaj na osnovi djetetovog spola.

Photo: lifesitenews.com

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža