Plenković insinuirao da udruga U ime obitelji zajedno s Hasanbegovićem pokušava iskoristiti Penavu
18. rujna 2018.

Sutra Hrvatski sabor počinje s radom u jesenskom zasjedanju. Uoči plenarne sjednice i Aktualnog sata, večeras je u Saboru živo, jer se klubovi pripremaju za jutro. Tako su stajališta usklađivali i zastupnici vladajuće stranke. Njezin predsjednik i premijer, nakon sastanka Kluba HDZ-a, kažao je kako je Vlada već poslala u proceduru 30 zakonskih prijedloga, a bit će ih još. “Očekujem dinamičan rad Hrvatskog sabora”, kazao je Plenković, a javlja HRT.

“Ja vjerujem institucijama. Što se tiče inicijative vukovarskog gradonačelnika – stav je HDZ-a, vodstva, Kluba i naših koalicijskih partnera je vrlo jasan. Prvo, ratni zločini ne zastarijevaju. Posebno za one u Vukovaru i Ovčari zahtijevaju dodatne napore da se počinitelji pronađu i kazne. S te strane imamo puni konsenzus uz gradonačelnika Penavu. Međutim taj posao rade tijela koja nisu izvršna vlast i ta tijela treba osnažiti”, kazao je premijer. “Ova Vada je osnovala posebnu radnu skupinu koja se bavi tim problemom i njihov je rad rezutirao s dodatne dvije kaznene prijave”, dodao je.

Penava: ‘Imamo li procesuirane u vrhu Srbije, vrhu JNA, zapovjednike srpskih koncentracijskih logora?’

Naglasio je da vezano za Penavinu inicijativu treba izbjeći politiziranje i manipulaciju. “Sad je već očito ona ima nekih drugih ciljeva – napora da se pokuša destabilizirati Vlada osobito sa ciljem odnosa s SDSS-u kao jednom od koalicijskih partnera”, rekao je Plenković. “Što se ove Vlade tiče – nema te teme koja se tiče digniteta Domovinskog rata, domovinske sigurnosti HV-a i hrvatske policije koju mi nismo adresirali na najbolji mogući način. Što se toga tiče – nema ničeg što se može zamjeriti”, zaključio je.

Plenković nije želio konkretno odgovoriti na novinarski upit o UIO, braniteljima i Culeju

Novinari su premijera Plenkovića pitali instrumentaliziraju li udruge, udruga U ime obitelji i branitelji Culeja i gradonačelnika Penavu da udaraju po premijeru.

“Nemojte baš spajati zastupnika Culeja i gradonačelnika Penavu. Culej je raspravljao i potpuno dijeli ovaj stav koji sam sad iznio, a što se tiče predstavnika nekih drugih udruga – to je politika”, kazao je Plenković te potvrdio da se radi o Zlatku Hasanbegoviću – “To je jasno kao dan, to se vidi s Marsa”.

Na pitanje je li vukovarski gradonačelnik Ivan Penava izmanupuliran od strane Zlatka Hasanbegovića premijer je odgovorio: “Vidjet ćemo. Ima još vremena”. Na pitanje kakav je stav ministra Tome Medveda premijer je odgovorio: “Zamijerati nešto Vladi u kojoj su dva zapovjednika gardijskih brigada je na ivici apsurda”. Dodao je kako ministar ima redoviti dijalog s braniteljima i jasno im je poručio da to treba odvojiti od onoga što se može napraviti i manipuliranja inicijativom.

Novinari su premijera pitali hoće li biti tematske sjednice Sabora o Miloradu Pupovcu, što su tražile neke braniteljske udruge. Plenković je rekao da je ta odluka na Saboru te kako misli da je neće biti. “Bit će prigode za rasprave, intervjue i očitovanja, ali takva vrsta javne rasprave – ne”, jasno je poručio. Na pitanje boji li se što zahtjeva udruga da se Pupovac očituje o boravku u Bačkoj Palanci i je li takvo ‘zadiranje u većinu’ skrivena poruka Plenković je kazao: “Nema nikakvih skrivenih poruka”.

Izvor: narod.hr/hrt

Foto: snimka zaslona

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža