Nakon 2,5 godine odugovlačenja: Rumunji 7. listopada izlaze na referendum o braku!
17. rujna 2018.

Vrhovni sud Rumunjske dao je zeleno svjetlo za referendum koji bi trebao zaštiti brak kao zajednicu muškarca i žene.

Ustavni sud odlučio je u ponedjeljak, sa 7 naspram 2 glasa, da nema pravne prepreke za referendum koji će se održati 7. listopada.

Senatori su prošli tjedan odobrili referendum, nakon što je 3 milijuna Rumunja potpisalo peticiju kojom se zahtijeva ustavni amandman koji redefinira brak, a koji je trenutno definiran kao zajednica između “supružnika”.

Podsjetimo, gotovo dvije i pol godine su prošle od potvrde Ustavnog suda da je u skladu s Ustavom zahtjev tri milijuna građana koji su zatražili promjenu Ustava kako bi se brak definirao kao zajednica muškarca i žene, a koju je inicirala građanska inicijativa “Koalicija za obitelj”.

(VIDEO) Pogledajte obraćanje dr. Željke Markić na proslavi Dana obitelji u Rimu

Tri milijuna potpisa predstavlja oko 15 % ukupnog stanovništva Rumunjske.

Potpisi su predani parlamentu u svibnju 2016. godine. Ovo je prva građanska inicijativa u Rumunjskoj od pada komunizma 1989. godine. Unatoč tome – raspisivanje referenduma opetovano je odgađano bez objašnjenja što je izazvalo velike zabrinutosti za demokratske procese i demokraciju u Rumunjskoj.

Rumunjska: 3 milijuna potpisa za zaštitu braka i obitelji u Ustavu

Građanska inicijativa zatražila je da rumunjski građani na najdemokratskiji način – referendumom – odluče žele li amandmanom osigurati da Ustav njihove zemlje štiti brak kao zajednicu žene i muškarca.

Rumunjski Ustavni sud jednoglasno je potvrdio ustavnost građanske inicijative u srpnju 2016. potvrđujući da „Ustavni sud zaključuje da referendumsko pitanje građanske inicijative zamijenjujući izraz „bračni partneri“ izričito tumači da brak može biti sklopljen samo između partnera različitog spola, što se i podrazumijevalo kad je 1991. usvojen važeći Ustav.

(VIDEO) Brojne europske udruge, među njima i U ime obitelji – podržale zahtjev rumunjskih građana za referendum o braku

Građansku inicijativu poduprle su gotovo sve vjerske zajednice – najveća pravoslavna, katolička, evangelička i dr.

Udruga U ime obitelji također je, s brojnim drugim udrugama civilnog društva iz cijele Europe podržala zahtjev milijuna rumunjskih građana za raspisivanjem referenduma o braku te je dr. Željka Markić ispred U ime obitelji uputila kratki video poziv vladajućima u Rumunjskoj da se odluče za demokraciju i poštivanje volje svojih građana.

Rumunjska se približava referendumu o zaštiti braka kao zajednice muškarca i žene

Izvor: narod.hr

Foto: Thinkstock

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža