Bugarski ustavni sud odbacio Istanbulsku konvenciju: zašto vlast u Hrvatskoj nije reagirala na upozorenja o neustavnosti?
23. rujna 2018.

Prije otprilike 5 mjeseci Hrvatski sabor je, na prijedlog Vlade, ratificirao takozvanu Istanbulsku konvenciju. Vlast je zaobišla dati odgovore na argumente protiv ratifikacije koje su brojni hrvatski građani, udruge i institucije iznosili mjesecima prije i koji su svoje protivljenje jasno pokazali na masovnim prosvjedima u Zagrebu i Splitu.

Bugarski ustavni sud proglasio IK protuustavnom

O neprihvatljivosti Istanbulske konvencije govori i nedavna odluka bugarskog ustavnog suda. Njemu je bugarski parlament, nakon velikog protivljenja civilnog društva, Pravoslavne crkve i političkih stranaka, uputio Konvenciju na ocjenu ustavnosti. Ustavni sud donio je zaključak da je Istanbulska konvencija protuustavna.

Bernardić kazao da je Istanbulska konvencija povećala ‘rodnu ravnopravnost’, pa ustvrdio da je došlo do porasta nasilja?

UiO: Interpretativna izjava nema pravnu težinu i podcjenjuje hrvatske građane u ime “Republike Hrvatske”

Povodom odluke bugarskog ustavnog suda, oglasila se udruga Vigilare koja je podsjetila na svoju pravnu argumentaciju o tome da Istanbulska konvencija nije u skladu s hrvatskim Ustavom, a koju je uputila Vladi prije više od godinu dana.

UiO: ‘Vlada nepotpunim informacijama sprječava hrvatske građane u formiranju informiranog stava o Istanbulskoj’

Udruga Vigilare u svom priopćenju pozdravlja odluku bugarskog ustavnog suda te poziva odgovorne u Hrvatskoj da iscrpe pravne mogućnosti kako bi se spriječila provedba Istanbulske konvencije. U priopćenju u bitnim točkama donose prijevod presude bugarskog Ustavnog suda.

Ustavni sud smatra da unatoč svojim nesumnjivo pozitivnim stranama, Konvencija je unutar sebe kontradiktorna i ta kontradiktornost stvara dvoslojnost u njoj. Na taj način sadržaj dijela odredbi izlazi izvan deklariranih ciljeva Konvencije i njenog naziva. (…)

UIO: ‘Premijeru, jeste li dobili mandat eksperimentirati s djecom i uvoditi novu indoktrinaciju u obrazovanje?’

Konvencija dijeli biološku i socijalnu dimenziju roda i izlazi izvan okvira gledišta o rodnoj binarnosti ljudske vrste. (…)

Ustav i cjelovito bugarsko zakonodavstvo utemeljeno je na shvaćanju o binarnom postojanju ljudske vrste. (…)

Na međunarodnoj razini, shvaćanje roda kao cjelina biološke i socijalne dimenzije utemeljeno je u Rimskom statutu Međunarodnog kaznenog suda.

Ustavni sud smatra da Konvencija zbog odredbi po čl. 3., slovo “c” i čl. 4.,§ 3. koje su temeljne za smisao međunarodnog ugovora u njegovoj cjelini, ne odgovara Ustavu.” – navodi se, između ostalog, u presudi bugarskog Ustavnog suda. Više pročitajte na stranicama udruge Vigilare.

(VIDEO) Luka Mlinarić: Istanbulskom konvencijom stvara se spin da je sve ono što predstavlja muškost, odnosno ženskost- stereotip, a ne prototip

Vlada ignorirala pravnu argumentaciju da je IK u suprotnosti s hrvatskim Ustavom

Udruga Vigilare u kolovozu 2017. uputila je Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, tijekom javne rasprave o Istanbulskoj konvenciji, pravno mišljenje u kojem se, među ostalim, tvrdi kako je ratifikacija Istanbulske konvencije protivna Ustavu Republike Hrvatske.

Njihov prilog javnoj raspravi, koji predstavlja tek sažetak cjelokupnog pravnog mišljenja koje su dostavili Ministarstvu. Možete pročitati ovdje.

UiO: Javna televizija pristrana u izvješćivanju o ratifikaciji Istanbulske konvencije

Unatoč tome, umjesto odgovora na iznesene pravne argumente, hrvatska Vlada je svojom odlukom podržala ratifikaciju te ju uputila u Sabor, koji ju je ratificirao.

Upozorenja udruge U ime obitelji

Protiv Istanbulske konvencije posebno se angažirala udruga U ime obitelji, koja je još tijekom javne rasprave u ljetnim mjesecima prošle godine, jasno izrazila argumente zbog kojih njezinu ratifikaciju ne smatra prihvatljivom.

UiO na javnoj raspravi: Istanbulska konvencija utemeljena je u rodnoj ideologiji

„Zaštita svih žrtava od svakog nasilja definirana je kroz 48 odredbi Istanbulske konvencije (od poglavlja „Prevencija“ do poglavlja „Migracija i azil“) koje sadrže mjere i mehanizme za sprječavanje i kažnjavanje nasilja nad ženama i djecom te zaštitu žrtava – svih 48 mjera i mehanizama je već ugrađeno u hrvatsko zakonodavstvo.

U ime obitelji: Analiza koristi i šteta ne opravdava ratifikaciju IK

Ostalim odredbama Konvencije državama strankama nameće se uvođenje “rodne” ideologije, proizvoljno uplitanje u unutrašnji pravni poredak Hrvatske kroz nadzorno tijelo za provedbu Istanbulske konvencije (GREVIO) te netransparentno financiranje organizacija civilnog društva proračunskim novcem namijenjenim za zaštitu žrtava nasilja. Svi nabrojani učinci Konvencije ni na koji način ne doprinose sprječavanju i zaštiti od nasilja te tako nisu u interesu ni žrtava ni javnosti.“ – poručila je udruga U ime obitelji u ožujku ove godine u dokumentu kojega je poslala svim zastupnicima u Hrvatskom saboru, a u kojem je predstavila svoju analizu koristi i šteta koje bi donijela ratifikacija Konvencije zaključujući da ratifikacija nije opravdana.

Izvor: narod.hr/vigilare.org

Foto: Thinkstock

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža