U ime obitelji

Platforma ‘od desnog centra na desno’ kao odgovor na HDZ-ovo pomicanje ulijevo

Platforma ‘od desnog centra na desno’ kao odgovor na HDZ-ovo pomicanje ulijevo

Nakon jučerašnje izjave Miroslava Škore, predsjednica udruge “U ime obitelji” dr. Željka Markić komentirala je stvaranje zajedničke platforme koja bi okupila aktere koji dijele ista svjetonazorska pitanja od “desnog centra na desno”.

U ime obitelji smatra da bi bilo jako dobro da se na nadolazećim parlamentarnim izborima organizira zajednička platforma nudeći alternativu korumpiranosti i nevjerodostojnosti aktualnoj vlasti Plenković-Milanović. Takva alternative SDP-u na lijevom spektru već se formirala i bilo bi u interesu demokracije da se formira i na desnoj strani spektra.”, istaknula je predsjednica udruge “U ime obitelji” Željka Markić.

Navela je kako po procjenama udruge “U ime obitelji” jedna takva platforma, oformljena od desnog centra na desno, može uvesti 20-30 zastupnika u Sabor, obzirom da su rezultati na europskim i predsjedničkim izborima pokazali kako je HDZ ostao bez dobrog dijela desnih birača.

“Snagu ima platforma jer ne postoji nitko tko za sebe može ostvariti promjenu koja je potrebna”, ocijenila je dr. Markić za RTL.

Tko bi se sve priključio platformi?

Miroslav Škoro i Zlatko Hasanbegović već su dogovorili zajednički izlazak na parlamentarne izbore. Dr. Markić u potencijalnoj zajedničkoj platformi vidi i bivšu eurozastupnicu Marijanu Petir te Most, ali i “ljude iz HDZ-a koji su se pokazali autentičnima i neucjenjivima od strane Andreja Plenkovića”.

Za Večernji list, dr. Markić je istaknula kako udruga “U ime obitelji” sustavno razgovora sa svima koji dijele dijeli zajedničke vrijednosti.

“U ime obitelji redovito razgovora s onima na političkoj sceni koji dijele naše vrijednosti – pravo na neradnu nedjelju, zaštitu života bez diskriminacije – od začeća do prirodne smrti, uvođenje elektroničkog i dopisnog glasovanja i pravedniji izborni sustav, promicanje braka i obitelji… – s ljudima iz Mosta, dr. Hasanbegovićem i Peternelom iz Domovinskog pokreta, sa ljudima iz HDZ-a koji su se pokazali autentičnima i neucjenjivima od strane gospodina Plenkovića, sa Marijanom Petir i drugima. Dakle, mi redovito komuniciramo s raznim akterima hrvatske političke scene u okviru naših zagovaračkih aktivnosti u društvu.”, naglasila je.

Hoće li se dr. Markić naći na listi?

Na pitanje novinarke RTL-a pretendira li na listu, dr. Markić je istaknula kako bi se na listi moglo naći imena više od trideset nekorumpiranih i kvalitetnih ljudi te kako ona neće biti potrebna.

“Stvaranjem zajedničke platforme od “desnog centra na desno” moglo bi osigurati da u Sabor uđe između 20 i 30 kvalitetnih, nekorumpiranih, svjetonazorski jasno pozicioniranih muškaraca i žena. Za ostvarenje takvog cilja potreban je timski rad, realno sagledavanje sebe i drugih i usmjerenost ka istom cilju – promjeni načina upravljanja Hrvatskom. Jer u okolnostima kad se “lijevi” SDP protivi neradnoj nedjelji za radnike, a “desni” HDZ odbija uvesti dopisno i elektroničko glasovanje – što im je bilo jedno od glavnih predizbornih obećanja prije 4 godine – birači koji žele imati svoje političke predstavnike – kakav god da im je svjetonazor – ne mogu biti zadovoljni.”, zaključila je.

U Mostu ističu kako pregovori s Domovinskim pokretom Miroslava Škore traju te kako su uz Domovinski pokret najsnažnija stranka u ovoj kombinaciji.

I unutar HDZ-a postoji podjela. Dio članova među kojima su i brojna istaknuta imena poput Mire Kovača, Milijana Brkića, Ivana Penave te Davora Ive Stiera ne podržava politiku aktualnog predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića, niti smjer kojim se stranka kreće, uključujući ratifikaciju sporne Istanbulske konvencije, Marakeškog sporazuma te koaliciju s liberalnom strankom s tek 2 posto podrške birača HNS-om kojoj je Plenković dao dva Vladina resora. Nezadovoljstvo su pokazali i birači na europarlamentarnim, ali i predsjedničkim izborima.

Jedan od pokazatelja kako razmišljaju desno orijentirani birači u Hrvatskoj, na koje pretendira i HDZ, je referendum o braku kada je 946.433 birača glasovalo za ustavnu zaštitu braka kao zajednicu žene i muškarca. HDZ je na prethodnim izborima izgubio dobar dio tih birača, kojima su vrijednosti i svjetonazor važni.

Aktualni predsjednik Vlade i HDZ-a je na parlamentarnim izborima 2016. tražio potporu desnih birača s obećanjem da neće nametati bilo koju ideologiju, pa ni rodnu, a onda je po dolasku na vlast prevario svoje birače i nametnuo rodnu ideologiju putem Istanbulske, nastavljajući time politiku SDP-ova Zorana Milanovića, što su birači kaznili.

“Više je nego očito da je HDZ, osobito nakon prvoga predsjednika, mnoge i razočarao svojom nedorečenom, kompromisnom politikom, ideološkim skretanjima i lutanjima i neodlučnošću u ostvarivanju legalnih i legitimnih hrvatskih nacionalnih ciljeva i interesa.”, istaknuo je Ivan Miklenić u kolumni.

Činjenica da su desno orijentiranim biračima, ali i većini birača u Hrvatskoj važne vrijednosti te da će na izborima kazniti one koji te vrijednosti ne poštuju, pokazalo se više puta u proteklih 6 godina. O svemu će na kraju odlučivati birači na predstojećim parlamentarnim izborima.

Izvor: narod.hr