Kako su blagajnice i njihove obitelji reagirale na neradnu nedjelju?
4. svibnja 2020.

Prema procjeni sindikata više od 50.000 ljudi radi nedjeljom, a sada se nadaju da će i nakon krize uzrokovane pandemijom koronavirusom nedjeljom imati slobodni dan kako bi ga proveli s obitelji.

Blagajnica Sandra Marinić na blagajni je već 30 godina, svaka druga nedjelja za nju je radna,, dok je ovu provela doma. Iako voli svoj posao, nedjeljni obiteljski ručak draži joj je od gužvi na blagajni.

“Evo danas se kuha juha za moju obitelj, pečemo meso i odmaramo. Kad ručamo ići ćemo malo prošetati negdje u prirodu s psom i odmoriti se”, kazala je za RTL.

Dok se kuha ručak za njenu četveročlanu obitelj, sa suprugom može u miru popiti kavu. On je oduševljen.

“Odlično. Nakon dosta godina što je radila nedjeljom. Kad je nema mi je dosadno”, poručio je Sandrin suprug Tomislav Marinić.

Mama Martina Radek, trgovkinja iz Samobora, također je umjesto s kupcima dobila priliku družiti se s obitelji.

“Današnji dan dan ću provesti s obitelji u prirodi s djecom i konačno zajednički obiteljski ručak. Jako, jako sam sretna, ujutro sam se probudila u miru, popila kavu, djeca se probudila, zajedno isplanirali dan. Nezamjenjivo”, poručila je.

Nezamjenjivo je druženje s mamom.

“Super je što je mama u nedjelju doma. Najviše me veseli igranje”, kazala je Tea Radek, Martinina kćer.

Veseli se oko 115.000 radnika zaposlenih u maloprodaji. Od toga su dvije trećine žene. S obzirom da su danas slobodni nakon dugo vremena svi zajedno pozdravljaju odluku Stožera.

“Mislimo da će građani biti snadbjeveni, poslodavci neće biti na gubitku, a radnici će biti zadovoljni”, istaknula je Zlatica Štulić, predsjednica sindikata.

“To je jedini dan kada nema škole, nema treninga, nema obaveza i jedini je dan kada konačno svi zajedno možemo sjesti za stol, svih četvero”, rekla je Martina Radek.

S tim se slaže i gospođa Marinić.

“Ne znam koliko sam nedjelja odradila, ne znam im ni broja, nekad svaka druga, nekad svaka treća, a prije toga je bilo da se ne radi, ja sam bila i u takvim uvjetima. Tako da je mislim da je super ovo da budemo s obitelji i odmorimo”, rekla je Sandra Marinić.

Rad nedjeljom sve Vlade pokušavaju regulirati već 20 godina, ali bezuspješno. Ono što oni ne mogu, uspjela je korona, barem privremeno.

Izvor: narod.hr/RTL

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža