U ime obitelji

Pitanja i Odgovori: Je li glasovanje elektroničkim putem sigurno?

Pitanja i Odgovori: Je li glasovanje elektroničkim putem sigurno?

Glasovanje dopisnim i elektroničkim putem omogućuje svim hrvatskim državljanima, a posebno onima kojima je to otežano iz zdravstvenih razloga, ili jer nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj, ili jer su se zatekli izvan Republike Hrvatske da glasaju dopisno, tj. poštom ili elektronički – internetom. Ovakvi načini glasovanja omogućuju svima da u potpunosti ostvare svoje biračko pravo zajamčeno u članku 45. Ustava prema kojem »hrvatski državljani imaju opće ijednako biračko pravo«.

Vlada RH je ove godine uvela napredni sustav e-Građani uz pomoć kojeg svaki građanin može na siguran način, preko Interneta, od doma, izvaditi dokumente poput rodnog i vjenčanog lista. Također, ministar Bauk tvrdi da tehnički ne postoji prepreka da se građani o potrebi raspisivanja referenduma izjašnjavaju preko sustava e-Građani.  Dakle, ako već postoji siguran sustav koji svim registriranim građanima nudi ovu razinu usluge za najosobnije dokumente, moguće ga je nadograditi i za glasovanje na izborima!

Koje zemlje imaju mogućnost dopisnoga ili elektroničkoga glasovanja?

Dopisno glasovanje postoji u mnogim zemljama svijeta, a od država nama najbližim dopisno glasovanje postoji u Italiji, Sloveniji, Bosni i Hercegovini.

Također, mnogo je primjera elektroničkoga glasovanja – od Australije, Kanade, do Italije, Estonije, Njemačke, Francuske, Finske, Švicarske itd.