Peternel (DP): ‘Ukidanje mjere roditelj odgojitelj je ideološka odluka koju su u Možemo donijeli prije izbora’
14. siječnja 2022.

Zastupnik u Skupštini grada Zagreba Igor Peternel (Domovinski pokret) gostovao je u emisiji Zoom Zagreb, gdje je, među ostalim, komentirao ukidanje mjere roditelj odgojitelj:

“Možemo su dobri učenici HDZ-a”

“Možemo su dobri učenici HDZ-a, ono što HDZ tehnički radi u Saboru, to Možemo radi u zagrebačkoj Gradskoj skupštini. One teme koje su bitne ili žele nešto sakriti o tome se raspravlja navečer kad novinari odu i kad su završili svi prilozi na televizijama. Tako su i raspravu o opozicijskim prijedlozima oko ukidanja mjere roditelj odgojitelj stavili oko 7-8 navečer kad je takva rasprava izgubila svaku svrhu. Naime, na prošloj sjednici smo prvo usvojili proračun, a zatim je išla rasprava o mjeri roditelj odgojitelj što je bez ikakvog smisla, jer je proračun bez te mjere već usvojen” – prepričao je Peternel.

> GI ‘U djeci je budućnost’ Visokom upravnom sudu podnijela podnesak: ‘Nadamo se odluci u korist roditelja odgojitelja’

> Evo zašto je ukidanje mjere roditelj odgojitelj – protuustavno i protuzakonito

> Evo koji su gradski zastupnici glasovali za, a koji protiv ukidanja mjere roditelj odgojitelj

“Prikupljaju bodove jer tonu u rejtinzima”

Rekao je da je opozicija oko teme roditelj odgojitelj opozicija suglasna:

“To je apsolutni bezobrazluk sa strane vladajuće većine da je išla ukidati tu mjeru, to im je isključivo ideološka odluka. Nema veze sa sredstvima. Tu ideološku odluku oni su donijeli i prije izbora. Sad je to jednostavno prikupljanje bodova u svom biračkom tijelu jer vide da tonu u rejtinzima. Oni su dobili većinu i njihovo je pravo ukidati mjeru, ali nije njihovo pravo ukidati mjeru na ovaj način. Dakle, jedno je reći ok mi smo sad druga priča, ne podržavamo to i to, više nema novih, ne primamo nove, ne sklapamo nove ugovore, ali ono što imaš, što si stekao, što si dobio s preuzimanjem funkcije to moraš dovesti do kraja” – kaže Peternel.

“Ne možeš nekome koji ima obitelj, troje, četvero, petero djece, majka je izašla iz procesa rada u onoj struci u kojoj je bila prije, imaju neke kredite, računali su, posložili su svoj život, na bazi pet-šest-sedam godina dok djeca ne navrše određeni broj godina,  i sad vi njima odjednom kažete usred pandemije, usred svih ovih problema, eto od 1. 5. vi više nemate to što ste imali. Tko će otplaćivati vaše kredite nije bitno, kako ćete djecu dati u vrtić usred sezone također nije bitno…” – opisao je Peternel.

Dokazivanje na sudu

“To nije normalno po meni. To će se dokazati na sudu da to nije normalno. Sve te majke imaju našu punu potporu u svojim sudskim procesima. Davali smo im punu potporu i u vrijeme dok su prosvjedovali. I udruga gospođe Željke Markić, U ime obitelji, se priključila, dat će im punu pravnu potporu, zajedno su krenuli u neke tužbe, mi također dajemo potporu tome.
Ponavljam još jednom – može se donijeti politička odluka da se ukida za nove, ali ne možete retroaktivno nekome preko noći mijenjati njegov život. Nemate na to pravo. Vi ste preuzeli grad Zagreb s njegovim obvezama, imate svoja prava kao gradonačelnik, ali i obveze koje ste stekli i te obveze morate poštivati.” – objašnjava Peternel.

On je potom rekao kako u javnosti vlada poprilično nerazumijevanje oko toga što su to poticajne mjere, primjerice poticajne mjere za ostanak na pojedinim područjima, poticajne mjere za populacijsku politiku…

Što su poticajne mjere

“Dakle, poticajne mjere koštaju. Poticajne mjere znače da se izdvoje neki novci da bi se nešto postiglo. Onda možemo raspravljati i trebamo li izdvajati za trudnice, za siromašne, za dječje doplatke… sve su to poticajne mjere. Primjerice, vlada Ivice Račana je izdvojila sredstva kako bi znanstveni novaci kupili stanove po povoljnijim kreditima. To je poticajna mjera koja državu i dan danas košta. Što bi bilo da je Vlada Ive Sanadera to ukinula. Kasnije Vlade su shvatile da su poticajne mjere za znanstvene novake stečene obveze koje se moraju ispunjavati.” – rekao je Peternel.

Ovaj zastupnik u Gradskoj skupštini potom je dodao kako što se tiče mjere roditelj odgojitelj postoje određeni pokazatelji da je demografski negativni trend bio u padu.
“Ta se mjera mogla promijeniti, poboljšati, moglo se skratiti, moglo se ne vezati uz imovinski cenzus, moglo se sve to, ali se nije ni probalo. Sad će početi sudski procesi i vidjet ćete da će tu još svega biti. A tko će snositi političku odgovornost ako će građani Zagreba morati plaćati sudske troškove?” – zapitao se Peternel.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/Zoom Zagreb

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža