Otvoreno pismo saborskim zastupnicima – pokretanje pitanja povjerenja ministru uprave Arsenu Bauku
18. prosinca 2014.

Građanska inicijativa „U ime obitelji“ uputila je otvoreno pismo svim saborskim zastupnicima u kojem ih traži da sukladno Poslovniku Hrvatskog sabora (čl. 125.1.) predlože pokretanje pitanja povjerenja ministru uprave Arsenu Bauku. Usprkos najavama, nakon ¾ odrađenog mandata i samo 10 dana prije predsjedničkih izbora ministar Bauk još uvijek nije utvrdio točan broj birača u Republici Hrvatskoj, stoji u pismu „U ime obitelji“.

U inicijativi smatraju da ponašanje ministra Bauka kao člana Vlade i državnog dužnosnika traži neodgodive i oštre sankcije kako bi se vratilo povjerenje građana u djelovanje državnih institucija te onemogućilo njihovo daljnje manipuliranje.

Ministar Bauk je od 2011. do 2013. tvrdio da broj birača u Hrvatskoj upisanih u Registar birača ne odgovara stvarnom stanju, već ga treba uskladiti s Popisom stanovništva iz 2011. jer neki birači više ne prebivaju na području RH ili imaju fiktivna prebivališta. Realni broj birača u Hrvatskoj bi prema procjeni samog ministra trebao iznositi između 3,4 i 3,5 milijuna birača: „U Popis birača u Republici Hrvatskoj ušle su sve osobe koje imaju važeću osobnu iskaznicu, hrvatski su državljani, imaju prebivalište i stariji su od 18 godina. (…) Ukupan broj je 3,7 milijuna (…) U RH popisano je oko 3,4 milijuna punoljetnih stanovnika što znači da u Popisu birača u Hrvatskoj imamo 336 tisuća više. To je indikator u kojim dijelovima RH treba tražiti ovaj višak ljudi koji imaju važeće osobne iskaznice, ali nemaju na njima točne podatke.” (RTL, 5. 4. 2013.)

Iako je ministar Bauk nazvao Popis stanovništva 2011. „posljednjim branikom od manipulacije brojevima“ i znao da stvaran broj birača u RH iznosi 3,5 milijuna (od čega 10% iznosi 350 000), njegovo je ministarstvo od svih građanskih inicijativa u posljednjih godinu i pol tražilo da osiguraju najmanje 450 000 potpisa ili 10 % od ukupnog broja birača koji žive u Hrvatskoj i izvan Hrvatske, iako se potpisi mogu prikupljati samo na području Republike Hrvatske, što je svojom odlukom od 10. 12. 2014. potvrdio i Ustavni sud. Namjernim povećanjem broja potrebnih potpisa i namjernim davanjem pogrešnih informacija o broju birača – ne samo hrvatskoj javnosti, nego i Ustavnom sudu, Ministarstvo uprave i ministar Bauk nastojali su spriječiti izjašnjavanja građana i onemogućiti raspisivanje referenduma.

Stojim na raspolaganju za sva dodatna pitanja.

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža