U ime obitelji

Orban ispunio obećanje: Mađarska priznaje samo ‘spol pri rođenju’, izbrisan pojam ‘roda’ iz civilnog registra

Orban ispunio obećanje: Mađarska priznaje samo ‘spol pri rođenju’, izbrisan pojam ‘roda’ iz civilnog registra

Sredinom travnja ove godine Vlada mađarskog premijera Viktora Orbana predstavila je nacrt zakona kojim bi se zaustavilo zakonsko prepoznavanje spola takozvanih “transrodnih” osoba.

Prema tom nacrtu zakona, mađarski parlament je u utorak u pravni sustav uveo pojam “spol pri rođenju” s definicijom da je “biološki spol određen primarnim spolnim karakteristikama i kromosomima”.

“Spol pri rođenju” tako je zamijenio “rod” u civilnom registru, a zakonom je također zabranjeno mijenjanje ovog unosa. Za ovaj zakon glasovala su 134 mađarska zastupnika, od njih ukupno 199.

Podsjetimo, rodna teorija koju zastupa progresivna ljevica, je često utemeljena samo na nejasnom konceptu slobode u području osjećaja i želja ili trenutačnih želja izazvanih emocionalnim impulsima i voljom pojedinca, te tvrdi kako postoje više od dva spola odnosno roda, te da on ovisi o osjećajima pojedinca.

Također, u Orbanovoj Mađarskoj već su prije ukinuti takozvani “rodni studiji”, a početkom svibnja mađarski parlament je usvojio političku deklaraciju kojom se odbija Istanbulska konvencija.

Deklaracija je usvojena sa 115 glasova za, 35 protiv i tri suzdržana te konkretno, mađarska tim potezom nije tek odbila ratificirati Istanbulsku konvenciju, već je Vladi poručila da lobira u Europskoj uniji za njeno odbijanje.

Izvor: narod.hr