U ime obitelji

Odvjetnik Planinić: Radnici imaju pravo nedjelju provesti s obitelji ili biti dobro plaćeni za radnu nedjelju!

Odvjetnik Planinić: Radnici imaju pravo nedjelju provesti s obitelji ili biti dobro plaćeni za radnu nedjelju!

Na komentare o neprovedivosti prijedloga zakona o neradnoj nedjelji ili plaćenoj nedjelji koji je udruga U ime obitelji predala Saboru, odvjetnik Krešimir Planinić za Narod.hr rekao je kako ne vidi iz kojih razloga bi bio neprovediv te poziva one koji imaju bolji prijedlog da ga iznesu.

“Ne vidim iz kojih razloga, ako ima netko bolji prijedlog neka ga iznese, zato i idemo na javnu raspravu. Sindikati su imali prilike očitovati se kada smo im prije nekoliko mjeseci iznijeli prijedlog o neradnoj ili plaćenoj nedjelji, no nisu se očitovali”, rekao je Planinić.

“Mogućnost zloporabe radnika uvijek će postojati, no to se onda riješava drugim zakonskim mogućnostim”, napominje Planinić.

Podsjetimo, prijedlog Udruge u ime obitelji omogućit će da se u Zakon o radu unesu promjene koje će osigurati dvije stvari.

Jedna je da radnici zaposleni u trgovinama mogu odlučiti žele li raditi nedjeljom, druga je da će osigurati minimalnu naknadu koju je poslodavac dužan platiti radniku koji radi nedjeljom ili blagdanom, a to je najmanje 50 posto više od standardne satnice zaposlenika.

U ovom trenutku zakon je tako loše napravljen da poslodavac može podići radniku plaću za jednu kunu i da to znači da ga plaća za rad nedjeljom i blagdanom.

> (VIDEO) Udruga U ime obitelji predala Saboru prijedlog izmjena Zakona o radu o neradnoj nedjelji: Evo što žele omogućiti!

> Željka Markić: Naš zakonski prijedlog osigurava da radnik bude plaćen za svoj rad i da ne mora raditi nedjeljom

Izvor: narod.hr

Foto: fah