U ime obitelji

Dječja hrana – donosimo 5 vrsta koje nisu onoliko zdrave koliko se čine!

Dječja hrana – donosimo 5 vrsta koje nisu onoliko zdrave koliko se čine!

Ne dajte se prevariti! Ovi klasični dječji zalogaji nisu onoliko hranjivi koliko mislite.

Određene vrste hrane i pića postale su neizostavnim dijelom dječje prehrane: sok od jabuka u vrtiću, krekeri za užinu. Čine se kao savršeno zdrav odabir – ali jesu li to zaista? Kada si uzmete vremena da pročitate popise sastojaka i pogledate brojke, jasno je da mnoge djeci omiljene vrste hrane nisu onoliko hranjive koliko mnogi misle.

Evo pet glavnih krivaca:

Sportska pića

Iako su sportska pića prvenstveno namijenjena sportašima, sada ih se dijeli i na dječjim nogometnim utakmicama. Mnogi roditelji vjeruju da su ova pića potrebna djeci ako se znoje ili ako se bave sportom po vrućem vremenu. U jednom je istraživanju više od četvrtine roditelja ocijenilo sportska pića kao „prilično zdrava” ili „vrlo zdrava.” Ali činjenica je da sportska pića nisu prikladna za većinu djece, a gubitak elektrolita kao što su natrij i kalij mogu se lako nadoknaditi običnom hranom. Bočica sportskog pića od 1/2 litre sadrži mnogo toga što djeci nije potrebno, kao što je osam čajnih žličica dodanog šećera i umjetni sastojci kao što su pojačivači okusa i boje.

Namaz od čokolade i lješnjaka

Klinci vole Nutellu, ali njezina su dva glavna sastojka šećer i ulje. U stvari, u jednoj se teglici nalazi 21 gram šećera (to je više od pet čajnih žličica dodanog šećera, blizu količine za koju Američka udruga za srce preporučuje da djeca konzumiraju u cijelom danu!) Ali lako je vidjeti zašto se neki roditelji prevare, budući da se čokoladni namaz nekada reklamirao kao zdravi doručak, a prikazivalo ga se, na primjer, namazanog na tost od cijelog zrna pšenice. Tada je jedna majka podnijela tužbu protiv tih reklama, tvrdeći da obmanjuju javnost. Proizvođač je platio 3 milijuna dolara odštete, a reklame su se prestale prikazivati.

Voćne grickalice

Ovi gumeni zalogaji nekako se „provuku“ kao zdraviji od slatkiša, iako je popis njihovih sastojaka vrlo sličan onom gumenih medvjedića. Malena vrećica gumenih grickalica sadrži nekoliko čajnih žličica dodanog šećera. I ne dajte se zavarati naljepnicama na kojima piše da su „napravljeni od pravog voća”, jer su mnogi zapravo napravljeni od voćnog koncentrata, koji je oblik dodanog šećera.

Sok

Američka udruga pedijatara s razlogom preporučuje da se djeci ograniči unos soka (na najviše 1-2 dl za djecu u dobi od 1 do 6 godina i najviše 2-4 dl za djecu u dobi od 7 do 18 godina) te potiču djecu da voće konzumiraju u obliku cijelih plodova. Voćni sok, uključujući 100%-tni, koncentrirani je izvor kalorija i prirodnog šećera. Sladak je pa ga djeca lako popiju previše, a previše soka može oslabiti apetit, pa čak i dovesti do proljeva i gubitka tjelesne težine.

Graham krekeri

Često ih se poslužuje u vrtićima i za vrijeme igre, ali ovi su krekeri zapravo više nalik keksima. Najčešće se rade od rafiniranog brašna uz dodatak zaslađivača. Svaka pločica sadrži oko jedne čajne žličice dodanog šećera. Neki su graham krekeri obogaćeni kalcijem te sadrže malu količinu željeza, ali bilo bi pametnije da djeca te minerale unose kroz cjelovitiju hranu.

* O autorici:
Sally Kuzemchak, mag. nutr. registrirana je dijetetičarka i majka dvoje djece koja drži edukacije o prehrani i piše blog na web stranici Real Mom Nutrition. Autorica je knjige The Snacktivist’s Handbook: How to Change the Junk Food Snack Culture at School, in Sports, and at Camp—and Raise Healthier Snackers at Home. Također je surađivala na kuharici za užurbane obitelji Cooking Light Dinnertime Survival Guide. Možete je pratiti na Facebooku, Twitteru, Pinterestu i Instagramu. U slobodno vrijeme stavlja posuđe u perilicu i vadi ga kada je oprano. A onda stavlja novo.

Izvor: narod.hr

Foto: Thinkstock