Odvjetnik Planinić o Obiteljskom zakonu: ‘Očekujem da se posluša glas struke, glas U ime obitelji’
11. ožujka 2016.

Radna skupina Ministarstva socijalne politike i mladih, na čijem čelu je odvjetnica Ljubica Matijević Vrsaljko, jučer je odaslala pozive za sudjelovanje u stručnoj raspravi udrugama, pojedincima, odvjetnicima, sucima, centrima za socijalnu skrb, katedrama fakulteta, ustanovama… da iznesu svoja iskustva i primjedbe na Obiteljski zakon.

“Ovaj zakon nije svjetonazorski i mora odgovarati i lijevima i desnima, jer svi imamo obitelj, partnere, djecu, dom ili starije članove obitelji, na kraju i taj razvod treba ići na način da ljudima što manje zagorča život. Ministrica Bernardica Juretić zaista želi da se čuju sva mišljenja, primjedbe i prijedlozi. Početkom travnja, dakle nakon što stignu sva pismena očitovanja, organizirat ćemo stručni skup na kojem će se pretresti sva mišljenja, a potom će radna skupina napraviti svojevrsnu trijažu čitavog materijala i donijeti zaključak. Ako svi kažu da je zakon dobar, u redu, ako kažu da ne valja, vidjet ćemo što ne valja i ako treba, što mijenjati”, ističe Matijević Vrsaljko.

Odvjetnik Planinić: Očekujem da se posluša glas struke, glas U ime obitelji

Između ostalih koji su pozvani da iznesu svoje mišljenje je i U ime obitelji.

“Očekujem da se posluša glas struke, glas U ime obitelji koja je predložila kroz ocjenu ustavnosti izmjenu većeg broja članaka Obiteljskog zakona, ako ne u cijelosti ga revidirati ili nadopuniti onaj postojeći iz 2003. godine. Što se tiče mene kao predstavnika U ime obitelji, bit ćemo aktivni kao što smo bili i do sada u svim područjima društvenog života”, rekao je za narod.hr odvjetnik Krešimir Planinić, odvjetnik, član upravnog odbora U ime obitelji.

“Ovo dotiče većinu građana ove zemlje, gotovo sve, jer obiteljski zakon zadire u svačiju kuću tako da svatko mora Obiteljski zakon smatrati bitnim. Nije loše ako se tome posveti veći broj sati i više članova različitih skupina bude uključeno, više različitih mišljenja. To je sve dobro. Tu treba utrošiti nešto sati, pa makar utrošili nešto sati i na koordiniranje, iznošenje nekih stavova koji neće biti primjenjeni, ali je važno i veseli nas da je U ime obitelji prepoznata kao jedan od inicijatora, pokretača predlagača koji će donijeti na bolje unutar Obiteljskog zakona”, zaključio je.

Na temelju zaključaka radne skupine, Ministarstvo, odnosno Vlada, dat će mišljenje Ustavnom sudu vezano na zahtjeve za ocjenom ustavnosti Obiteljskog zakona, te će pokazati ide li se u novu izmjenu Obiteljskog zakona. Izmjena je gotovo pa sigurna.

Osnivanje radne skupine

Podsjetimo, Ustavni sud zatražio je dostavu obavijesti u vezi s eventualnim pokretanjem postupka izmjena, dopuna ili donošenja novog Obiteljskog zakona, s obzirom na to da je zaprimio deset prijedloga za pokretanje postupka za ocjenu suglasnosti tog zakona s Ustavom RH.

“Ukoliko Vlada odluči da zakon neće mijenjati niti donositi novi, Ustavni sud od Vlade traži da se u roku od 60 dana detaljno očituje na sve prigovore na taj zakon”, rekla je resorna ministrica Bernardica Juretić.

Podsjetila je da se u tim prijedlozima osporava ustavnost niza odredbi Obiteljskog zakona, među kojima su odredbe koje uređuju informirani pristanak djeteta na medicinske zahvate, zaštitu obiteljskog doma, način uređivanja roditeljske skrbi nakon razvoda braka roditelja, ostvarivanje osobnih odnosa djeteta s roditeljem, pravni položaj izvanbračne zajednice, ostvarivanje prava osoba lišenih poslovne sposobnosti i dr.

Zbog toga je Ministarstvo socijalne politike i mladih osnovati radnu skupinu stručnjaka s područja obiteljsko-pravne zaštite, koja će razmotriti sve učinke koje je Obiteljski zakon proizveo te svaku od pojedinih primjedbi na osporene institute, nakon čega će se zauzeti stav o pristupanju izmjenama, dopunama, odnosno izradi novog Obiteljskog zakona.

SDP-ovo uvođenje kaosa nametanjem lošeg Obiteljskog zakona

O Obiteljskom zakonu iz 2014., najavljivanom dvije godine ranije, javna rasprava provedena je u rujnu 2013., kada su profesori obiteljskoga prava s četiriju hrvatskih sveučilišta upozoravali kako do nacrta prijedloga Obiteljskoga zakona nije trebalo ni doći, već je postojeći Obiteljski zakon trebalo poboljšati (u 10 posto sadržaja).

Zakon je SDP-ova saborska većina donijela 6. lipnja 2014., a stupio je na snagu 28. lipnja 2014. Prvi put u hrvatskoj povijesti Ustavni je sud, u rekordnom roku, neustavnim i nezakonitim proglasio odredbe netom donesenog zakona zbog moguće velike štete koje bi primjena Zakona mogla izazvati.

Bez čekanja konačne odluke Ustavnog suda, radna skupina Ministarstva socijalne politike i mladih, koja se sastoji samo od djelatnika Ministarstva (članovi nisu poznati javnosti), u samo 13 dana nakon odluke o suspenziji preuredila je zakon koji ima 306 stranica i 563 članka za novo izglasavanje u Saboru.

Novi Obiteljski zakon donesen je 18. rujna 2015. s 84 glasova “za”, 22 “protiv”, 8 suzdržanih zastupnika, te je stupio na snagu 1. studenog 2015. Novi Zakon pokazao se kao kozmetička promjena Obiteljskog zakona iz 2014.

Podsjetimo, prof. dr. sc. Dubravka Hrabar prilikom donošenja zakona koji je stupio na snagu 1. studenoga rekla da je plitički nekorektno slati Obiteljski zakon u proceduru tada i da se tim postupokom ministrica Opačić ruga Ustavnom sudu.

Ustavni sud rekao je svoje

Građanska inicijativa “U ime obitelji” podnijela je Ustavnu tužbu koja je dovela do toga da je Ustavni sud proglasio da je zakon loš i neusklađen s Ustavom RH. Dali su primjedbe i prijedloge da se briše više od 50 članaka.

Radna skupina, koja se sastoji samo od djelatnika Ministarstva (članovi nisu poznati javnosti), u samo 13 dana nakon odluke Ustavnog suda preuredila je zakon koji ima 306 stranica i 563 članka.

Zanimljivo je i da je u četvrtoj po redu “javnoj” raspravi ministrica odbila 90 posto primjedbi stručne i zainteresirane javnosti. Nisu uvaženi prigovori 76 socijalna radnika.

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža