U ime obitelji

Gruzija pokrenula promjenu ustava za zaštitu braka kao zajednice muškarca i žene!

Gruzija pokrenula promjenu ustava za zaštitu braka kao zajednice muškarca i žene!

Premijer Gruzije, Giorgi Kvirikashvili, izvijestio je javnost u ponedjeljak 7. 3. 2016. da je parlamentarna većina vladajuće koalcijie “Gruzijski san – demokratska Gruzija” donijela odluku o pokretanju ustavnih promjena koje će zaštititi brak kao zajednicu muškarca i žene. “Zaštita tako važne vrijednosti kao brak treba biti zajamčena na razini ustava zemlje”, rekao je Kvirikashvili. Ministirca pravosuđa, Tea Tsulukiani, izjavila je da brakove, koji su dio njezinog resora, treba “osnažiti”.

Ovom je odlukom vladajuća koalicija pristala uz inicijativu udruge Gruzijskog demografskog društva XXI, koja je još u studenome 2015. sastavila nacrt ustavnih promjena za zaštitu braka te predložila i zagovarala njihovo usvajanje. Bivši premijer Gruzije, Irakli Garibashvili, također iz vladajuće koalicije, zagovarao je ustavnu zaštitu braka. Na sjednici vlade u 2014. osvrnuo se i nahrvatski referendum o braku: “Predlažem promjenu ustava, uključujući i definiciju da je brak zajednica muškarca i žene. Latvija je učinio isto kao i Hrvatska prije ulaska u EU prošle godine.”

Za promjenu ustava je potrebno 76 glasova zastupnika u parlamentu, što koalicija Gruzijski san trenutno ima, uz potporu nekih stranaka u oporbi, ali i načelno protivljenje jedne strane koalicije. Ukoliko će biti promijenjen, članak 36. gruzijskog ustava će prema trenutnom nacrtu Gruzijskog demografskog društva glasiti: “Brak je dobrovoljna zajednica muškarca i žene sa svrhom stvaranja obitelji.”

Photo: Sean McGrath, Flickr