U ime obitelji

Ovo su osobe koje su dobile priznanje “Dr. Ružica Ćavar” za promicanje obiteljskih vrijednosti i zalaganje za život nerođenih

Ovo su osobe koje su dobile priznanje “Dr. Ružica Ćavar” za promicanje obiteljskih vrijednosti i zalaganje za život nerođenih

Udruga “Hrvatski pokret za život i obitelj”, na 33. godišnjicu osnutka udruge, u subotu, 25. ožujka 2023. u samostanu hercegovačkih franjevaca u zagrebačkoj Dubravi u 18 sati, održala je godišnji “Simpozij za život”.

Cilj Simpozija je bio okupiti istaknute pojedince i udruge koje se zalažu za zaštitu prava nerođene djece, očuvanje obitelji i tradicionalnih vrijednosti te ujedinjavanje pro-life vjernika svih denominacija. Na Simpoziju je udruga dodijelila i godišnje Priznanje “Dr. Ružica Ćavar” zaslužnim pojedincima iz redova laika i svećenstva te, prvi put, i jednoj udruzi.

>Umrla je Ružica Ćavar, liječnica i katolička aktivistica, osnivačica Hrvatskog pokreta za život i obitelj

Priznanje “Dr. Ružica Ćavar” dodjeljuje se za poseban doprinos promicanju obiteljskih vrijednosti, bračnog zajedništva i zaštite života od začeća do prirodne smrti, na područje Republike Hrvatske te Bosne i Hercegovine. Priznanje je prvi put dodijeljeno 2022. godine, nakon smrti dr. Ružice Ćavar, osnivačice i počasne doživotne predsjednice udruge, s namjerom očuvanja sjećanja na njezin nesebičan rad te odavanja priznanja za rad drugim pojedincima koji se zalažu za iste vrijednosti.

Dobitnici priznanja

Ove godine udruga je dodijelila četiri priznanja, od toga čak tri za djelovanje na području Bosne i Hercegovine:

• dr. med. Nikolini Penava iz Ljubuškog, specijalistici za ginekologiju i opstetriciju u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar, koja svojim snažnim životnim svjedočanstvom potiče mlade generacije na donošenje odluka u skladu s naukom Katoličke Crkve;
• g. Mariju Živkoviću iz Zagreba, osnivaču i voditelju “Obiteljskog centra” i jednom od začetnika “pro-life” pokreta u Hrvatskoj;
• dr. sc. fra Mariu Knezoviću iz Posušja, hercegovačkom franjevcu koji uz svećeničku službu, svojim nadahnutim i slušanim emisijama na radiju Mir Međugorje, suradnjom s Laudato TV i britkim kolumnama zauzeto promiče katolički nauk, te obiteljske i pro-life vrijednosti;
 udruzi “Mlado sunce”, katoličkoj karizmatskoj molitvenoj zajednici iz Širokog Brijega koja nastoji osvijestiti katolike laike da je svatko dužan u svom životu i u svom vremenu davati svjedočanstvo o živom Bogu i spasenju kao novom životu koji proizlazi iz osobnog i zajedničkog susreta sa živim Gospodinom.

Dr. Markić: Ako su se oni mogli zalagati za život u vrijeme komunizma, koliko više se mi danas trebamo zalagati u demokratskom društvu

Budući da g. Marije Živković zbog zdravstvenih razloga nije bio u mogućnosti osobno primiti priznanje, u njegovo je ime to učinila njegova kći dr. sc. Željka Markić koja se u svom obraćanju prisutnima prisjetila samih početaka djelovanja pro-life pokreta u Hrvatskoj. Osobit dojam je na prisutne ostavila izjava da ako su se njezin otac, g. Marije Živković, i pok. dr. Ružica Ćavar mogli zalagati za nerođene u vrijeme totalitarnog režima, tj. za vrijeme komunizma, koliko više se mi danas trebamo zalagati za zaštitu života u demokratskom društvu.

>Dr. Markić na HKR-u: Hod za život poručuje i političarima da u parlamentu štite pravo na život

Fra Mario Knezović zbog drugih obaveza također nije mogao osobno doći i primiti priznanje no prisutnima se obratio kratkom videosnimkom kojom je poslao snažnu poruku o tome da je jasno kao dan da je nerođeno dijete ljudsko biće, tj. čovjek te da svi oni koji se zalažu za pobačaj zapravo objavljuju rat protiv samog Boga koji je stvorio čovjeka na svoju sliku i priliku.

>Tribina o pobačaju: ‘Apsurdno je da nerođeno dijete u Hrvatskoj ima pravo naslijediti imovinu ali ne i pravo roditi se’

Sudionici Simpozija imali su prilike čuti potresno svjedočanstvo bračnog para Ivane i Roberta Kovačić iz Zagreba koji su ispričali svoje iskustvo o postupku posvojenja  sina Roka i kako im je u tome pomogla njihova praktična kršćanska vjera.

Prisutnima su za kraj izveli svoju pjesmu “Lazar” koja je nastala uglazbljivanjem biblijskih stihova a može se čuti i na njihovom Youtube kanalu “Ime Isus”.

Posvajanje i udomljavanje

Vladimir Hoblaj, pastor Baptističke crkve u Murskom Središću, svojim je govorom ukazao na problem siročadi te potrebu za njihovim posvajanjem i udomljavanjem, posebno od strane kršćanskih obitelji. Inače, g. Hoblaj i supruga Marina dobitnici su nagrade “Ponos Hrvatske” kao posvojitelji i udomitelji brojne djece, od kojih neka imaju posebne potrebe i zdravstvene teškoće.

Pastor Župančić o duhu sekularizma u njemačkoj Crkvi

Vatroslav Župančić, pastor Evangeličke metodističke crkve u Hrvatskoj, koji je boravio na doktorskim studijima i pastoralnom angažmanu u Njemačkoj, osvrnuo se na zaštitu života i stanje vjere i duha u toj povijesno kršćanskoj zemlji.

>Pastor Vatroslav Župančić u intervjuu za Narod.hr o transrodnoj svećenici i vjenčanju Noe Kraljevića te ekumenizmu

Prema njemu, najnegativniji utjecaj na njemačku Crkvu imao je tzv. duh sekularizma koji vjeru smatra prijetnjom ljudskim pravima, napretku i slobodama te šutnja same Crkve koja je fokus stavila na socijalne programe, koncerte ozbiljne glazbe i liturgijski život dok je raspravu o vrijednostima braka ili života ostavila politici.

Dr. sc. Stjepo Bartulica: Kao političar uvijek ću podržati zalaganje za zaštitu života

Nazočnima se obratio i saborski zastupnik, dr. sc. Stjepo Bartulica, član Domovinskog pokreta, koji je istaknuo da će kao političar uvijek podržati zalaganje za zaštitu života i ustrajati na promicanju znanstvene činjenicu da život počinje začećem.

>Bartulica za Narod.hr: ‘Rodna ideologija postala je službena dogma EU-a, nameće se kroz javne institucije, prije svega škole’

Komentirao je i prošlogodišnju odluku Vrhovnog suda SAD-a koja je nakon 50 godina došla kao rezultat ustrajnog rada pro-life aktivista svih kršćanskih denominacija te imenovanja sudaca konzervativnog svjetonazora u sastav Vrhovnog suda.

Fra Slaven Brekalo, gvardijan hercegovačkog franjevačkog samostana u čijem se prostoru održao Simpozij podsjetio je da je znakovito da se Simpozij održava upravo na datum Blagovijesti, tj. na svetkovinu u spomen na događaj kada je arkanđeo Gabrijel navijestio Blaženoj Djevici Mariji da će začeti Isusa po Duhu Svetom te kada je Marija rekla “da” trudnoći i rođenju djeteta.

Panel: Pokušava li se obitelj razoriti?

U drugom dijelu Simpozija slijedio je zanimljiv panel koji je moderirala voditeljica Ivka Malkoč Bastašić dok su u raspravi sudjelovali Martina Lukić, predsjednica “Hrvatskog pokreta za život i obitelj”, dr. med. Nikolina Penava, Marko Topić, predstavnik zajednice “Mlado Sunce” te poseban gost Simpozija, Matija Štahan, novinar i publicist koji svoja kritička promišljanja o društveno-političkim zbivanjima objavljuje na portalu Bitno.net. a javnosti je poznat i kao jedan od komentatora emisije HRT-a “Peti dan” u kojoj jasno staje u obranu prava na život od začeća do prirodne smrti te zagovara katoličke stavove.

Sudionici panela govorili su o tome što ih motivira za njihovo “pro-life” djelovanje; razini zaštite nerođene djece danas u Republici Hrvatskoj te BiH; je li moguće da dođe do zabrane ili strože regulacije pobačaja kao što se to događa danas u SAD-u te trebamo li biti zabrinuti zbog zahtjeva lijevih stranaka i nekih pojedinaca da pravo na pobačaj uđe u Ustav Republike Hrvatske.

Raspravljali su o tome ima li obitelj kao osnovna jedinica društva položaj i prava kakve zaslužuje ili se ona pokušava razoriti, potisnuti na marginu društva te prikazati zastarjelom ili čak nepoželjnom; zašto mladi danas sve kasnije i sve teže stupaju u brak te odgađaju rađanje djece te kakvu ulogu u tome imaju mediji. Na kraju su se osvrnuli na pitanje demografije te mjere koje bi mogle promijeniti sadašnje negativne demografske trendove u  Republici Hrvatskoj i BiH.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE