U ime obitelji

Odgodili ratificiranje Istanbulske konvencije: Pročitajte na što je Slovačka biskupska konferencija upozoravala Vladu

Odgodili ratificiranje Istanbulske konvencije: Pročitajte na što je Slovačka biskupska konferencija upozoravala Vladu

Zbog brojnih argumenata protiv u javnoj raspravi ministrica pravosuđa Slovačke, Lucia Zitnanska, najavila je da će se odgoditi ratifikacija Istanbulske konvencije te održati više javnih rasprava. Kao i u Hrvatskoj, građani su u javnoj raspravi istaknuli da ne žele rodnu ideologiju, stoga je njihova ministrica izjavila da će se sukladno javnoj raspravi uspostaviti stav slovačke vlade o Istanbulskoj konvenciji.

Slovačka vlada zbog brojnih argumenata protiv Istanbulske konvencije odgodila njezinu rafitikaciju!

Donosimo izjavu predsjednika Slovačke biskupske konferencije (SBK) mons. Stanislava Zvolenský o Istanbulskoj konvenciji koja je ranije objavljena:

Nasilje nad ženama u bilo kakvom obliku nedopustivo je i zaslužuje osudu. Nikad ga nije moguće tolerirati i moramo usmjeriti sav trud na njegovo zaustavljanje. Temu zaštite žena od nasilja smatramo čak tako ozbiljnom da pokušaje podmetanja drugih tema u njezinu okviru, primjerice rodne ideologije ili podučavanja o tzv. nestereotipnim ulogama u školama, smatramo neprihvatljivima. Definicija roda, tako kako ju uvodi Konvencija Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, prihvaćena 11. svibnja 2011. u Istanbulu, odvaja rod od spola. Shvaća ga kao “socijalni konstrukt”, kao promjenu koja nije vezana uz biološki spol. Proizlazi iz pretpostavke da se čovjek rađa kao “neutralno” biće, a muškost, ženskost ili drugi rod nastaju pod utjecajem odgoja, društvenih okolnosti ili na temelju osobnog izbora. Takvo shvaćanje pak proturiječi ljudskom iskustvu i zdravoj prosudbi. Istanbulska konvencija u predloženom obliku može rezultirati narušavanjem prava roditelja na odgoj djece i narušavanjem vjerske slobode. Uvodi borbu protiv “rodnih stereotipa”, čiji su alati lako zloupotrebljivi. Može prouzročiti potiskivanje onih nevladinih organizacija i crkvi, koje izražavaju neslaganje s rodnom ideologijom. Subjekti dugotrajno aktivni u zaštiti žena tako će se opirati riziku izravne diskriminacije. Ideološko opterećenje u tako važnom dokumentu smatramo kontraproduktivnim. Budući da većina tema kojima se Istanbulska konvencija bavi pripada isključivoj nadležnosti zemalja članica EU, apeliramo na Vladu SR (op. prev. Slovačke Republike) da ne podlegne međunarodnim pritiscima i da na temelju načela supsidijarnosti konvenciju ne ratificira. Istodobno se obraćamo Vladi SR (op. prev. Slovačke Republike) kako bi upotrijebila sredstva koja su joj na raspolaganju te se na europskoj razini protivila pristupanju EU Istanbulskoj konvenciji.

UiO na javnoj raspravi: Istanbulska konvencija utemeljena je u rodnoj ideologiji

Slovačka vlada pokazala je da ima sluha za mišljenje svojih građana te da ostavlja mogućnost da neće ratificirati Konvenciju s obzirom da poštuje da će konačan stav javne rasprave, potkrijepljen argumentima, biti da se Konvenciju ne ratificira.

Pročitajte komentare – javnost protiv ratifikacije Istanbulske konvencije i nametanja “rodne ideologije” hrvatskom društvu!

U Hrvatskoj je javna rasprava o Prijedlogu Zakona o potvrđivanju Istanbulske konvencije završila 3. kolovoza.

Ratifikaciju Istanbulske konvencije, koja pod krinkom zaštite žena od nasilja nameće državama “rodnu ideologiju”, zastupa premijer Plenković, nastavljajući tako gdje je stao Zoran Milanović potpisivanjem Konvencije u 2012., premda je jasno dao predizbornu izjavu kako se HDZ “protivi nametanju bilo kakve, pa i rodne ideologije”.

Iz javne rasprave koja je završila zaključuje se kako je veliki dio javnosti protiv ratifikacije Istanbulske konvencije koju traži premijer Plenković.

“Odlučno NE ratifikaciji Istanbulske konvencije, jer Istanbulskom konvencijom se rodna ideologija uvodi u hrvatsko zakonodavstvo, obrazovni sustav, nameće se cijelom hrvatskom društvu.”

Izvor: narod.hr

Foto: snimka zaslona