U ime obitelji

Odgođena druga presuda Indexovom novinaru Duhačeku: ‘Došlo je do greške u opisu djela prekršaja’

Odgođena druga presuda Indexovom novinaru Duhačeku: ‘Došlo je do greške u opisu djela prekršaja’

Odgođena je presuda novinaru Indexa i LGBT aktivistu Gordanu Duhačeku zbog pjesme “Govna Velebita” koju je objavio na Twitteru. Presuda je trebala biti objavljena danas u 18 sati, ali je došlo do odgode zbog ispravka optužnog prijedloga, pa je sad izricanje presude odgođeno do sljedećeg ročišta.

“Utvrđeno je da je došlo do greške u činjeničnom opisu djela prekršaja u kojem nije preciziran datum i vrijeme počinjenja, te ovom prilikom u potpunosti mijenjamo činjenični opis prekršaja”, stoji u ispravku optužnog prijedloga koji je dostavila PU Zagrebačka.

Greška je u tome što su u prethodnom prijedlogu Duhačekovi prekršaji navedeni kao da ih je počinio u jednom danu, međutim to se dogodilo u dva različita dana. 21. je kolovoza, naime, Duhaček na Twitteru objavio pjesmu “Govna Velebita”, dok je idući dan, 22. kolovoza u 2 ujutro prepjevao još jednu hrvatsku domoljubnu pjesmu, ovaj put “Oj, Hrvatska mati” sa stihovima “Oj, Hrvatska srati”.

Podsjetimo, Gordan Duhaček, novinar portala Index i LGBT aktivist uhićen je u utorak i kažnjen zbog vrijeđanja policije i osjećaja građana na Twitteru te je kažnjen po zakonu koji je sam podržavao.

Donoseći prvostupanjsku presudu sud je obrazložio kako se u navedenom “slučaju ne radi o slobodnom izražavanju mišljenja, već o vrijeđanju policijskih službenika prilikom vršenja ili u vezi s vršenjem njihove službe”.

Iz MUP-a su objasnili da je razlog dovođenja navedenog 39-godišnjaka pred nadležni prekršajni sud bio isključivo zbog činjenice da više nema prijavljeno ili važeće prebivalište u Republici Hrvatskoj, niti stanuje na njenom području. To je bio jedini način da se osigura njegova nazočnost pred nadležnim sudom. Iz policije su za Narod.hr potvrdili da Gordan Duhaček ima hrvatsko državljanstvo.

Za medije je Duhaček izjavio kako je proglašen krivim na Prekršajnom sudu u Novom Zagrebu. Zbog vrijeđanja policije, odnosno zbog objave na Twitteru u kojem je napisao skraćenicu ACAB (akronim za “All Cops Are Bastards”), kažnjen je novčanom kaznom od 754 kune.

Izvor: narod.hr

foto HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ/ lsd