U ime obitelji

Kažnjavanje za vrijeđanje službenih osoba, poput Duhačekovog, događa se i u drugim zemljama

Kažnjavanje za vrijeđanje službenih osoba, poput Duhačekovog, događa se i u drugim zemljama

Novinar portala Index.hr i LGBT aktivist Gordan Duhaček (39) u ponedjeljak je izveden pred Prekršajni sud te je proglašen krivim zbog vrijeđanja policije, odnosno zbog objave na Twitteru u kojem je napisao skraćenicu ACAB (‘Svi policajci su kopilad’), koju najčešće koriste huligani i delikventi.

Zbog objave je kažnjen sa 754 kune, a pred Prekršajni sud je izveden jer je policija ustanovila kako ne živi na prijavljenoj adresi. Naime, 14. rujna kada je ulazio u RH, na graničnom prijelazu mu je uručen poziv, a u dogovoru s policijom omogućeno mu je da se sam javi, iako su ga mogli uhititi.

Duhaček nije prva osoba uhićena i kažnjena zbog vrijeđanja policije budući da policija revno kontrolira kažnjive komentare, a nedavno je čak i polaznik policijske škole prijavljen zbog skraćenice ACAB. Sud ga je doduše oslobodio jer nije znao što to znači, a uvredu je objavio njegov prijatelj. Takvu praksu do sada nisu kritizirali ni Hrvatsko novinarsko društvo ni političari, međutim stali su u obranu Indexovog novinara. Lani u siječnju mladić je prekršajno kažnjen isto kao i Duhaček, zbog pisanja na društvenim mrežama. A pripadnica Torcide je zbog uvredljive skraćenice o policajcima dobila veću kaznu od Duhačeka, 1378 kuna.

Unatoč tome Duhačekova odvjetnica Vesna Alaburić je ustvrdila kako se ne sjeća da je u proteklih 30 godina protiv bilo koga pokrenut prekršajni postupak zbog onoga što je napisao – iako su akronim ‘ACAB’ i njegova numerička varijacija ‘1312’ kažnjivi ne samo u Hrvatskoj već i u drugim državama Europe. Kažnjava i UEFA.

Navijač u Regensburgu 2011. kažnjen jer je imao majicu Copacabana, na kojoj su slova ACAB bila obojena, te je samo zbog toga morao platiti simboličnih 15 eura.

Savezni Ustavni sud u Njemačkoj 2015. obuhvatio je korištenje te poruke pravom na slobodu izražavanja u slučaju navijača koji je ACAB imao ispisan na stražnjici svojih hlača. Obrazloženo je da je izražavanje takvog stava dopušteno dok je općenito, a kažnjiva uvreda postaje tek kad je upereno prema policajcima koji se mogu identificirati, navodi Večernji list.

Austrijski taksist imao je naljepnicu ACAB na autu, a na sudu je izbjegao kaznu jer je tvrdio kako to predstavlja kraticu za ‘All Colours Are Beautiful’ (Sve boje su lijepe).

Vrijeđanje policajaca revno se prati i u Španjolskoj gdje je 34-godišnja žena optužena jer je nosila torbu na kojoj je bio istaknut akronim ACAB, ispod kojeg je pisalo ‘All Cats Are Beautiful’ (Sve mačke su lijepe), ali je ipak puštena.

Praksa kažnjavanja navijača ili drugih osoba koje vrijeđaju policiju prisutna je od Nizozemske do Bjelorusije i Indonezije.

U Rusiji je novinar i aktivist Maxim Kondratyev nosio natpis ‘ACAB’ zbog čega ga je privelo pet policajaca.

Tko je Gordan Duhaček?

Rođen je 1980. godine u Sarajevu. Neko vrijeme radio je kao novinar Radija 101. Poznat je po LGBT aktivizmu i sudjelovanju u organizaciji Zagreb Pridea.

Do 1991. godine živi u Županji. Završivši Katoličku gimnaziju u Tuzli 1998. godine odlazi na studij novinarstva i komunikologije u Beč, na kojem izabire i sekundarnu kombinaciju predmeta koja uključuje južnoslavensku književnost i teatrologiju. Nakon fakulteta odlazi živjeti 2004. godine Sarajevo, gdje počinje pisati filmske kritike za tjednik ‘Dani’. Istovremeno povremeno objavljuje u Zarezu i drugim književnim časopisima. Od 2006. živi u Zagrebu.

Godine 2009. izdao je knjigu “Destruktivna kritika i druge pederske priče” koja, kako piše u opisu, “tematizira odrastanje mladog pedera na relaciji Bosna – Beč, u post ratnom vremenu”.

Za tportal Duhaček je 2013. napravio intervju s deklariranim pedofilom Gertom Hekmom koji je otvoreno zagovarao legalizaciju pedofilije.

Izvor: narod.hr

Foto: Fah, commons.wikimedia.org; fotomontaža: Narod.hr