U ime obitelji

Odbor za unutarnju politiku utvrdio listu kandidata za Vijeće za građanski nadzor – pogledajte imena!

Odbor za unutarnju politiku utvrdio listu kandidata za Vijeće za građanski nadzor – pogledajte imena!

Saborski Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost u petak je, nakon nekoliko poništenih natječaja, napokon utvrdio listu kandidata za imenovanje Vijeća za građanski nadzor sigurnosno-obavještajnih agencija.

Riječ je o kandidatima za predsjednika i šest članova tog Vijeća, a vladajuća većina i oporba dogovorili su se da, od 30 kandidata koji su udovoljavali uvjetima natječaja, za predsjednika predlože profesora Visoke policijske škole Krunoslava Antoliša, koji je Vijeće vodio i u prošlom mandatu.

Za članove vijeća predložili su Gordana Bosanca (Centar za mirovne studije), Josipa Čerinu (Hrvatski centar za razminiranje), elektrotehničara Alberta Jurišića (U ime obitelji), pravnike Krešimira Margaletića (Ministarstvo uprave) i Nikolu Mijatovića, te politologinju Nenadu Vukman. Zadnjih dvoje bili su članovi Vijeća i u prošlom mandatu.

I dok su članovi odbora izražavali zadovoljstvo transparentnošću izbora jedini nezadovoljan bio je Branimir Bunjac (Živi Zid) jer Živi zid nije sudjelovao u međustranačkim razgovorima. “Izražavam sumnju da je izbor prošao bez politiziranja, što mi potvrđuje i sam vijek trajanja i poništavanje natječaja”, poručio je Bunjac.

Reagirala je Mostovka Ines Strenja Linić. “Ja sam bila i sada, a i u prošlom sazivu Sabora, u pododboru koji je pregledao životopise svih 80 prijavljenih kandidata. U prošlom sazivu nismo uspjeli izabrati novi sastav Vijeća jer je Vlada pala, ali većina se prijavila i sada. Drago mi je da je izabrana neovisna grupacija koja će moći odraditi sve što treba”, poručila mu je.

Bunjčev je istup isprovocirao i HDZ-ovca Darka Milinovića. “Vladajuća većina, iako realno imala većinu, dogovorno s oporbom izabrala je najbolje kandidate”. Uputio ga je na oporbu kojoj se, kaže, trebao požaliti jer su ga oni trebali uključiti u dogovore.

Predsjednik Odbora SDP-ovac Ranko Ostojić sebe je proglasio krivcem za nesporazum.”Kad ste mi rekli da vas to ne interesira, smatrao sam da vas ne treba zvati. Nemojte se ljutiti, mislim da smo napravili pozitivnu stvar i izabrali najbolje ljude”, poručio je Ostojić.

Izvor: narod.hr/hina

Foto: fah