UIO: Hinino plasiranje lažne vijesti o udruzi U ime obitelji
21. ožujka 2017.

Udruga u ime obitelji uputila je ravnateljici Hine, gđi Branki Gabriele Valentić, kao i svim članovima Upravnog vijeća zahtjev za sankcioniranje Hininog plasiranja lažne vijesti (fake news) o udruzi U ime obitelji te zahtjev za informaciju o kriterijima sprječavanju lažnih vijesti o bilo kome.

> Udruga U ime obitelji demantira Hinin lažni naslov i namjerno plasirane neistine

> Pročitajte laži koje je Danijel Majić objavio o Hrvatima i U ime obitelji u Frankfurter-Rundschau

Podsjetimo, tekst hrvatskog novinara Danijela Majića, objavljen u Frankfurter-Rundschau, 15. ožujka 2017. godine na web stranici i 16. ožujka u tiskanom izdanju, HINA je, iako je pun očitih laži, prenijela i stavila mu lažni naslov, umjesto naslova izvornika. Udruga U ime obitelji 16. ožujka, kad je HINA i objavila tekst, inzistirala je na njegovom micanju.
Na reagiranje udruge U ime obitelji i demanti te vijesti, uredništvo Hine nije reagiralo satima pa udruga U ime obitelji zaključuje da se radi o namjerno plasiranoj laži. Udruga U ime obitelji traži i odgovore na dodatna pitanja.

> Kako HINA sve više dokazuje da nije nepristrana?

Zahtjev U ime obitelji prenosimo u cijelosti:

Hrvatska izvještajna novinska agencija (HINA), odnosno njezin urednik za vanjsku politiku Domagoj Janković, dostavio je u četvrtak, 16. ožujka 2017., u 15.13 svim korisnicima Hine vijest njemačkog dnevnika “Frankfurter Rundschau“, autora Danijela Majića, na koju je stavio naslov: “‘U ime obitelji’ moli i pred obiteljskim savjetovalištima u Frankfurtu” (http://www.fr.de/frankfurt/fundamentalismus-mahnwache-gegen-abtreibungen-a-1220250?GEPC=s1).

I ovaj, kao i drugi, raniji tekstovi novinara Danijela Majića o pripadnicima hrvatske manjine u Frankfurtu – vrvi već na prvi pogled vidljivim neistinama kao i neprofesiolanošću u izradi izvješća. Na primjer, u izvješću o događaju koji organizira jedna udruga, Majić piše o drugoj udruzi (U ime obitelji) koja slične događaje nikad nije nigdje organizirala. Majić lažno navodi da je U ime obitelji “nasilno 2013. iznudila referendum”. Također, U ime obitelji neistinito predstavlja kao “kršćansko-fundamentalističku udrugu” koja “od te prve pobjede (…) pokušava hrvatsku vladu sve više natjerati na ustupke kršćansko-fundamentalističkom rubu političkog spektra”, nadodajući kako “pritom U ime obitelji nema ni na koji način strah od doticaja s desničarima i desničarskim ekstremistima.”

Urednik Janković je ne samo prenio neprofesionalnu vijest njemačkog dnevnika s više neistina, nego je toj vijesti, koja u njemačkom izvorniku nosi naslov “Fundamentalizam: Bdijenje protiv pobačaja”, dao lažan naslov, koji čak ne proistječe ni iz čega navednog u tekstu g. Majića: “U ime obitelji’ moli i pred obiteljskim savjetovalištima u Frankfurtu”, što je dodatno neprofesionalno i protivno Zakonu o Hrvatskoj izvještajnoj novinskoj agenciji.

Nakon što ga je predstavnik U ime obitelji odmah po objavljivanju lažnog naslova u 15.13 telefonom kontaktirao urednika Hine sa zahtjevom da makne lažni naslov koji je Hina objavila – urednik Hine je nakon gotovo 3 sata i više telefonskih zahtjeva predstavnika U ime obitelji, u 18.06 svim korisnicima Hine poslao ispravak naslova – koji je također netočan: “Udruga povezana s ‘U ime obitelji’ moli pred obiteljskim savjetovalištima u Frankfurtu.“ Udruga U ime obitelji nije nikad organizirala javne molitve niti u Hrvatskoj niti u Frankfurtu, niti je „povezana“ s udrugom koja je organizirala molitveno bdijenje u Frankfurtu.

Urednik vanjske politike Domagoj Janković je – suprotno novinarskim standardima i članku 5 Zakona o Hrvatskoj izvještajnoj novinskoj agenciji („Hina djeluje po načelima neovisnoga, nepristranog i profesionalnoga novinsko-agencijskog izvještavanja“) objavio fake news odnosno lažnu vijest o udruzi U ime obitelji te ju, iako je znao da je lažna, zadržao nepromijenjenu kroz 3 sata – dovodeći do širenja lažne vijesti na više od 500 korisnika Hine, od kojih su tu lažnu vijest ili njezinu varijaciju prenijeli brojni portali: vecernji.hr, rtl.hr, express.hr, index.hr, net.hr, jutarnji.hr, slobodnadalmcija.hr…

U ime obitelji je, uz brojne aktivnosti vezane za promjenu izbornog sustava, osiguravanje neradne ili dobro plaćene nedjelje za sve hrvatske trgovce i trgovkinje, zalaganje za suočavanje s totalitarnom prošlošću, educiranje građana o znanstvenim činjenicama vezanim za početak ljudskog života – bila i organizator ustavotvornog referenduma o braku. Razumijemo da urednici Hine imaju različite poglede na različita pitanja političkog i društvenog života, pri čemu su neki od njih ne poklapaju sa pogledima udruge U ime obitelji. Mi to poštujemo i držimo dijelom svakog pluranog društva – no urednici ili novinari Hine koji se ne slažu s našim stavovima – nemaju pravo zloupotrebljavati Hrvatsku izvještajnu agenciju za širenje lažnih vijesti, neistina ili poluistina o U ime obitelji. Spremni smo u svako doba sudjelovati u argumentiranoj raspravi o našim aktivnostima, a ovakva blaćenja jedne ugledne udruge civilnog društva od strane državne agencije zadužene za točno informiranje – držimo potpuno neprihvatljivom.

Važno je naglasiti da se U ime obitelji zalaže za pravo svih građana na javno okupljanje i iznošenje svojih uvjerenja, bilo u obliku prosvjeda, podrške ili molitvenog skupa. To je građansko i ljudsko pravo sukladno Europskoj Konvenciji za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda. U Hrvatskoj je pretprošli tjedan objavljeno da je kroz protekle 3 godine više žena odustalo od pobačaja i rodilo svoje sinove ili kćeri – upravo zahvaljujući izražavanju molitvene podrške ženama pred bolnicama te pružanju konkretne materijalne pomoći od građana koji u njima sudjeluju. U ime obitelji smatra da je dužnost države i društva točno informirati žene o znanstvenim činjenicama o početku i razvoju ljudskog života te spriječiti svaki oblik prisiljavanja žena na pobačaj.

Ljubazno vas molimo da ustanovite te nas u cilju izviješćivanja naših podupiratelja, partnera i šire javnosti izvijestite o sljedećem:
1. Prema kojim profesionalnim kriterijima se odabiru i prenose vijesti o Hrvatima koji žive u Njemačkoj?

2. Prema kojim profesionalnim kriterijima se stavljaju naslovi na tekstove koje Hina prenosi?

3. Koji su standardni postupci za sprječavanje objave lažnih vijesti te tekstova niskog profesionalnog standarda poput gore navedene vijesti g. Majića?

4. Koji su standardni postupci Hine za ispravljanje lažnih vijesti i ispravljanje štete nanesene plasiranjem lažnih vijesti?

Isto tako, očekujemo da poduzmete potrebne mjere protiv urednika Domagoja Jankovića zbog plasiranja lažne vijesti o U ime obitelji, neprofesionalnog obavljanja posla te nanošenja štete udruzi U ime obitelji te molimo da nas obavijestite o ishodu tih postupaka kako bismo o tome mogli izvijestiti javnost.

> HINA – što je važno znati o njoj i tko dolazi na čelno mjesto?

> Dražen Ćurić: “Sadašnja ravnateljica Hine, Branka Valentić, je politički uhljeb i treba dati ostavku!“

 

Izvor: narod.hr

Foto: fah

 

 

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža