(FOTO) Nacionalna peticija “Imam pravo živjeti” krenula po cijeloj Hrvatskoj: Potpišite je i vi!
17. ožujka 2017.

Na danas održanoj konferenciji za medije građanska inicijativa Prolife.hr na zagrebačkom Cvjetnom trgu i službeno je objavljen početak nacionalne peticije „Imam pravo živjeti“ za zaštitu nerođenih i pomoć majkama koje žele roditi svoje dijete. Potpisivanja će se provoditi po glavnim gradskim trgovima diljem Hrvatske, kao i po svim župama u Hrvatskoj.

Na konferenciji su svoju podršku inicijativi Prolife.hr dali i predstavnici udruga U ime obitelji i Glas roditelja za djecu (GROZD).

Kako je najavila Mateja Glavaš u ime inicijative Prolife.hr, inicijativa za zaštitu života nerođenih u Hrvatskoj i pružanje odgovarajuće pomoći i potpore majkama koje žele roditi svoje dijete ovoga će vikenda krenuti po mnogim gradovima u Hrvatskoj i trajat će sve do Uskrsa 16. travnja 2017. godine. „Želimo prikupiti što više potpisa kako bismo ih predali hrvatskoj Vladi i Hrvatskom saboru i da se u roku dvije godine, kako je odredio Ustavni sud, donese novi zakon o nerođenima“, poručila je Glavaš i podsjetila da su sva četiri medicinska fakulteta u Hrvatskoj jasno rekli kada život počinje – trenutkom začeća. „Očekujemo da će se hrvatski političari ravnati po tim činjenicama, a ne ideološkim pretpostavkama, i da će znanstvene činjenice biti ugrađene u novi zakon koji bi trebao maksimalno zaštiti nerođenu djecu.“

„Podupiremo i podržavamo ovu peticiju, jer smatramo da je pravo na život temeljno pravo iz kojeg proizlaze sva druga prava. Tražimo od vlasti da u novom zakonu uvrste zaštitu trudnica od zlostavljanja, posebno od poslodavaca, ali i obitelji. Očekujemo od Vlade da novčanim mjerama podupre otvaranje sigurnih kuća kako bi trudnice mogle djecu donijeti na svijet na siguran način. Maternica je prvi dom koji smo mi svi imali i to pravo ne bismo trebali uskratiti niti jednom živom biću”, rekla je Katarina Kovačević, predsjednica Hrvatskog pokreta za život i obitelj.

Krešimir Planinić iz udruge U ime obitelji poručio je da daju podršku svim inicijativama koje zagovaraju novi život. „Vjerujemo da ćemo proklamiranjem života slaviti i radost nerođenog života, a ovo je jedan od demokratskih alata kojim to želim postići”, dodao je.

Predsjednik Zaklade Vigilare Vice J. Batarelo naglasio je da su proteklih dana umrežavali cijelu Hrvatsku za prikupljanje potpisa. „Ti potpisi će se prikupljati na gradskim trgovima, župama i internetu. Nikoga ne osuđujemo, ali želimo jednu otvorenu raspravu o tome što je pobačaj i kada to život počinje.“ Dodao je da ovo nije zahtjev za referendum, nego peticija kojom će se od zakonodavca tražiti zaštitu nerođenog života.

„Ova kampanja kreće u cijeloj Hrvatskoj, od Dubrovnika do Vukovara, gdje ćemo pokušati dobiti pravni legitimitet i potporu većine hrvatskih građana. Oni će ocijeniti jesmo li na pravom putu. Otvoreni smo za dijalog, ali se nećemo dati zastrašivati“, poručio je odvjetnik Hrvatskog pokreta za život i obitelj Mario Vojvodić.

„Civilizacija koja ubija vlastitu djecu nije napredna civilizacija. U našem višegodišnjem djelovanju kroz udrugu GROZD, a sada i podupirući ovu peticiju, želimo učiniti ovu civilizaciju naprednijom. Želimo odgajati mlade ljude da prihvate nove vrijednosti, da prihvate ljepotu vlastite spolnosti, da cijene novi život, da mu se dive. Jer kada se diviš tom malom prekrasnom čudu, ne možeš ga ubiti. Podaci govore da se najviše pobačaja događa u braku. Zbog mentaliteta ‘najviše dvoje djece’ često ono treće ili četvrto dijete u obitelji nastrada… Htjeli bi širiti tu otvorenost novom životu. Žene koje odluče roditi nikada ne zažale.“ – napomenula je predstavnica udruge GROZD Kristina Pavlović.

Na štandu inicijative zainteresirani građani odmah su i potpisivali Inicijativu za zaštitu života nerođenih u Hrvatskoj i odgovarajuću pomoć i potporu majkama koje žele roditi svoje dijete, a Inicijativa se cijelo vrijeme može potpisivati i na internetskoj stranici www.prolife.hr/peticija.

Izvor: narod.hr

Foto: fah

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža