O braku i obitelji treba odlučivati na demokratski provodenom referendumu
26. svibnja 2015.

Udruga “U ime obitelji“ pozdravlja odluku da se o tako važnim pitanjima kao što su brak, djeca i obitelj odučuje putem referendumskog izjašnjavanja, kao što je to bio slučaj proteklog petka u Irskoj. S druge strane, zgroženi smo nepoštivanjem temljnih pravnih i demokratskih standarda u njegovu provođenju.

Temeljno je demokratsko pravo svakog birača da ima mogućnost donijeti informiranu odluku o referendumskom pitanju. Međutim, to irskim biračima nije bilo omogućeno o čemu govori podatak da su sve irske političke stranke – i one na vlasti i one oporbene – bile za redefiniciju braka. Premijer i vlada pa čak i policijski službenici, koristili su državne institucije i financije za promicanje redefinicije braka, što je suprotno demokratskim standardima i preporukama Venecijanske komisije. Čak 740 000 Iraca koji su glasovali protiv redefinicije braka uopće nema svoje političke predstavnike koji bi zastupali njihove stavove.

Osim političara, za redefinciju braka bila je i većina medija. Iako je Vrhovni sud Irske odredio da mediji u debatama trebaju osigurati ravnomjernu zastupljenost, ta je odluka došla prekasno. Osim toga, prema izvješću skupine europarlamentaraca, jedan američki milijarder uložio je višemilijunska sredstva u kampanju za redefinciju braka što je suprotno irskom izbornom zakonu. Ipak, vlast nije ništa učinila da to spriječi.

Jednostrano uključivanje vlade i političkih stranaka, obilato financiranje iz inozemstva, lobiranje različitih udruga civilnoga društva, pristranost medija i stalno vrijeđanje i etiketiranje onih koji su se protivili redefiniciji braka, imali su za cilj spriječiti argumentiranu javnu raspravu te njezin fokus skrenuti s bitnih činjenica, baš kao što je to bio slučaj i u Hrvatskoj.

Zbog toga, irski birači nisu bili upoznati s najtežom posljedicom redefinicije braka – zakonskim ukidanjem prava djeteta na oca i majku!

Ukidanje ovog prava za sobom povlači i niz drugih negativnih posljedica – problema koje imaju majke i djeca iz surogatnog majčinstva, povećanje problema s kojima se susreću djeca rođena pomoću anonimnih donatora sperme, psihičkih i emocionalnih problema koje imaju djeca odgajana u istospolnim zajednicama itd.

Uvjereni smo da je više irskih glasača imalo priliku čuti kakve će posljedice promjena Ustava imati na djecu, brak, obitelj i cijelo društvo, da bi ishod referenduma bio bitno drugačiji i sličniji ishodu u Hrvatskoj gdje je gotovo 70 posto birača zatražilo ustavnu zaštitu braka kao zajednice žene i muškarca.

Zato pozivamo Irce da se i dalje nastave boriti za pravo svakog djeteta da dođe na svijet i bude podizano od oca i majke. Ignoriranje tog prava osiromašuje svako civilizirano društvo –  čineći ga neosjetljivim za potrebe svojih najslabijih članova – djece.

Dražen Vukotić, dipl.ing.

Upravni odbor “U ime obitelji”

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža