Novosti posvećene Jugoslaviji – izdale “Yubilej”: Među autorima Budimir Lončar, Teršelić, Jović..
30. studenoga 2018.

‘Novosti’ Srpskog narodnog vijeća Milorada Pupovca su odlučile su posvetiti novi broj jugoslavenstvu, povodom 100. godišnjice prve i 75. godišnjice druge Jugoslavije. U jubilarnom broju odnosno kako su ga oni nazvali “Yubilej”, donosi specijalni dodatak na 22 stranice, a među autorima se nalaze Dragan MarkovinaDejan JovićBudimir LončarNadežda ČačinovićVesna TeršelićRade ŠerbedžijaVelimir Visković i Jurica Pavičić.

U ovom broju tjednika koji bi trebao predstavljati srpsku manjinu te je financiran iz hrvatskog proračuna, Pupovčeve Novosti veličaju Jugoslaviju te donose uradak Dragana Markovine pod naslovom “Jugoslavenstvo je u osnovi hrvatska ideja”.

“Novosti” su tjednik srpske manjine koje izdaje Srpsko narodno vijeće kojem je na čelu Milorad Pupovac. Financiraju se iz hrvatskog državnog proračuna u visini od 3.200.000 kuna (oko 400.000 eura) godišnje. Imaju 18 stalno zaposlenih i mrežu dopisnika u krajevima Hrvatske gdje su Srbi većina ili zastupljeni u većem broju.

Novi rat tjednika Novosti i Neovisnih za Hrvatsku

Podsjetimo, na rad “Novosti” upozorila je udruga U ime obitelji. Udruga je također sastavila izvješće u kojem se ukazuje na brojne eksplicitne primjere izražavanja netolerancije prema većinskom hrvatskom stanovništvu, kao i ispunjavanje elemenata članka 349. Kaznenog zakona prema kojemu je grubo omalovažavanje Republike Hrvatske zakonski kažnjivo djelo.

UiO Plenkoviću: Zaustavite financiranje huškanja na netoleranciju i mržnju prema Hrvatima novcem iz proračuna Republike Hrvatske

Udruga U ime obitelji upozoravala je da Srpsko narodno vijeće zloupotrebljava 3,2 milijuna kuna iz državnog proračuna, a koji je namijenjen srpskoj nacionalnoj manjini budući da “jasno stoji da je jedna od temeljnih zahtjeva za dodjelu sredstava promicanje vrednota ustavnog poretka Republike Hrvatske te unapređivanje tolerancije, dok je sankcija za udruge koji su svojim radom promicale netolerantnost prema drugim nacionalnim manjinama ili pripadnicima većinskog naroda obustava financiranja i gubitak prava na prijavu za sredstva Savjeta za nacionalne manjine na tri godine.”

Temeljem prijave udruge U ime obitelji iz veljače 2017., Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa pokrenulo je postpupak protiv Milorada Pupovca, jer je kao član Savjeta za nacionalne manjine sudjelovao u donošenju odluke o dodjeli sredstava (većih od 3 milijuna kuna) iz državnog proračuna Srpskom narodnom vijeću, čiji je on predsjednik.
U prijavi se također navodi i da je Milorad Pupovac član saborskog Odbora za nacionalne manjine, koji kontrolira način na koji se troše dodjeljena sredstva.

Foto: UiO

U Odluci se navodi da je Milorad Pupovac počinio propust kao državni dužnosnik, “jer se nije izuzeo iz odlučivanja, čime je “propustio zaštititi vlastitu vjerodostojnost i dostojanstvo povjerene dužnosti, kao i povjerenje građana”.

U veljači ove godine, Pupovčeve novosti bile su nominirane za medijsku nagradu koju dodjeljuje organizacija financirana od strane Georgea Sorosa, Europske komisije, Facebooka, švedskog veleposlanstva i Nacionalne zaklade za demokraciju (NED) koja je najpoznatija po suorganiziranju u “Narančaste revolucije”, svrgavanju demokratski izabranog slovačkog premijera Vladimira Mečiara 1998. godine i etiketiranju prvog predsjednika Republike Hrvatske Franju Tuđmana diktatorom.

Podsjećamo, u Novostima su se utaborili i bivši novinari “Ferala”, a jedan od njih, Boris Dežulović za Novosti je napisao i slijedeći tekst:

Šupačka Hrvatska je nacionalna država Šupaka i njihov servis. Šupačka Hrvatska ne postoji da bi pomagala onima kojima je potrebna pomoć, već da bi oni kojima je potrebna pomoć plaćali za to državnim Šupcima. Šupačka Hrvatska ne poznaje društvenu solidarnost, ne postoji u Šupačkoj Hrvatskoj ni javno dobro ni zajednički interes, jer Šupci ne dijele ni interese ni dobra. Šupačka Hrvatska se boji Drugačijih, jer su pored njih svi Šupci isti. Šupačka Hrvatska prezire Slabije, jer snaga šupačkog društva ili zajednice mjeri se brigom za najjače.

Šupci, sretan vam skori Dan državnosti.
Ovo je vaša država.“

Izvor: narod.hr

Foto:  novosti Fotomontaža: narod.hr

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža