70 godina Opće deklaracije o ljudskim pravima koja jamči pravo na priziv savjesti
30. studenoga 2018.

Koliko se danas, 70 godina nakon donošenja Opće deklaracije o ljudskim pravima, poštuju njene odredbe? U praksi, nažalost, postoje brojni primjeri diljem svijeta koji pokazuju da se krše temeljna ljudska prava potvrđena Općom deklaracijom.

Donosimo Vam priču o dvjema primaljama iz Švedske, Ellinor i Lindi, kojima je, zbog njihovih uvjerenja o pravu na život, onemogućeno zaposlenje, čime se krše njihova osnovna ljudska prava.

Udruga U ime obitelji, koja se svojim djelovanjem zalaže za zaštitu temeljnih ljudskih prava, posebno ističe probleme s kojima se suočavaju osobe koje se drže vlastitih uvjerenja o pravu na život svakog čovjeka.

Ellinor je primalja kršćanske vjeroispovijesti koja s dugogodišnjim žarom donosi nove živote na ovaj svijet. Ellinor odbija sudjelovati u vršenju pobačaja. Ona ne želi ugasiti život prije nego što dijete uopće dobije priliku doći na svijet. No zbog svoje čvrste odluke da neće vršiti pobačaje Ellinor je u Švedskoj izopćena iz društva.

Godine 2013. javila se na natječaj za radno mjesto primalje u klinici Höglandssjukhuset za žene. Nakon što joj je isprva ponudila posao, klinika je svoju ponudu za posao povukla kada je Ellinor izjavila da zbog savjesti ne bi mogla sudjelovati u vršenju pobačaja. Kao primalja i pobožna kršćanka namjeravala je svojim poslom spašavati živote, a ne ih oduzimati. Kada je nakon nekoliko mjeseci poslala prijavu za posao u kliniku Ryhoys za žene, dočekao ju je isti odgovor. Klinika joj je priopćila da osobi koja odbija vršiti pobačaj nije mjesto u klinici za žene.

Možete li to zamisliti? Ako odbijate oduzimati život djeci u utrobi majke, onda vam nije mjesto u klinici za žene.

Ellinor je na kraju našla posao u bolnici Värnamo, no prije nego što je počela raditi, obavijestili su je iz bolnice da je ipak ne žele zaposliti jer su doznali da je podnijela tužbu protiv prve klinike.

Kada ju je odbila i bolnica Värnamo, Ellinor je znala da ponovno kreće ispočetka. Shvativši da su njena iskustva otvorila vrlo važna pitanja o zaštiti savjesti u području medicine, Ellinor je odlučila pokrenuti sudski postupak. Organizacija ADF International podnijela je mišljenje stručnjaka vezano uz ovaj slučaj, kao potporu odvjetnici Ruth Nordström iz Skandinavskog udruženja odvjetnika za zaštitu ljudskih prava, s kojom inače surađujemo, u iznošenju Ellinorinog slučaja najprije pred sud u Švedskoj, a sada pred Europski sud za ljudska prava.

Ellinor samo želi pomagati ženama i donositi nove živote na ovaj svijet. No na svakom koraku tog puta nailazi na protivljenje.

Švedski zakon tvrdi da priznaje slobodu savjesti, a Parlamentarna skupština Vijeća Europe donijela je rezoluciju o „pravu na priziv savjesti u zakonitoj zdravstvenoj zaštiti“. Međutim, Vijeće okružnog suda u Jönköpingu donijelo je presudu protiv Ellinor, a da stvar bude još gora, sud joj je naložio da mora platiti troškove u iznosu od više od  milijun švedskih kruna (oko 700.000 kuna). U travnju 2017. godine je odbijena njena žalba pred švedskim Radnim sudom. U lipnju 2017. godine odlučila je iznijeti svoj slučaj pred Europski sud za ljudska prava.

No Ellinor Grimmark nije jedina primalja u Švedskoj koja je zbog svojih pro-lifeuvjerenja naišla na prepreke.

Organizacija ADF International pruža potporu i u slučaju švedske primalje Linde Steen, koja je zbog priziva savjesti odbila sudjelovati u vršenju pobačaja te joj je zbog toga uskraćeno zaposlenje.

U ožujku 2015. godine Lindi je kao primalji uskraćeno zaposlenje zato što nije htjela sudjelovati u obavljanju pobačaja. Kada je obrazložila svoje stajalište voditeljici odjela za medicinske sestre, klinika Nyköping za žene dala joj je otkaz. Dobila je dopis iz uprave koji je glasio: „Nemamo politiku ili pristup kojim bismo ostavili prostor za klauzulu o savjesti. Nemamo ni mogućnost, a niti namjeru raditi s takvim iznimkama“.

Klinici Nykoping nije bilo dovoljno samo uskratiti Lindi radno mjesto. Voditeljica je otišla korak dalje te je obavijestila drugog potencijalnog zaposlenika o Lindinim uvjerenjima. To je dovelo do toga da je Lindi otkazan intervju za posao.

Ruth Nordström također zastupa Lindu Steen te je podnijela tužbu okružnom sudu u švedskom gradu Nyköpingu. Osim toga, organizacija ADF International podnijela je sudu stručno mišljenje o ovom predmetu u Lindinu korist.

Lindina i Ellinorina pro-lifeuvjerenja ne bi smjela biti razlog da im se uskrati mogućnost da budu zaposlene kao primalje. Svaka od njih izabrala je ovo zanimanje kako bi štitila život, a ne kako bi činila ono za što ona smatra da donosi štetu njenim pacijenticama ili nerođenoj djeci.

Ellinorina i Lindina prava trebaju biti zaštićena, no ne samo zato što je Parlamentarna skupština Vijeća Europe donijela rezoluciju koja štiti savjest medicinskog osoblja. Uz druge međunarodne dokumente koji štite to pravo, članak 18. Opće deklaracije o ljudskim pravima (engl. Universal Declaration of Human Rights, UDHR), koju je 1948. godine usvojila Opća skupština Ujedinjenih naroda, navodi:

„Svatko ima pravo na slobodu mišljenja, savjesti i vjeroispovijedi; to pravo uključuje slobodu promjene vjeroispovijedi ili uvjerenja i slobodu da pojedinačno ili u zajednici s drugima, javno ili privatno, iskazuje svoju vjeroispovijed ili uvjerenje poučavanjem, bogoslužjem, praktičnim vršenjem i obredima.“

Nastojanja medicinske industrije u Švedskoj da drži ljude poput Ellinor i Linde podalje od primaljstva krši njihova temeljna ljudska prava, a time ujedno i prava svih ljudi.

Na kraju krajeva, primalje poput Ellinor i Linde se samo nastoje zalagati za temeljno ljudsko pravo na život, koje je zaštićeno člankom 3. Opće deklaracije o ljudskim pravima.

Ellinor, Linda i oni koje njih dvije s ljubavlju donose na svijet su ljudi, zar ne? Poreći Ellinorino i Lindino dostojanstvo znači poreći dostojanstvo nerođenih.

Hoćete li nam se pridružiti?  

Povodom 70. obljetnice Opće deklaracije o ljudskim pravima, organizacija ADF International iznova potvrđuje temeljno razumijevanje da ljudska prava počivaju na urođenom dostojanstvu svake osobe. Ona počivaju na urođenom dostojanstvu liječnika i primalja… uključujući i one koji su pro-life.

Pridružite nam se danas u promicanju i zaštiti Vaših temeljnih sloboda.

Dajte svoj glas potpisivanjem Ženevske izjave o ljudskim pravima na www.ImHumanRight.org

Izvor: narod.hr

Foto: Thinkstock

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža