Većina trgovina radi na Dan neovisnosti – prisjetimo se prijedloga UiO kojim bi se radnicima omogućila neradna nedjelja i praznici
8. listopada 2019.

Sve prodavaonice Lidla na Dan neovisnosti radit će kao i nedjeljom, što znači da će uglavnom biti otvorene do 14 ili 18 sati. Slično je i s drugim trgovinama.

Trgovine Konzuma danas će raditi prema nedjeljnom radnom vremenu. Najveći broj trgovina bit će otvoren do 13 sati.

Sve trgovine Kauflanda za nadolazeći blagdan radit će po nedjeljnom radnom vremenu.

Većina SPAR supermarketa i INTERSPAR hipermarketa će također raditi prema nedjeljnom radnom vremenu.

Plodine rade od 7 do 22 sata, po standardnom radnom vremenu.

Poslovnice Tommyja radit će po raznim radnim vremenima.

DM u većini slučajeva neće raditi, a radno vrijeme nekih prodavaonica usklađeno je s potrebama trgovačkih centara.

Veliki trgovački centri

City Center One radit će po nedjeljnom radnom vremenu.

U Avenue Mallu neke trgovine će raditi po redovnom radnom vremenu, dok će neke biti zatvorene.

Trgovine će u Arena Centru raditi po redovnom radnom vremenu, dok Westgate radi od 10 do 22 sata.

UiO još prije dvije i pol godine uputila Saboru prijedlog Zakona – zašto Sabor nije reagirao u propisanom roku?

Podsjetimo, udruga U ime obitelji još je u ožujku 2017. uputila u Hrvatskom saboru prijedlog Zakona o radu po kojemu bi radnici mogli sami birati žele li raditi nedjeljom te, ukoliko žele, dobili 50% veće dnevnice.

Sukladno saborskom Poslovniku predsjednik Odbora za rad trebao je u roku od tri mjeseca odlučiti hoće li ili neće uputiti taj prijedlog zakona o radu u saborsku proceduru. No, tadašnji predsjednik, Mirando Mrsić to nije učinio, a isto tako ni njegov nasljednik, SDP-ov Gordan Maras. Usprkos odredbama Poslovnika sve do danas saborski se Odbor nije se izjasnio o ovom prijedlogu.

U ožujku 2018. godine GLAS i HSU se podnijeli sličnu izmjenu zakona kojom bi se povećale plaće u slučaju rada nedjeljom za 30% međutim Plenkovićeva Vlada odbila je prijedlog uz objašnjenje da dosadašnji zakon “predviđa obvezu poslodavca da radniku isplati povećanu plaću ne samo za rad nedjeljom, već i za otežane uvjete rada, prekovremeni rad, rad noću, te za rad blagdanom ili nekim drugim danom za koji je zakonom određeno da se ne radi. Pri tome, Zakonom nije izrijekom određeno koliko bi to povećanje iznosilo, već se isto prepušta uređenju putem kolektivnih ugovora, pravilnika o radu ili samih ugovora o radu”.

No, postojeći zakon omogućuje poslodavcu da rad nedjeljom plaća samo jednu kunu više te time izvrši svoje zakonske obveze prema zaposleniku.

Spomenutim nedjelovanjem i ignoriranjem prijedloga poput onog udruge U ime obitelji najviše su oštećene radnice i radnici koji su prisiljavani raditi nedjeljom i blagdanom, de facto bez da su za to plaćeni.

Izvor: narod.hr

Foto: Thinkstock

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža