Napad na slobodu govora na Malti, članici EU-a: Bivši homoseksualac mora na sud jer je govorio o vlastitom iskustvu
9. veljače 2023.

Tridesettrogodišnji Matthew Grech s Malte mogao bi biti prva osoba osuđena zbog promicanja konverzijske terapije homoseksualaca i to samo jer je javno progovorio o svom iskustvu.

Grech je u javnom istupu rekao da se ne slaže s izrazom “konverzijska terapija” i da je napustio svoj homoseksualni identitet nakon što je postao kršćanin – bez ikakve vrste terapije.

Optužen je nakon što je dao intervju za program PMnews na Malti, članici Europske unije.
On će se zajedno s dvoje voditelja, pojaviti pred malteškim sudom 3. veljače zbog optužbi za kršenje malteških zakona koji zabranjuju promicanje “konverzijske terapije”.

Ako se dokaže da su krivi, prijeti im kazna do 5000 eura ili do pet mjeseci zatvora, javlja portal NewsLetter.

Grech koji je povjerenik bivše homoseksualne dobrotvorne ustanove Core Issues Trustse, ne slaže s optužnicom i tvrdi da je jedino što je napravio je dijeljenje svoga iskustva kao bivšeg homoseksualca.

Podržava ga britanska kampanja, Christian Concern/The Christian Legal Centre, koja inzistira na tome da ni u jednom trenutku tijekom programa Grech nije pozvao nijednog slušatelja da se priključi konverzijskoj terapiji.

>Izrael zabranjuje ‘terapiju konverzije’ koja LGBT osobama, koje to traže, pomaže da postanu heteroseksualne

Vjeruju da je Malta otvorila put drugim državama time što je prva provela zakonsku zabranu promicanja takvih terapija i da je Grech stoga prva osoba na svijetu koja je optužena za to djelo.

Dr. Mike Davidson, izvršni direktor Core Issues Trust, rekao je da je ovdje riječ o slučaju u ”kojem se napadaju sloboda govora, savjesti i vjere”.

Dr. Davidson, koji se identificira kao “bivši homoseksualac”, ustvrdio je da vlade koje promiču “monokulturna stajališta” o LGBT pitanjima “uskraćuju onima koji se ne žele identificirati kao LGBT pravo da napuste identitete i prakse koji im više nisu relevantni”.
Dodao je da “bez ideološke raznolikosti u bilo kojem životnom pitanju, demokracija je lišena kontrole i ravnoteže i spušta se do totalitarizma”.

Andrea Williams, izvršna direktorica Kršćanskog pravnog centra, dodala je: “Ako je ovaj slučaj na Malti postavio presedan, vidjet ćemo slične slučajeve u Ujedinjenom Kraljevstvu osim ako se ne poduzmu snažne mjere.”

> Pročitajte svjedočanstvo muškarca koji je promijenio spol – i požalio!

> Svjedočanstvo o ranama homoseksualnosti: Sami smo sebi najgori neprijatelji

> LGBT aktivisti poručuju: ‘Obratit ćemo vašu djecu, malo po malo, tiho i suptilno’

Britanski LGBT aktivist Peter Tatchell upozorio je da je konverzijska terapija štetna i da bi je trebalo zabraniti, no inzistira na tome da malteško tužiteljstvo nije u pravu.

“Matthewa Grecha ne treba kazneno goniti. On nije bio podvrgnut konverzijskoj terapiji, nije prakticirao konverzijsku terapiju niti reklamirao usluge konverzijske terapije. Koliko ja znam, jednostavno je ispričao svoju životnu priču i izrazio svoje stajalište. Ne slažem se s njim, ali on ima pravo na slobodu izražavanja. To je zajamčeno ljudsko pravo. Ono što je Matthew rekao treba osporiti, ali ne i kriminalizirati. U slobodnom i demokratskom društvu, zabrana konverzijske terapije trebala bi kriminalizirati radnje, a ne mišljenja.”

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža