U ime obitelji

Zambijsko tužiteljstvo ima nove dokaze, želi ponovno otvoriti slučaj

Zambijsko tužiteljstvo ima nove dokaze, želi ponovno otvoriti slučaj

Nakon što je osmero Hrvata u Zambiji u ponedjeljak dobilo 48 sati da napusti Zambiju, u utorak su u zračnoj luci opet uhićeni i vraćeni u zatvor u Nadoli. HRT doznaje kako je tužiteljstvo dobilo nove dokaze i žele opet otvoriti slučaj.

Od neimenovanih izvora tužiteljstva u Ndoli, za HRT je potvrđeno kako oni smatraju da država ima, kako su rekli, nove solidne dokaze i htjeli bi ponovno otvoriti slučaj.

Podsjetimo, nakon što je osmero Hrvata koji su u utorak trebali napustiti Zambiju ponovno zaustavljeno u u zračnoj luci Ndola, zambijski mediji otkrili su što se zapravo događalo u zračnoj luci nekoliko trenutaka prije nego je osmorka trebala ući u zrakoplov. Zambijski portal javlja da tek trebaju biti suočeni s novim optužbama.

Imigracijska služba uhitila ih je prema uputama Državnog tužiteljstva (NPA), javlja portal Mwebantu. Službenik za odnose s javnošću Odjela za imigraciju Namati Nshinka potvrdio je da je osmorka ponovno uhićena u utorak.

>Što stoji u članku Zakona na temelju kojeg je Zambija zatražila obustavu postupka protiv osmero Hrvata?

”Mogu potvrditi da je osam Hrvata ponovno uhićeno. Dobili smo upute od NPA-a za ponovno uhićenje”, rekao je Nshinka.

Portal Mwebantu javlja da osmero Hrvata tek trebaju biti suočeni s novim optužbama.

Kako što je Narod.hr još u ponedjeljak izvijestio, Zambija je podnijela zahtjev da se predmet obustavi prema odjeljku 88 (a) Zakona o kaznenom postupku, poglavlje 87 Zakona Zambije, koji kaže:

”U svakom suđenju pred nižim sudom, svaki državni odvjetnik može, uz suglasnost suda ili po uputama ravnatelja državnog odvjetništva, u svakom slučaju prije izricanja presude, odustati od gonjenja bilo koje osobe; i nakon takvog povlačenja (a) ako je to napravljeno prije nego što je optužena osoba pozvana da iznese svoju obranu, ona će biti otpuštena, ali takvo otpuštanje optužene osobe neće moći biti zapreka kasnijim postupcima protiv nje zbog iste činjenice”.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/HRT