U ime obitelji

UIO uz argumentaciju zatražila dekana Pravnog fakulteta pokretanje postupka protiv Petričušić i dr. pred Etičkim povjerenstvom

UIO uz argumentaciju zatražila dekana Pravnog fakulteta pokretanje postupka protiv Petričušić i dr. pred Etičkim povjerenstvom

Udruga U ime obitelji poslala je dopis dekanu Pravnog fakulteta u Zagrebu, g. Igoru Glihi, zatraživši ga pokretanje postupka pred Etičkim povjerenstvom Pravnog fakulteta protiv Antonije PetričušićMateje Čehulić i Daria Čepe, autora spornog članka “Stjecanje političke moći korištenjem struktura prilika: Analiza konzervativnog religijsko-političkog pokreta u Hrvatskoj” objavljenog u časopisu Politička misao u rujnu 2017. godine u kojem su iznijeli niz neistinitih, proizvoljnih i nepotkrijepljenih tvrdnji o U ime obitelji, a koje je u siječnju 2018. prenijela Hrvatska izvještajna novinska agencija i velik broj hrvatskih medija.

Iz U ime obitelji smatraju da su autori grubo višekratno prekršili načela pisanja znanstvenih radova – osobito načela znanstveničkog poštenja, objektivnosti, nepristranosti, korektnosti i isključivanja predrasuda – koja proizlaze iz odredbi Etičkoga kodeksa Sveučilišta (čl. 6 st. 3, čl. 9, st. 1 i 2, čl. 17) i općeprihvaćenih standarda postupanja znanstvenika, te da su, zlorabom svoga ugleda koji kao znanstvenici i zaposlenici Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu imaju u javnosti, nanijeli štetu U ime obitelji.

Ovdje možete pročitati cijelu argumentaciju udruge U ime obitelji glede osnove za podnošenjem Zahtjeva za davanjem mišljenja Etičkom povjerenstvu:

Istaknuli su i da je “suautor članka, Dario Čepo, potpuno neprimjereno predavaču na uglednoj visokoobrazovnoj ustanovi, javno iznosio osobnu netrpeljivost prema gđi Željki Markić kao predstavnici U ime obitelji – čije je djelovanje predmetom njegovog navodnog znanstvenog interesa, kao i prema news portalu udruge, Narod.hr-u”.

Udruga očekuje da će dekan razmotriti dostavljenu argumentaciju i poduzeti potrebne korake.

Sporni znanstveni članak objavljen u časopisu Politička misao možete pročitati u privitku:

Izvor: narod.hr

Foto: Fah, pravo.unizg.hr: Fotomontaža: Narod.hr