Blanka Munjin iz UIO: ‘Radnicima treba omogućiti izbor žele li raditi nedjeljom i ako žele, taj im se rad mora adekvatno platiti’
17. rujna 2018.

Prvi korak svakako je da se omogući da radnici odaberu žele li raditi nedjeljom ili žele nedjelju provesti sa svojom obitelji, a ako žele raditi nedjeljom da im se za taj radi i adekvatno plati. Mi smo predložili najmanje 50% više od obične satnice, naglasila je Blanka Munjin, voditeljica projekata U ime obitelji za Dnevnik Nove TV o prijedlogu UIO za neradnu nedjelju a povodom glasina o tome kako Vlada Andreja Plenkovića razmišlja o zabrani rada nedjeljom, nakon što je ignorirala prijedlog udruge U ime obitelji, a potom i odbila sličan prijedlog oporbe u ožujku ove godine.

> (VIDEO) Pogledajte dokumentarni film Sedmi dan: Čemu su sve izloženi radnici koji rade 7 dana u tjednu?

Plenkovićeva Vlada blokirala prijedlog UiO

Podsjetimo, U ime obitelji podnijela je Hrvatskom saboru 27. ožujka 2017. prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu, kojim bi se omogućilo da radnici zaposleni u trgovinama mogu odlučiti žele li raditi nedjeljom i, ako žele, osiguralo minimalnu naknadu koju im je poslodavac dužan platiti, a to je najmanje 50 posto više od standardne satnice zaposlenika.

Odbor za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo, kojim je predsjedao Mirando Mrsić, dok nije bio izbačen iz SDP-a, a naslijedio ga je SDP-ovac Gordan Maras, taj prijedlog blokira ne dopuštajući da dođe na dnevni red sjednice odbora.

> Demograf Strmota: ‘Ako radite za 3000 kuna i to još ‘petkom i svetkom’, nemate volje za vlastiti život, a kamoli na svijet donijeti novi’

U ožujku 2018. godine GLAS i HSU se podnijeli sličnu izmjenu zakona kojom bi se povećale plaće u slučaju rada nedjeljom za 30% međutim Plenkovićeva Vlada odbila je prijedlog uz objašnjenje da dosadašnji zakon “predviđa obvezu poslodavca da radniku isplati povećanu plaću ne samo za rad nedjeljom, već i za otežane uvjete rada, prekovremeni rad, rad noću, te za rad blagdanom ili nekim drugim danom za koji je zakonom određeno da se ne radi. Pri tome, Zakonom nije izrijekom određeno koliko bi to povećanje iznosilo, već se isto prepušta uređenju putem kolektivnih ugovora, pravilnika o radu ili samih ugovora o radu”.

No, postojeći zakon omogućuje poslodavcu da rad nedjeljom plaća samo jednu kunu više te time izvrši svoje zakonske obveze prema zaposleniku.

Početkom rujna općina Ivankovo uvela neradnu nedjelju

“Ovom odlukom pokazali smo snagu, zajedništvo, te iskazali svoj identitet, vjerodostojnost, napose brigu za obitelj, te potaknuli osjećaj solidarnosti. Čovjekove potrebe za nedjeljnim odmorom i blagdanom, uvrijeđen u narodnoj tradiciji, kada čovjek može kroz slavlje kroz slavlje zahvalu dragome Bogu i druženje s obitelji živjeti slobodno vrijeme, kojemu je nužno.”, piše u dokumentu kojeg je načelnik općine Ivankovo Marko Miličević uputio mještanima povom prve neradne nedjelje u općini.

> Načelnik Ivankova pozvao trgovine da ne rade nedjeljom, obećao i nadoknadu: ‘Nikoga neće spasiti ako nedjeljom proda dva kruha’

“Razumijem da smo u teškom gospodarskom stanju, ali sam i mišljenja da nikoga neće spasiti ako nedjeljom otvori radnju i proda dva kruha”, kazao je početkom kolovoza Miličević koji je, kao neovisni kandidat, na lokalnim izborima prošle godine pobijedio u HDZ-ovoj dotadašnjoj utvrdi.

Izvor: narod.hr/dnevnik.hr

Foto: snimka zaslona

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža