Dr. Tomislav Gojmerac za Narod.hr otkriva sve o tužbi zbog odluke ministrice Divjak i pokušajima povezivanja s U ime obitelji
13. kolovoza 2018.

Zagrebački pedijatar Tomislav Gojmerac u centru pozornosti našao ponovno se nakon što je Novom listu poslao reakciju i ispravak netočnih navoda u članku „Obitelj naprijed, ostali stoj?“ autorice Tihane Tomičić u kojemu ona piše o tužbi koju je Gojmerac uputio Ustavnom sudu za ocjenu ustavnosti Odluke ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak. Prozivke ministrice znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak dovele su ga i ranije u medije, kada ga je povezivala s udrugom U ime obitelji.

Tomislav Gojmerac: ‘Postupanje ministrice Divjak ne može biti društveno korisno i ustavnopravno je neprihvatljivo’

Dr. Gojmerac rođen je i živi u Zagrebu. Suprug je i otac petero djece. Po zanimanju liječnik, specijalist pedijatar, uži specijalist pedijatrijske neurologije, u sklopu koje se najviše bavi tzv. razvojnom neurologijom, odnosno razvitkom djece. Voditelj je medicinske službe u Specijalnoj bolnici za kronične bolesti dječje dobi Gornja Bistra.

Tužbu ustavnom sudu da se ocjeni ustavnost ministričine Oluke koja govori o uvođenju informatike kao obaveznog predmeta u škole koju je podnio Tomislav Gojmerac, ministrica Divjak osvrnula se još početkom srpnja ove godine ocijenivši je „skandaloznom“.

HINA ponovno prenijela lažne vijesti o U ime obitelji

Hrvatska izvještajna agencija tada je prenijela netočnu vijest o podnositelju prijave, navodeći da je riječ o suradniku udruge „U ime obitelji“ te naslovivši vijest „Skandalozna tužba U ime obitelji“, a tek je nakon reakcije udruge izmijenila netočne navode u vijesti.

U svom demantiju udruga U ime obitelji istaknula je kako ni na koji način nije povezana s podnošenjem prijave, iako surađuje s dr. Gojmercem na jednom od programa udruge.

S njim smo razgovarali o navedenoj tužbi, a on nam je u razgovoru razjasnio i ima li tužba ikakve veze s udrugom U ime obitelji.

Narod.hr: Početkom srpnja ministrica Divjak osvrnula se na Vaš prijedlog  za pokretanje postupka ocjene ustavnosti i zakonitosti njezine odluke  o uvođenju informatike kao obveznog predmeta od rujna u škole. Možete li pojasniti o čemu se radi?

Dr. Tomislav Gojmerac: Ministrica znanosti i obrazovanja donijela je 12. veljače 2018. Odluku o donošenju kurikuluma za nastavni predmet Informatike za osnovne škole i gimnazije u Republici Hrvatskoj, čiji sastavni dio je i kurikul nastavnog predmeta informatike. Odluka je objavljena u Narodnim novinama 6. ožujka te stupila na snagu 14. ožujka 2018.

Cijeli postupak donošenja navedene odluke, međutim, vrvi nepravilnostima i postupcima koji su protivni Ustavu, vrijedećim zakonima Republike Hrvatske i temeljnim demokratskim načelima. Unatoč tomu što je Ustavni sud već u nekoliko svojih ranijih odluka Ministarstvu jasno pokazao da takvo postupanje ne može biti društveno korisno i da je ustavnopravno neprihvatljivo, ministrica Divjak ponavlja isti miljokaz.

Odgoj i izobrazba temeljna su područja čovjekova formiranja, temelj opstanka društva i domovine te ne mogu i ne smiju biti predmetom eksperimentiranja, nasilnih nametanja i proceduralnih proizvoljnosti.

Stoga nije preostalo drugo, nego Ustavnom sudu na za to predviđen način ukazati na ponavljano istovrsno, proceduralno pogrešno i ustavnopravno neprihvatljivo postupanje ministrice, a kako bi se ministričina odluka trebala početi provoditi već od iduće školske godine, predloženo je žurno postupanje.

Interes i način reagiranja ministrice Divjak i pojedinih medija, koji nemaju baš puno dodirnih točaka s meritumom podnesenoga prijedloga, već su puni etiketiranja, insinuacija, imputacija i smisla lišenih konstrukcija, upućuje da je prijedlog utemeljen i da se može očekivati da Ustavni sud prihvati prijedlog za ocjenu ustavnosti i zakonitosti te odluke.


Narod.hr: Pozivate se na odluku Ustavnoga suda iz 2013. kojom je ukinuta odluka o uvođenju kurikuluma zdravstvenog odgoja. Kako ona može utjecati na slučaj s informatikom?

Dr. Tomislav Gojmerac: Prijedlog za ocjenu ustavnosti i zakonitosti odluke ministrice Divjak potkrijepljen je pravnim shvaćanjima iz čak osam odluka Ustavnog suda iz razdoblja od 2000. do 2015. i brojnim drugim dokazima, iz kojih proizlazi da postupanje ministrice Divjak u donošenju sporne odluke ne može biti društveno korisno i da je ustavnopravno neprihvatljivo. Odluka Ustavnoga suda o zdravstvenom odgoju iz 2013. tu je u službi isključivo načela, jer je i sama donesena zbog toga što „…proces pravnog uređenja i implementacije programa zdravstvenog odgoja … tekao je i teče na način koji dijelom nije u suglasnosti s temeljnim demokratskim načelima …“ i jer „…država nije ispunila svoju proceduralnu ustavnu obvezu …“, što su pak istovrsna postupanja, na koja ukazuje i moj prijedlog. Riječ je, dakle, u oba slučaja o proceduralnom postupanju ministra s Donjih Svetica, koje je nedemokratsko i protuzakonito, a ne o sadržajnoj povezanosti zdravstvenoga i spolnoga odgoja i informatike i/ili protivljenju jednomu ili drugomu.
Nažalost, u medijskim napisima spominjanje odluke Ustavnoga suda iz 2013. godine u kontekstu ovoga prijedloga ocjene ustavnosti ministričine odluke bilo je tendenciozno i nepotpuno te se čitatelje htjelo dovesti u zabludu.


Narod.hr: Ministrica je rekla da je tužba „na tragu nastojanja da se svima ne pruži prilika da imaju jednake šanse“, je li to doista tako ili se ministrica ipak nečega boji kad je tužba u pitanju? 

Dr. Tomislav Gojmerac: Blaženku Divjak ne poznajem. Nikad se nismo sreli. Ali njezine izjave, ako su istinito prenesene sadržavaju niz uvreda na moj račun etiketirajući i nazivajući me „društvom ekstremnog svjetonazora“, moje interese „partikularnim i privatnim“, moje liječničko zvanje, pedijatrijsku i neuropedijatrijsku specijalnost, roditeljstvo i savjest „čudnom ideologijom“.

Ministričine teze da je moje obraćanje Ustavnom sudu „na tragu nastojanja da se svima ne pruži prilika da imaju jednake šanse“, kao i one da je to „pokušaj zaustavljanja ulaska škola u 21. stoljeće“ i uzimanje „učenika, roditelja i učitelja za taoce“ jesu ničim argumentirane, neistinite, nedobronamjerne i smisla lišene konstrukcije.

Narod.hr: Iznenađuju li Vas takve izjave?

Dr. Tomislav Gojmerac: Žalosti i zabrinjava da to i tako čini državni dužnosnik, ministar u jednoj vladi.

Narod.hr: Moglo se čuti da se radi o tužbi udruge U ime obitelji, no iz udruge su sve demantirali. Možete li nam pojasniti taj dio? Tko je zapravo podnio tužbu?

Dr. Tomislav Gojmerac: Ministrica i različiti mediji pokušavali su predstaviti moje podnošenje prijedloga za ocjenu ustavnosti i zakonitosti Odluke ministrice Divjak, politički motiviranim, što je neistina. Moj prijedlog nije potaknut političkim razlozima niti se oni mogu igdje u njemu pronaći. Imputirajući da moj postupak ima veze s udrugama U ime obitelji i Centrom za prirodno planiranje obitelji i da predstavlja njihov napad na ministricu Divjak, na neprofesionalan me način pokušavaju prikazati kao čovjeka bez vlastitoga mišljenja i stajališta, bez slobode misli i djela.

Upravo suprotno, slobodnom voljom, trudeći se biti savjestan otac i građanin, ukazao sam na samovolju ministrice Divjak, koja mimo hrvatskih zakona i ustavnopravno neprihvatljivim postupanjem pokušava opstruirati demokratske procese te nas takvim svojim postupanjem ostavlja na začelju Europe.

Udruge spomenute u člancima, kao ni njihovi čelnici, ničim i ni na koji način nisu bili uključeni u podnošenje mojega prijedloga ocjene ustavnosti niti su o njem do medijskih konstrukcija Mirele Lilek iz Jutarnjeg lista te potom i drugih glasila imali ikakve spoznaje.
Budući da mi formalnopravni izričaj nije posebno blizak, jer sam po struci liječnik, kako bi sve bilo besprijekorno, u formuliranju i pisanju prijedloga mi je pomoglo odvjetničko društvo Gorana Božića, koje me i zastupa u postupku.

Narod.hr: Po čemu su Vas onda povezali s udrugom U ime obitelji baš u ovom slučaju?

Dr. Tomislav Gojmerac: U člancima različitih medija, koji su se doticali moga prijedloga za ocjenu ustavnosti i zakonitosti odluke ministrice Divjak, vrlo je izbirljivo spominjana i uopćena moja suradnja s udrugom U ime obitelji i izdvojeno moje članstvo u upravnom odboru Centra za prirodno planiranje obitelji, sve u pokušaju da se taj prijedlog ocjene ustavnosti poveže s njima. U istom nastojanju su u nekim od glasila napisane i potpune neistine o mojoj suradnji s navedenim udrugama.

S udrugom U ime obitelji sam prije koju godinu surađivao kao gost-predavač o jednoj ustavnoj odredbi (Roditelji odlučuju o odgoju svoje djece). Jednako, kao što sam prethodnih godina kao gostujući predavač o nizu tema sudjelovao i na predavanjima različitih drugih organizatora (Grad Zagreb, odgojno-obrazovne ustanove, razne druge pravne osobe itd.). Isto je i s članstvom u upravnim odborima: od članstava u upravnim odborima različitih udruga (strukovnih, športskih, itd.) izdvojeno je jedno. Iako me se moglo predstaviti i kao suradnika primjerice Grada Zagreba i člana upravnoga odbora Hrvatskoga društva za dječju neurologiju, no to vrlo vjerojatno naručiteljima etiketiranja ne bi imalo željeni učinak kod čitatelja.

Razlog povezivanja moga podnošenja prijedloga za ocjenu ustavnosti i zakonitosti odluke ministrice Divjak s udrugama U ime obitelji i Centrom za prirodno planiranje obitelji nije mi poznat. Ostaje dojam, a članak u jednom od glasila to zorno i potvrđuje, da su svi članci bili usmjereni preventivnom opravdanju ministrice Divjak za njezina pravno neodrživa postupanja pa i kao sredstvo njezina pritiska na Ustavni sud, kako bi se nakon očekivanoga usvajanja prijedloga za ocjenu ustavnosti i zakonitosti njezine odluke krivnja mogla svaliti na ministrici i novinarima/urednicima navedenih članaka nepoćudne članove i dijelove hrvatskoga društva.

Narod.hr: Jeste li imali kakvih neugodnosti nakon prozivanja ministrice znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak ?

Nažalost, imali smo. I djeca u školama i supruga i ja. Iako, oni koji su pročitali i objavljene tekstove, a ne samo naslove i podnaslove su spoznali o čemu je riječ i samo se dobro nasmijali.

Iako su nas neugodnosti razočarale, nisu nas iznenadile. Ni jedan pravi uspjeh ne ide bez žrtve. Tek ako smo spremni na žrtvu, možemo se nadati uspjehu.

Narod.hr: Za kraj, što biste poručili ministrici nakon svih prozivki?

Dr. Tomislav Gojmerac:  Djeca su najveće blago hrvatskoga naroda i domovine nam Hrvatske. Mi, njihovi roditelji spremni smo se za njih žrtvovati, odgajati ih i poučavati; spremni smo i ustrajno ukazivati na sve nepravilnosti i nedobronamjernosti u koje su, izravno ili neizravno uključena naša djeca. To nam je ljudska, roditeljska, a nekima i stručna obveza.

Izvor: narod.hr

Foto: Privatni album

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža