Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu podržavaju totalitarističke režime – evo tko sjedi u Upravi!
23. listopada 2018.

U Upravi Filozofskog fakulteta u Zagrebu događaju se, kako doznajemo, neuobičajene stvari. Naime, Upravu fakulteta čine dekanica prof. dr. sc. Vesna Vlahović-Štetić i pet prodekana od kojih je dvoje, prof. dr. sc. Dean Duda i doc. dr. sc. Zrinka Božić Blanuša u navodno su u bračnoj zajednici, dok su svi ostali članovi Uprave bliski Inicijativi za Filozofski ili su pak bili njezinim dijelom.

Prodekani su na dužnost stupili s 1. listopada prošle godine, a imenovalo ih je Vijeće fakulteta u kojem je također 70% profesora bliskih spomenutoj Inicijativi, dok su studenti koji sjede u Vijeću isključivo studenti koji podržavaju ili su članovi tzv. plenuma Filozofskog fakulteta.

Iako legitimno i legalno, nije uobičajeno da bračni par čini Upravu fakulteta, no uvidom u njihove biografije i aktivnosti ovakva je situacija nešto razumljivija.

Istaknuli se svesrdnom podrškom i aktivnom pomoći studentskoj struji koja veliča totalitarizam

Dean Duda i njegova supruga Zrinka Božić Blanuša posebno su se istaknuli u borbi protiv ugovora s KBF-om, protiv dekana Previšića te aktivnom podrškom tzv. plenumu FFZG-a koji nikada nije skrivao simpatije prema marksizmu i boljševizmu, a što je vidljivo na službenim stranicama “plenuma” – Slobodni Filozofski.

Ovo je posebice zanimljivo u kontekstu izjave prof. Božić Blanuša koja je u razgovoru za N1 kritizirala ugovor s KBF-om ovim riječima:

“Preko ugovora o suradnji se jedan predmoderni ideološki aparat pokušava uvući na mala vrata u instituciju Filozofskog fakulteta”.

Međutim, struja studenata kojoj su spomenuti profesori skloni, a koja je poznata po tzv. studentskim borbama, javnost je šokirala nekritičkim obilježavanjem obljetnice Oktobarske revolucije koja je na vlast dovela boljševičku partiju, pod vodstvom Lenjina i Trockog, a u ime (svjetske) revolucije počinjeni su ogromni masovni zločini, oduzeta imovina te spaljena sela i gradovi.

Ponovno incident na Filozofskom fakultetu u Zagrebu: Osvanuo natpis “Proleteri svih zemalja, ujedinite se”

Također je ukinula građansko-demokratske ustanove nastale u Veljačkoj revoluciji 8. ožujka 1917. (23. veljače) i proglasila uspostavu sovjetske vlasti, likvidaciju kapitalističkoga i uvođenje socijalističkog, odnosno komunističkoga društvenog poretka. uveden teror koji je trajao više od 70 godina do raspada SSSR-a.

Podsjetimo, 7. studenog prošle godine na zgradi Filozofskog fakulteta osvanuo je natpis “Proleteri svih zemalja, ujedinite se!” te crvena zvijezda petokraka, a zastavu su građani u više navrata pokušali skinuti što im je na koncu prošlo za rukom.

Javnost je pak sablaznio i istup dekanice ovog fakulteta, koja je ujedno u Upravno vijeće i imenovala bračni par Duda – Božić Blanuša, a koja je stala u obranu veličanja totalitarističkog režima i njegovih simbola.

“Studentski zbor Filozofskog fakulteta odlučio je 7. studenog 2017. simbolički obilježiti jednu obljetnicu koje se ovih dana, na različitim mjestima i na različite načine, obilježava u čitavom svijetu. Taj simbolički čin izazvao je nasilničku reakciju koja je dovela do policijske intervencije. Filozofski fakultet mjesto je nulte tolerancije na nasilje i kao znanstveno-obrazovna institucija ustrojen na pluralizmu različitih interesa i stajališta. U tome je njegova posebnost, kao i njegova snaga. Poduzet ćemo sve što proizlazi iz naših ovlasti da se ovakve stvari više nikad ne dogode”, zaključila je dekanica prof. dr. sc. Vlahović Štetić u obavijesti.

Tko je Vesna Vlahović Štetić – dekanica Filozofskog fakulteta koja brani postavljenje totalitarnih simbola?

Inače, situacija koja dovodi do toga da Upravu jednog fakulteta čine osobe u ovako bliskim odnosima na većini fakulteta izbjegava se iz jednostavnog razloga – teško je utvrditi donose li prodekani odluke kako bi pogodovali interesu partnera ili pak iz objektivnih razloga.

Međutim, čini se, Filozofskom fakultetu ovakav odnos snaga kako u Upravi, tako i u Vijeću fakulteta ne predstavlja problem, kao niti činjenica da budući i sadašnji akademski građani Republike Hrvatske otvoreno podržavaju i slave totalitarističke režime.

Izvor: narod.hr

Foto: fah

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža