Transparency International Hrvatska: ‘Dugotrajni sudski procesi nisu borba protiv korupcije’
23. listopada 2018.

Transparency International Hrvatska povodom nepravomoćnih presuda za korupciju ukazuje na nedostatak stvarne borbe protiv korupcije koja je kompromitirana dugotrajnim sudskim postupcima.

„Nepravomoćne sudske presude za korupciju nakon dugotrajnih sudskih postupaka pokazuju da je sustav kažnjavanja koruptivnih djela nepravedan i bez stvarnih učinaka na suzbijanje.

Građani se ne mogu sami boriti protiv korumpiranog sustava ukazivanjem na pojedinačne slučajeve.

Učinkoviti alati borbe protiv korupcije su pravedne kazne za one kojima je korupcija dokazana u bržem sudskom postupku na temelju nedvosmislenih zakona bez pravnih praznina. Zatim oduzimanjem protupravno stečene imovinske koristi i povratom ukradenog u državni proračun.

Brzi rezultati bili bi vidljivi odmah aktiviranjem i doslovnom primjenom nepotrebno ukinutog Zakona o porijeklu imovine na samom početku demokratskih promjena.

Borba protiv korupcije mora biti prvenstveno rezultat političke volje nositelja vlasti, jer će samo tako građani biti zaštićeni.“istaknula je dr.sc. Davorka Budimir, predsjednica TIH-a.

Izvor: narod.hr

Foto: Narod.hr

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža