Medijski reket: Otkad je osudio Duhačeka, sudac izložen stalnim napadima Indexa
23. rujna 2019.

Sudac Prekršajnog suda u Zagrebu Krešimir Ožanić, našao se na udaru portala Index čiji je novinar Gordan Duhaček uhićen prošlog ponedjeljka u Zračnoj luci Franjo Tuđman zbog dvije objave na Twitteru. Duhaček se naime nije odazivao na pozive suda što su dužni svi građani RH, a onda je, nakon što je zadnji put na graničnom prijelazu iz BIH obećao doći na poziv policije, pokušao otputovati iz zemlje te je u svom naumu spriječen. U proteklih sedam dana ukupno je objavljeno deset članaka direktno vezanih uz suca Ožanića. Prvi članak na Indexu objavljen je na dan uhićenja.

U članku naslova “Sudac Ožanić novinaru Indexa: ‘Reci da si kriv ili ideš u Remetinec’” navode kako je Duhačeka osudio sudac poznat po tome što je Zorana Ercega osudio zbog vrijeđanja spomenika Franji Tuđmanu. Nadalje opisuju kako “to nije najgore što je sudac napravio”.

“Sudac mi je prije ročišta došao pred ćeliju u kojoj su me čuvala trojica policajaca i pitao: ‘Što ćemo sada s tobom?’ Pitao sam gdje je moja odvjetnica, a on mi je rekao da priznam ili mi slijedi 30 dana Remetinca”, opisao je Duhaček koji tvrdi kako mu je sudac prijetio.

“Sudac se kod Duhačeka zadržao dvadesetak minuta i već mu prije ročišta rekao da ga smatra krivim i to ne samo u slučaju u kojemu mu je tek trebao suditi nego i u drugom slučaju, onom prepjeva pjesme “Vila Velebita” zbog kojeg Duhaček tek čeka presudu, koja će mu biti izrečena za nekoliko dana. Treba napomenuti da sudac Ožanić nema baš nikakve veze s tim drugim predmetom, kao i da je skandalozno da sudac razgovara s osumnjičenim prije ročišta na kojem će mu suditi.”, donosi Index.

Tvrde da je na samom ročištu sudac odbio Duhačekovoj odvjetnici Vanji Jurić odobriti osam dana za pripremu obrane. “Mogu vam dati osam dana, ali ću ga dotad držati u Remetincu”, rekao je sudac.

Index istražuje slučajeve suca Ožanića i tvrdi: “Na slobodu pušta tipove koji mlate žene”

Dan nakon uhićenja Index je ponovno objavio priču o sucu prekršajnog suda.

U naslovu “Tko je sudac koji je prijetio Duhačeku? Na slobodu pušta tipove koji mlate žene”, impliciraju da sudac pušta obiteljske nasilnike, ali kažnjava njihovog novinara.

“Tko je sudac Krešimir Ožanić koji posjećuje novinara u ćeliji i unaprijed mu, prije zakonom propisanog postupka koji ima voditi, daje do znanja da ga smatra krivima, pa i u drugom predmetu koji s njim nema nikakve veze, a pritom ima potrebu naglasiti da je ime dobio po hrvatskom kralju Krešimiru?”, navodi Index te nabrajaju, kako ističu, “skandalozne presude suca Krešimira Ožanića”.

“Divljaka ponavljača koji je izvrijeđao pa šakom udarao ženu pred djetetom kaznio uvjetno, uvjetna kazna i nasilniku koji je bivšu djevojku gurnuo pa je udario šakom u glavu, Ožanić uvjetno kaznio i nasilnika koji je suprugu ošamario tako da se srušila na pod”, objavljuje portal.

U drugom članku objavljenom isti dan, dobili su suca te tvrde da im je zaprijetio policijom, iako je sudac upozorio na očito uznemiravanje te naveo: “Da me više niste zvali, uznemiravali. Otići ću u nadležnu policijsku postaju, sve ću prijavit.”, rekao je sudac novinaru Indexa te potom prekinuo telefonsku vezu.

U utorak su u kampanji blaćenja objavili još jedan naslov “Sudac Ožanić kažnjen jer nije radio svoj posao, pravdao se da mu je bilo vruće” u kojem navode da su se “Ožaniću gomilali predmeti pa je 2014. godine kažnjen tako što mu je na rok od četiri mjeseca uskraćena jedna trećina plaće”.

“Nakon skandaloznog postupanja suca Krešimira Ožanića koji je uoči ročišta prijetio Indexovom novinaru kojemu je netom kasnije trebao i suditi, Index je zatražio reakciju predsjednice Općinskog prekršajnog suda.”, naveli su u novoj objavi. “Index je i Državno sudbeno vijeće pitao što misle o Ožanićevom ponašanju i mogu li ga i kako kazniti zbog neprimjerenog ponašanja i prijetnji.”

Istog su dana kontaktirali nekoliko odvjetnika i zatražili njihovo mišljenje. Naveli su kako su “pravni stručnjaci šokirani ponašanjem suca Ožanića”.

Index: Sudac Ožanić laže da Duhačeku nije prijetio Remetincem

Predsjednica Općinskog prekršajnog suda u Zagrebu dana 17. rujna 2019. godine, a po saznanju o događaju vezanom uz postupak protiv okrivljenika Gordana Duhačeka, zatražila je žurno očitovanje od suca Krešimira Ožanića koji je vodio navedeni postupak, a isto tako je obavljen uvid u navedeni spis. Nakon toga predsjednica Suda obavila je istoga dana (17. rujna 2019. g.) i razgovor sa sucem Krešimirom Ožanićem u kojem sudac u potpunosti porekao navode novinara Gordana Duhačeka iznesene u medijima, a potom je i u pisanom očitovanju dana 18. rujna 2019. g. učinio isto, priopćili su s Općinskog prekršajnog suda.

Suca koji je opovrgnuo Duhačekove riječi s Indexa su prozvali zbog neistinitog iskaza.

U članku objavljenom prošle srijede naslova “Priča o sucu Ožaniću postaje sve strašnija, pogledajte dokument”, ustvrdili si kako je “u jednom slučaju obiteljskog nasilja donio odluku bez da je prethodno saslušao svjedoke”.

U članku naslova “Skandalozne presude suca Ožanića: Tipa koji je prebio ženu kaznio s 400 kuna“, Index je pronašao “13 pravomoćnih presuda za obiteljsko nasilje u kojima je sudac Ožanić zlostavljačima dosudio uvjetne kazne, a neke je samo novčano kaznio”.

Sanja Sarnavka, bivša predsjednica udruge B.a.B.e. za Index je prokomentirala presude.

“Ne čude me presude ovog suca kad znam da je osudio i Duhačeka i Ercega. Očito ima tvrde i jasne političke stavove pa prema njima i određuje kazne. I ono što je iz ovih presuda očito je to da mu problem nasilja nije zanimljiv. Kod nas se utvrdilo da se izriču minimalne kazne za nasilje, no od siječnja stupaju na snagu izmjene Kaznenog zakona i svi slučajevi nasilja ići će preko Kaznenog, a ne Prekršajnog suda i u svim slučajevima nasilja se povećava donja granica kazni budući da se kod nas suci u slučajevima nasilja većinom odlučuju za minimalne kazne”, rekla je Sarnavka Indexu.

Podsjetimo, Gordan Duhaček, novinar portala Index i LGBT aktivist uhićen je i kažnjen zbog vrijeđanja policije i osjećaja građana na Twitteru te je kažnjen po zakonu koji je sam podržavao.

Donoseći prvostupanjsku presudu sud je obrazložio kako se u navedenom “slučaju ne radi o slobodnom izražavanju mišljenja, već o vrijeđanju policijskih službenika prilikom vršenja ili u vezi s vršenjem njihove službe”.

Iz MUP-a su objasnili da je razlog dovođenja navedenog 39-godišnjaka pred nadležni prekršajni sud bio isključivo zbog činjenice da više nema prijavljeno ili važeće prebivalište u Republici Hrvatskoj, niti stanuje na njenom području. To je bio jedini način da se osigura njegova nazočnost pred nadležnim sudom. Iz policije su za Narod.hr potvrdili da Gordan Duhaček ima hrvatsko državljanstvo.

Za medije je Duhaček izjavio kako je proglašen krivim na Prekršajnom sudu u Novom Zagrebu. Zbog vrijeđanja policije, odnosno zbog objave na Twitteru u kojem je napisao skraćenicu ACAB (akronim za “All Cops Are Bastards”), kažnjen je novčanom kaznom od 754 kune. Za ruganje hrvatskoj budnici i preradi Vile Velebita o čemu je Narod.hr detaljno pisao došlo je do odgode presude zbog ispravka optužnog prijedloga.

Greška je u tome što su u prethodnom prijedlogu Duhačekovi prekršaji navedeni kao da ih je počinio u jednom danu, međutim to se dogodilo u dva različita dana. 21. je kolovoza, naime, Duhaček na Twitteru objavio pjesmu “Govna Velebita”, dok je idući dan, 22. kolovoza u 2 ujutro prepjevao još jednu hrvatsku domoljubnu pjesmu, ovaj put “Oj, Hrvatska mati” sa stihovima “Oj, Hrvatska srati”.

Izvor: narod.hr

Foto: Fah/snimka zaslona/GettyImages (Fotomontaža: Narod.hr)

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža