Medicinska sestra otpuštena jer nije željela imati posla s pobačajima; sada joj moraju platiti 370 tisuća dolara
23. veljače 2022.

Okrug Winnebago  u američkoj saveznoj državi Illinois mora platiti 370.000 dolara odvjetničkih troškova timu koji zastupa pedijatrijsku medicinsku sestru Sandru Rojas, katolkinju koja je odbila uputiti pacijente na kontracepciju ili pobačaj.

Okrug Illinois otpustio ju je 2015. nakon 18 godina rada, a okružni sud u Illinoisu presudio je  da je okrug prekršio Zakon o pravu na priziv savjesti o zdravstvenoj skrbi Illinoisa kada ju je otpustio.

>Macron želi 2022. ugraditi ‘pravo na pobačaj’ u Europsku povelju o temeljnim pravima

>Novi član Bidenove administracije – Sam Brinton – dehumanizira ljude držeći ih kao pse

Rojas dobila malu odštetu, no golemu naknadu odvjetničkih troškova

Sada okrug mora platiti 374.104,60 dolara odvjetničkom timu iz Alliance Defending Freedom (ADF) koji je branio Rojas kao dio odluke suca Eugenea Dohertyja od 16. veljače.

Sud je Rojas prethodno dodijelio 2500 dolara odštete, javlja portal Life site news

ADF je pozdravio odluku. “Medicinski djelatnici nikada ne bi trebali biti prisiljeni sudjelovati u ili promovirati aktivnosti koje krše njihova uvjerenja”, rekao je viši odvjetnik Kevin Theriot u priopćenju.

Pravo na priziv savjesti

“Sandra je služila kao medicinska sestra prema svojoj savjesti i vjeri – pravo za pružatelje medicine koje je zaštićeno zakonima.”

Odvjetnik Noel Sterett kazao je: “Od zdravstvenih djelatnika ne bi se trebalo zahtijevati da krše svoju savjest da bi zadržali posao”, rekao je. “Nadamo se da će ishod ovog slučaja potaknuti druge javne i privatne poslodavce u zdravstvu da poštuju prava savjesti svojih zaposlenika”.

Izvor: narod.hr/life site

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža