HNS-ovac po mjeri HDZ-a: Pogledajte raspravu Raosa i Čuraja o LGBTQ i katoličkoj vjeri
22. veljače 2022.

Na sastanku vladajuće koalicije, dio koalicijskih partnera protiv je HNS-ovog Stjepana Čuraja kao kandidata za mjesto ministra graditeljstva, prostornog uređenja i državne imovine. Tko je zapravo Stjepan Čuraj?

Sukob s Raosom oko referenduma o braku i LGBTQ

Podsjećamo na Čuraja iz 2014. godine, kada je gostovao u Bujici s Predragom Raosom i kad su raspravljali o referendumu o braku, LGBTQ i katoličkoj vjeri. Dio rasprave o LGBTQ počinje oko 27. minute, a dio o katoličkoj vjeri u 41. minuti.

Regionalna akademija u Beogradu

Kako smo pisali, Stjepan Čuraj je još 2013. godine, kao budući zastupnik HNS-a i koalicijski partner Andreja Plenkovića, zajedno sa tada budućim ministrom uprave Ivanom Malenicom i Marijom Pejčinović Burić, u to vrijeme budućom ministricom vanjskih poslova u Vladi Andreja Plenkovića i čelnicom Vijeća Europe sudjelovao u radu ‘Regionalne akademije za demokraciju’ u Beogradu. Pejčinović Burić je predavala na temu “Reforma sigurnosnog sektora na zapadnom Balkanu”.

Zalagao se za homoseksualnu povorku u Osijeku

Čuraj se 2013. godine založio da grad Osijek dobije prvu homoseksualnu povorku. Rekao je:

“Smatram da je Osijek dosegao civilizacijski nivo u kojem bi se nesmetano mogao odviti gay pride. Što se tiče HNS-a mi apsolutno od prvog dana zagovaramo manjinska prava. Ne vidim što bi mene u mojem svakodnevnom životu, u mojim pravima i načelima smetali istospolni brakovi i životno partnerstvo? Postoji istospolni brak i to ne znači da mi to ne možemo reći. Istospolni brak kao pojam ne može nestati zato što je tako definirano u Ustavu – kaže Čuraj, koji je nastavio:

Mene kao vjernika ne vrijeđa pojam istospolni brak. Zašto se ovi drugi ne bi mogli zvati brakom? Treba odvojiti vjeru od Crkve, to su dvije različite stvari. Mene u mojem svetom sakramentu braka apsolutno ne zanima što drugi rade. Ja svoj brak definiram svojim ponašanjem, da li sam ja dobar supružnik ili nisam. Apsurd je samog referenduma gdje drugi izađe na referendum i ne odlučuje o poboljšanju svojih prava nego odlučuje o smanjenju prava manjine” – rekao je Čuraj.

O Narod odlučuje

2018. godine govorio je o referendumskim pitanjima inicijative Narod odlučuje.

Istaknuo je da su “prava žena i prava nacionalnih manjina civilizacijski doseg, a inicijative Željke Markić, Živog zida i onih koji ne žele informatiku u školama, dakle, ništa drugo nego populista opasnih namjera, za cilj imaju isključivo vlastitu političku promociju i nisu usmjerene na bolji i kvalitetniji život građana”.

“HNS će se tome suprotstaviti, jer ovakve inicijative ne samo da zemlju vuku unatrag nego nam mogu priuštiti i međunarodnu sramotu. Kao liberali želimo naprednu, modernu, proeuropsku Hrvatsku u kojoj svi građani imaju jednake šanse i jednaka prava i zato ćemo tražiti ocjenu ustavnosti referendumskih pitanja”, smatra Čuraj.

Grabar Kitarović mu je bila neprihvatljiva

Prije posljednjih predsjedničkih izbora tadašnju predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović nazvao je neprihvatljivom.

“Mislim da ćemo teško naći nekoga tko nam nije prihvatljiviji od trenutačne predsjednice, prije svega, zbog koketiranja s ekstremnom desnicom, ali pričekajmo da vidimo sve kandidate“, odgovorio je Čuraj na pitanje je li im Zoran Milanović prihvatljiviji predsjednički kandidat od Kolinde Grabar Kitarović.

Najkompleksnija zadaća

Nakon što je Darko Horvat uhićen u subotu i potom razriješen dužnosti na vlastiti zahtjev, dio koalicijskih partnera neslužbeno je potvrdio da je premijer Andrej Plenković s njima kontaktirao i izašao s idejom da novi ministar graditeljstva, prostornog uređenja i imovine bude predsjednik HNS-a Stjepan Čuraj. Hoće li dobiti podršku svih koalicijskih partnera, u ovom trenutku nije poznato. Dio partnera postavlja pitanje Čurajevih kompetencija i referencija jer, u slučaju da postane ministar, preuzet će jednu od najkompleksnijih zadaća – obnovu područja razrušenog potresom, izvijestio je Večernji list.

> Na sastanku koalicije, dio partnera protiv HNS-ovog Čuraja kao kandidata za Horvatovo mjesto

> Tko je Stjepan Čuraj, novi predsjednik HNS-a?

> Tko je Ivan Malenica, HDZ-ov ministar uprave koji će nositi listu u IX. izbornoj jedinici?

> HNS-ov Čuraj: ‘Svjesni smo cijene koju plaćamo zbog ulaska u HDZ-ovu Vladu’

Predsjednik HNS-a Stjepan Čuraj izgledni je novi ministar graditeljstva, prostornog uređenja i državne imovine, objavili su u utorak neslužbeno mediji, a iz Vlade te informacije nisu demantirali.

“Zašto ne iz graditeljskog sektora?”

Stjepan Čuraj kao koalicijski partner HDZ-a s jednim saborskim zastupnikom aktualni je državni tajnik u Ministarstvu financija gdje radi od rujna 2020., a prije toga bio je saborski zastupnik.

Čuraj je pravnik i ekonomist iz Osijeka, a s građevinom nije imao puno doticaja, osim što je član Stožera za obnovu Banovine. Završio je Pravni fakultet u Osijeku. Inače je Društvo arhitekata Zagreba pozvalo u utorak premijera Andreja Plenkovića da prilikom odabira novog ministra prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine imenuje osobu s obrazovanjem iz graditeljskog sektora, što će i struci omogućiti da bolje pridonese obnovi, javio je HRT.

Do imenovanja novog ministra, Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine vodi državna tajnica Dunja Magaš.

Izvor: narod.hr

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža