U ime obitelji

Lovrić: Novih vrtića u Zagrebu nema, a zbog nesposobnosti gradskih vlasti neće ih ni biti

Lovrić: Novih vrtića u Zagrebu nema, a zbog nesposobnosti gradskih vlasti neće ih ni biti

“Nova gradska vlast predvođena gradonačelnikom Tomislavom Tomaševićem te zamjenicima Lukom Korlaetom i Danijelom Dolenec, obećala je ove godine izgraditi četiri vrtića u Gradu Zagrebu. Već se sada sa sigurnošću može ustvrditi kako neće izgraditi niti jedan”, ističe bivši pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje Ivica Lovrić te upozorava kako će zbog ukidanja mjere “Roditelj odgojitelj” od 1. svibnja u zagrebačke vrtiće trebati upisati dodatnih šest tisuća djece za koje u vrtićima jednostavno nema mjesta.

> Lovrić za Narod.hr: Dolenec laže, kako će 6000 djece biti primljeno u vrtiće s 380 mjesta?

> Ispitivanje UiO: Čak 61 % roditelja odgojitelja dalo je otkaz, a njih 40 % u tijeku mjere rodilo je još barem jedno dijete

> UiO: Tomašević je kao nasilnik koji vas istjera iz stana, a onda šalje pismo s pitanjem – imate li dovoljno primanja za podstanarstvo

> Berbić Lacko (HURO): ‘Očekujemo da sud u kratkom vremenu donese odluku’

> Stručnjak za upravno pravo: Tomašević nije smio ukinuti naknade roditeljima odgojiteljima

Komentar Ivice Lovrića u nastavku prenosimo u cijelosti:

Propala obećanja 

Zbog ukidanja mjere “Roditelj odgojitelj” od 1. svibnja u zagrebačke vrtiće trebati upisati dodatnih šest tisuća djece za koje u vrtićima jednostavno nema mjesta.

Premda su sve donedavno u Gradu tvrdili da slobodnih mjesta ima, sada je očito da tome nije tako. Iako su iz gradskih struktura govorili o kompenzacijskim mjerama, u gotovo godinu dana nisu učinili ništa.

Nova gradska vlast predvođena gradonačelnikom Tomislavom Tomaševićem te zamjenicima Lukom Korlaetom i Danijelom Dolenec, obećala je ove godine izgraditi četiri vrtića u Gradu Zagrebu. Već se sada sa sigurnošću može ustvrditi kako neće izgraditi niti jedan.

– Iako sam im kao bivši pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje ostavio dvanaest gotovih projekata za izgradnju dvanaest novih vrtića i za većinu kojih je prije promjene vlasti bio pokrenut postupak javne nabave, nova vlast nije uspjela učiniti apsolutno ništa u proteklih gotovo godinu dana, kaže Lovrić.

> Zatvara se romski vrtić u Zagrebu – Tomašević tvrdi da Grad nema novaca
> Visoki upravni sud u ponedjeljak odlučuje o zakonitosti Tomaševićeva ukidanja mjere roditelj odgojitelj

Pogotovo iz razloga što se sve ovo moguće financirati iz europskih sredstava, a ja sam ih upravo tako i pripremio i predao gradonačelniku Tomaševiću, poručuje Lovrić.

Radi se o ovih dvanaest vrtića: DV Kašina, DV Ivane Brlić Mažuranić, DV Odranski Obrež, DV Sesvetski Kraljevac, DV Žitnjak, DV Ivanja Reka, DV Malešnica, DV Sveta Klara, DV Borovje, DV Dubec, DV Prečko i DV Veliko Polje.

Grad je propustio naplatiti jamstvo ponuditelja u ukupnom iznosu od čak tri milijuna kuna

Umjesto da ugovore i započnu izgradnju, gradska vlast predvođena gradonačelnikom Tomaševićem ovih je dana poništila postupak javne nabave za dječji vrtić Žitnjak jer u jedanaest mjeseci nisu htjeli ili nisu znali ugovoriti radove pa su svi ponuditelji (njih šest) odustali od svojih ponuda.

Razlog je, dakako, poskupljenje građevinskog materijala koje značajno utječe i na cijenu građevinskih radova. Ponuditelji jednostavno više ne žele izvršiti poslove prema ugovorenim cijenama. Da stvar bude i gora, Grad je propustio naplatiti jamstvo ponuditelja u ukupnom iznosu od čak tri milijuna kuna, čime su izravno oštetili gradski proračun.

> HURO odgovara Dolenec: ‘U vrtićima nema mjesta, tražimo odgodu ukidanja mjere roditelj odgojitelj’
> Dolenec kaže roditeljima odgojiteljima da upišu djecu u vrtiće, a tamo nedostaje mjesta!

– Primjera radi, navodim DV Žitnjak za koji smo natječaj za radove raspisali, za koje su ponude otvorene 9. travnja prošle godine. Umjesto da se odluka donese u lipnju ili srpnju jer je bilo šest pravovaljanih ponuditelja, gradske strukture do danas ništa nisu poduzele. Osim što su poništili natječaj, oštetili su gradski proračun za tri milijuna kuna jer nisu naplatili jamstva, poručuje Lovrić.

Da su radovi ugovoreni u lipnju/srpnju prošle godine, do danas bi vrtić Žitnjak bio izgrađen, a sad se cijeli postupak mora ponoviti. Ako vrtić na Žitnjaku ikad bude izgrađen, koštat će građane Zagreba dvostruko više od prvotno ugovorene cijene, zaključuje Lovrić.

> Lovrić: Upozorio sam Tomaševića da krši Statut Zagreba, zakone i Ustav retrogradnim ukidanjem mjere

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr