LGBT zajednica bijesni; Vrhovni sud SAD-a donio važnu presudu kojom se štiti sloboda govora i vjerska uvjerenja
3. srpnja 2023.

Vrhovni sud u petak je presudio u korist kršćanske web dizajnerice iz Colorada koja je, iz vjerskih razloga, odbila izraditi web stranice za proslavu “istospolnih vjenčanja”.

Sud je presudio odlukom 6 – 3

U odluci je sudjelovalo 9 sudaca, a njih 6 je presudilo u korist Lorie Smith.
Lorie Smith, koja vodi tvrtku pod nazivom 303 Creative, nastojala je proširiti svoje poslovanje na područje vjenčanja te je napisala objavu u kojoj objašnjava zašto neće izrađivati web stranice za homoseksualne parove.

Vrhovni sud SAD-a na strani kršćanske dizajnerice koja ne želi promicati ‘istospolna vjenčanja’

Ali zbog američkog zakona protiv diskriminacije na temelju rase, spola, podrijetla i vjere (Public accommodation law), rekla je da ne može objaviti izjavu jer je država Colorado smatra nezakonitom, prenosi CNN.

Presuda je donešena na temelju američkog Prvog Amandmana koji brani slobodu govora. Smatra se da bi se primjenom zakona o diskriminaciji (Public accommodation low) nad ovim slučajem mogao povrijediti Prvi Amandman.

Pripadnici LGBTQ zajednice smatraju da se ovom odlukom “nanijela velika šteta njihovoj zajednici i da se otvara prostor daljnjoj diskriminaciji”.

>TikTok ograničio slobodu mišljenja: Blokira pojmove ;LGBTQ ;naci;robovi;plin

Prvi Amandman – sloboda govora

Sudac Neil Gorsuch je napisao da ”Prvi Amandman zamišlja Sjedinjene Države kao bogato i složeno mjesto gdje su svi ljudi slobodni misliti i govoriti kako žele, a ne kako vlada zahtijeva.”

”Svi oblici govora – od ‘slika, filmova, slika, crteža i gravura’ do ‘usmenog govora i tiskane riječi’ – ispunjavaju uvjete za zaštitu Prvog Amandmana; Ništa manje ne može vrijediti kada je riječ o govoru kakav je gospođa Smith prenijela putem interneta,” rekao je Gorsuch.

>Američki Senat izglasao zaštitu tzv. ‘homoseksualnog braka’; odbijen amandman za zaštitu vjerskih zajednica

Neslaganje liberala i pozivanje na 7. članak

Sutkinja Sonia Sotomayor je rekla kako će odluka potkopati uvjerljiv interes Vlade da osigura da svi Amerikanci imaju jednak pristup javnom tržištu.

”Danas, Sud, po prvi put u svojoj povijesti, tvrtki daje ustavno pravo da odbije poslužiti članove zaštićene klase”, napisala je.

Sotomayor je ovo nazvala “tužnim danom u američkom ustavnom pravu i životima LGBT osoba”. Ona smatra nadalje da se ovim postupkom stigmatizira lezbijke i homoseksualce kao građane drugog reda, te da je to daleko veća šteta od one uskraćivanja neke usluge.

Poruka koju je poslao Vrhovni sud je, prema njenom mišljenju: ”Neke usluge mogu biti uskraćene istospolnim parovima. A web dizajnerica je jednako tako mogla odbiti izraditi web stranicu za vjenčanje međurasnom paru.”

Smithina odvjetnica, Kristen Waggoner, u petak je rekla u izjavi: “Vrhovni sud SAD-a s pravom je ponovno potvrdio da Vlada ne može prisiliti Amerikance da govore stvari u koje ne vjeruju. Sud je ponovio da je neustavno da država iz javnosti eliminira ideje koje joj se ne sviđaju, uključujući uvjerenje da je brak zajednica muža i žene.”

>Dr. Josip Sabol: LGBTQ-pokret u sukobu znanstvene i religiozne spoznaje

Žestoki napadi na konzervativnu odvjetnicu

Waggoner, Smithina odvjetnica, bila je izložena žestokim napadima tijekom usmene rasprave u sudnici od strane liberala koji su iznijeli niz hipoteza i potencijalnih sveobuhvatnih posljedica u slučaju da Smith pobijedi. Sugerirali su da bi se ovakav oblik diskriminacije mogao proširiti i na druge tvrtke koje bi onda mogle provoditi diskriminaciju na temelju rase ili fizičkog invaliditeta.

Prije pet godina, Sud je razmatrao sličan slučaj koji je uključivao pekara iz Colorada koji je odbio napraviti tortu za istospolno vjenčanje, također iz vjerskih razloga.

Ta presuda 7-2 je bila u korist pekara, međutim, bila je vezana za specifične okolnosti u tom slučaju i nije se široko primjenjivala na slične sporove diljem zemlje. Prema zakonu, tvrtka ne smije odbiti uslužiti pojedince zbog njihove seksualne orijentacije.

Smith – koja tek treba proširiti svoj posao na web stranice za vjenčanja – rekla je da je spremna raditi sa svim ljudima, bez obzira na njihovu seksualnu orijentaciju, ali odbija kreirati web stranice koje slave “istospolne brakove”.

“Država Colorado me tjera da stvaram prilagođena, jedinstvena umjetnička djela koja komuniciraju i slave drugačiji pogled na brak, pogled na brak koji je protiv mojih duboko ukorijenjenih uvjerenja”, rekla je Smith u intervjuu za CNN.

>Napadi zbog komentara o transrodnosti: New York Times u obrani J. K. Rowling

Brak je između jednog muškarca i jedne žene

Odvjetnica Waggoner Rekla je da njezina klijentica vjeruje da “brak među suprotnim spolovima poštuje Sveto pismo i da je istospolni brak u suprotnosti s njim”.

Smith je napisala objavu za web stranicu u kojoj objašnjava da se njena odluka temelji na njezinom uvjerenju da brak treba biti između jednog muškarca i jedne žene.

Ali još nije objavila izjavu iz straha da će prekršiti “klauzulu o objavljivanju” zakona koja tvrtki zabranjuje objavljivanje bilo kakve komunikacije koja ukazuje da će usluga javnog smještaja biti odbijena na temelju seksualne orijentacije, tvrdi Wagoner u sudskim dokumentima.

>EU sud potvrdio: Definiranje braka kao zajednica između jednog muškarca i jedne žene nije diskriminirajuće

Bez podrške u državi Colorado

Smith je izgubila slučaj na nižim sudovima. Žalbeni sud 10. američkog okruga smatrao je da, dok raznolikost vjera i vjerskih obreda “obogaćuje naše društvo”, država ima snažan interes u “zaštiti svojih građana od štete diskriminacije”.

Glavni državni odvjetnik Colorada Eric Olson također se nije složio s odlukom koju je donio Vrhovni sud  te smatra da je odluka diskriminatorna i da može imati jako loše posljedice ne samo za LGBTQ zajednicu, nego na sve ”drugačije” pripadnike društva.

Ali sud je argumentirao svoju odluku i u tim argumentima se ne da naslutiti nijedna od ovih teza ili mogućih negativnih posljedica za nijednog člana društva.

>Dr. Markić, dr. Vukušić i odvjetnik Novosel o napadu Kekin i Možemo na Narod.hr
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža