Krešimir Planinić: Vrijednosti moraju biti uključene u novi Obiteljski zakon
2. listopada 2016.

“Radna skupina za novi Obiteljski zakon sastavljena je od 26 stručnjaka – odvjetnika, profesora obiteljskog prava, psihologa itd. Ta radna skupina je formirana iz jednostavnog razloga što je je bivši Obiteljski zakon prvi put u povijesti suspendiran. Nikada se nije dogodilo da je jedan takav obiman zakon suspeniran malo nakon što je stupio na snagu”, rekao je Krešimir Planinić, član Upravnog odbora udruge U ime obitelji, koji je i sam član skupine za izradu novog Obiteljskog zakona, u emisiji Iza zavjese voditelja Tihomira Dujmovića. Gosti u studiju su bili Josip Jović, kolumnist Slobodne Dalmacije, i Branko Mijić, kolumnist Novog lista.

“Obiteljski zakon zadire u sve odnose. Bivša ministrica Milanka Opačić je, pokušavajući ignorirati odluku Ustavnog suda o suspenziji Obiteljskog zakona, zapakirala ponovno Obiteljski zakon u 13 dana. Važno je napomenuti kako taj zakon ima 306 stranica i 565 članaka”, rekao je dodavši kako je bivša ministrica Opačić u 13 dana dala novi Obiteljski zakon na glasanje u Hrvatski sabor te je donesen s kozmetičkim promjenama koji je ponovno napadnut na Ustavnom sudu.

“Udruga U ime obitelji je jedan od udruga predlagača. Pozvani smo u novu radnu skupinu ne samo da ukažemo što je loše u starom Obiteljskom zakonu, nego da i predložimo teze novog Obiteljskog zakona, uz druge udruge. Nakon tih teza doći će nacrt Obiteljskog zakona koji će opet imati svoju javnu raspravu”, rekao je Planinić.

“Vrijednosti moraju biti uključene u Obiteljski zakon, no važno je pitanje stručnosti i kvalitete. Što se tiče dvije teze koje su izvučene u medijima, obvezna predbračna savjetovanja i razliku između izvanbračne zajednice i braka, dobro je da se o tome raspravalja. Važno je da se raspravlja o tome je li izvanbračna zajednica, npr. osobe koji su u izvanbračnoj zajednici i žele takav stil života, je li njima doista potreban plašt bračnog odnosa koji mi namećemo njima”, rekao je dodavši: “Mislim da izvanbračna zajednica ima sasvim drugačiji stil od braka i sasvim drugačiju želju partnera u izvanbračnoj zajednica”.

Istaknuo je kako je tezu o obveznom predbračnom savjetovalištu dala jedna tzv. ženska udruga s ciljem da se osobe prije braka upoznaju s obvezama, pravima itd.

“Time se ne misli na zaručnički tečaj za vjernike – to je nešto sasvim drugo. Ovdje se govori o civilnom braku i o obveznom savjetovanju u smislu pokazivanja da stupaju u nešto ozbiljno”, rekao je Planinić.

Također, Planinić je govorio i o presudi Europskog suda za ljudska prava, Pajić protiv Hrvatske, koja govori da faktički dolazi do toga da ako dajete neko pravo, npr. pravo na posvojenje izvanbračnoj zajednici, da bi tada trebali to isto pravo prenijeti drugim zajednicama, a to je istospolna zajednica.

“Time bi na velika vrata uveli posvojenje djeteta istospolnim parovima. Pitanje je sad je li dobro propisati da izvanbračna zajednica na jednaki način kao i bračna posvaja dijete?”, upitao je Planinić.

Presuda Europskog suda za ljudska prava protiv Hrvatske gura Hrvatsku korak bliže ozakonjenju surogatstva

Branko Mijić je istaknuo kako postojeći Obiteljski zakon nije trebalo ukinuti i raditi novi i kako to nije se trebalo raditi u vremenu dok čekamo novu vladu.

“Prave javne rasprave nema – nemamo činjenice ni podatke što se konkretno predlaže. Članovi komisija koju sudjeluju u izradi nemaju potpune informacije što se to sve mijenja. Trebalo je pričekati bolji trenutak i otvoriti pravu javnu raspravu”, rekao je Mijić dodavši: “Trebali bi vidjeti konkretne prijedloge”.

Josip Jović ističe kako je raspravu o tom zakonu nemoguće promatrati izvan svjetonazorskog konteksta.

“Osobno imam povjerenje u sastav povjerenstva – ondje ima dosta predstavnika udruga te profesora obiteljskog prava. Teze još uvijek jesu konfuzne, no vjerujem kako će se tijekom rasprave razbistriti. Sviđa mi se što u središte svega dolazi brak i djeca te da je to predmet glavnog interesa”, naglasio je dodavši kako kod njega izaziva dvojbe pojam izvanbračne zajednice koji je neodređen.

Izvor: narod.hr

Foto: snimka zaslona

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža