UIO: Druga međunarodna konferencija Obitelj i škola-ključ odgoja za vrijednosti
29. rujna 2016.

Udruga U ime obitelji organizira Drugu međunarodnu konferenciju pod nazivom „Obitelj i škola – ključ odgoja za vrijednosti“, koja će se održati u Zagrebu 21. i 22. listopada.

Na prošlogodišnjoj konferenciji, održanoj pod visokim pokroviteljstvom predsjednice RH, hrvatski i svjetski stručnjaci govorili su o obitelji kao ključu demografskog i ekonomskog oporavka, ističući kako bez stabilnih obitelji nema niti stabilne države i zdravog društva.

Pročitajte dojmove s prošlogodišnje konferencije:

Dojmovi s konferencije: ono što u srcu osjećamo o obitelji, doista je istina – obitelj je temelj svega!

Ovogodišnja konferencija prvenstveno je namijenjena roditeljima, učiteljima, odgojiteljima i svima koji su na bilo koji način povezani s odgojem djece. Sudionici konferencije će imati priliku sazati od hrvatskih i međunarodnih stručnjaka iz cijeloga svijeta (Španjolske, Italije, Beligje, UK-a, Meksika…) zašto je suradnja obitelji i škole u odgoju i obrazovanju djece važna, te koji su primjeri dobre prakse odgoja.

Cilj konferencije je predstaviti nastavnicima, odgojiteljima, donositeljima odluka, organizacijama civilnog društva, stručnjacima i javnosti, te prije svega roditeljima, primjere dobrih praksi odgojno obrazovnih programa te pružiti praktične savjete za odgoj djece. Osim toga, konferencijom se želi ostvariti podizanje svijesti cjelokupne javnosti o ključnoj ulozi obitelji i škole u odgoju te ukazati na potrebu i mogućnost suradnje ovih institucija s ciljem povećanja kvalitete života djece, roditelja i društva u Hrvatskoj, ali i ostalim zemljama čiji će predstavnici sudjelovati na konferenciji.

Gosti iz slovenskog zavoda Iskreni.net će nam predstaviti pozitivne primjere školovanja djece kod kuće (home schooling), čija se mogućnost uskoro najavljuje i za hrvatske osnovnoškolce, a predstavnici Međunarodna konfederacije kršćanskih obiteljskih pokreta (ICCFM) iz Meksika govorit će o specifčnosti pristupa odgoju djece samohranih roditelja. O načinima na koje država može pomoći jednoroditeljskim obiteljima u odgoju i obrazovanju govorit će Luca Volonte, bivši zamjenik predsjednika Parlamentarne skupštine Vijeća Europe.

Jedan od važnih elemenata konferencije bit će praktični savjeti za razgovor s vlastitom djecom o spolnosti, temi koja u vrijeme nametanja rodne ideologije u obrazovni sustav postaje sve važnija. Radionicu o toj temi će održati Louise Kirk, predstavnica inicijative Alive to the World iz Velike Britanije, dok će dr. sc. Jasminka Buljan Culej iz Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja govoriti orazličitosti pristupu odgojno-obrazovnom procesu kod dječaka i djevojčica, stvarnosti koja se kod našeg obrazovnog pristupa uglavnom zanemaruje.

Sudionici na konferenciji moći će saznati razlike u organizaciji školskih sustava u Hrvatskoj i inozemstvu, a bit će prikazani i primjeri dobre prakse odgoja za odgovornost, koje će predstaviti Antoine Mellado, predstavnik Svjetskog saveza mladih iz Bruxellesa, kao i programi prepoznavanja potrebe, pristupa i pomoći djetetu u Hrvatskoj i svijetu. Na konferenciji će biti predstavljene činjenice pozitivnog utjecaja vjerskog odgoja na razvoj osobnosti kod djece, o čemu će posebno govoriti dr. sc. Tadej Strehovec, generalni tajnik Slovenske biskupske konferencije.

Svim će se sudionicima predstavit savjeti kako što kvalitetnije pridonijeti odgoju djece u školi i obitelji, dok će stručnjaci iz podrčja glazbene i likovne umjetnosti govoriti o pozitivnom utjecaju glazbe i likovnog izražavanja u odgoju i obrazovanju djece. O pitanju utjecaja medija na djecu i odrasle govorit će dr. sc. Nino Raspudić.

Izvor: narod.hr

Foto narod.hr

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža