Krešimir Planinić: ‘Tražimo da se ukine diskriminacija branitelja i stradalnika Domovinskog rata u odnosu na pripadnike JNA’
15. veljače 2016.

Udruga “Crne mambe”, Udruga udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata Grada Zagreba i Zagrebačke županije, Udruga U ime obitelji i još pet braniteljskih udruga Ustavnom sudu su na ocjenu ustavnosti predale pojedine odredbe Zakona o mirovinskom osiguranju, koji udovice, roditelji i djecu poginulih hrvatskih branitelja, te hrvatske ratne vojne invalide tretira drukčije od drugih korisnika mirovina (npr. pripadnika bivše JNA ili sudionika Narodnooslobodilačkog rata – NOR).

„Želimo javnosti ukazati na diskriminaciju prema populaciji hrvatski stradalnika. Želja nam je da upozorimo i predstavnike javne vlasti da ZOMO nejednako tretira stradalnike i branitelje Domovinskog rata u usporedbi s pripadnicima JNA“, rekao je tom prigodom član Upravnog odbora U ime obitelji Krešimir Planinić te dodao kako je cilj izjednačiti prava hrvatskih branitelja sa svim skupinama koje su po posebnim propisima dobile mirovine. U svom intervjuu za Narod.hr ističe kako je diskriminacija kroz zakonski tekst očigledna.

Narod.hr: Možete li nam nešto više reći o cijeloj situaciji nastaloj zbog novog Zakona o mirovinskom osiguranju (ZOMO) koji udovice, roditelji i djecu poginulih hrvatskih branitelja te hrvatske ratne vojne invalide tretira drukčije od drugih korisnika mirovina?

Da, iako malo specifična tema, zanimljiva je jer braniteljsku skupinu, kojoj dugujemo posebnu zahvalnost za doprinos stvaranju naše domovine, zakonodavac pogrešno tretira u usporedbi s drugim, koliko toliko, istovrsnim kategorijama. Konkretnije i jasnije u primjeru, primjerice Zakon o mirovinskom osiguranju dijeli braniteljsku mirovinu na opći i posebni dio, što nije problem. No, problem nastaje kad shvatite da posebni dio mirovine nije zakonski zaštićen, nego je ovisan o diskrecijskoj ocjeni svakodobne Vlade. Valja znati da taj posebni dio čini od 90-100% mirovine, jer branitelji na temelju staža (tzv. opći dio) nemaju nikakav značajan iznos. S druge strane, npr. oficiri bivše JNA imaju zakonom zaštićen taj posebni dio mirovine, tako da je diskriminacija kroz zakonski tekst očigledna. I ovo što Vam navodim jest samo jedan od prigovora na Zakon o mirovinskom osiguranju.

Narod.hr: Zašto se udruga U ime obitelji odlučila uključiti?

Posebno su nam na srcu obitelji branitelja, a dodatno nas još uznemiravaju nepravedna zakonska rješenja, tako da smo svakako željeli djelovati u konkretnom slučaju.

Narod.hr: Istaknuli ste da je javnu raspravu o novom ZOMO-u zakonodavac provodio svega 15 dana – je li itko od nadležnih tijela reagirao na apele?

Jeste li vidjeli da je do sada prekratka javna rasprava za zakonske prijedloge uzrokovala nekome bolove oko srca? Teško.

Narod.hr: Što očekujete nakon što ste podnijeli zahtjev za ocjenom ustavnosti Zakona o mirovinskom osiguranju? Kad možemo očekivati odgovor?

Očekujem prvo svraćanje pozornosti zakonodavca, Sabora, na manjkavosti ZOMO-a s obzirom na ustavnu težnju ove zemlje da branitelje posebno štiti. Ne može svaku zakonsku nevaljanost i nepravednost popravljati Ustavni sud, već prvenstveno saborski zastupnici. Tako, popravke ZOMO-a očekujemo vrlo skoro, pa se nadamo da Ustavni sud neće ni imati posla po našem prijedlogu.

Narod.hr: Kako se može dogoditi da je ovoliki nesrazmjer prava hrvatskih branitelja i JNA – kako se to na razini institucija dopustilo da se niti jedna strana nije bunila?

Kad čujete branitelje, udovice itd. koliko su obilazili i upozoravali, doista se začudite kolike čepiće za uši su imali bivši predstavnici javne vlasti. Prihvaćam da je materija specifična, pa se može i pogriješiti, ali ustrajati na krivom putu i dalje ne slušati, to je bezobzirno prema obiteljima onih kojima dugujemo zahvalnost za neovisnu i slobodnu Hrvatsku.

Izvor: narod.hr

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža