U ime obitelji

Krešimir Planinić: Sva stajališta su legitimna, ali HDZ zbog stava o pobačaju nije demokršćanska stranka

Krešimir Planinić: Sva stajališta su legitimna, ali HDZ zbog stava o pobačaju nije demokršćanska stranka

Gostujući u prilogu N1 televizije o odluci Ustavnog suda koja se očekuje sutra, a tiče se ocjene kompatibilnosti jugoslavenskog zakona o pobačaju iz 1978. i Ustava Reoublike Hrvatske iz 1992. godine, odvjetnik i član Upravnog odbora udruge U ime obitelji Krešimir Planinić rekao je kako će odluka suda, i ako je, kako se nagađa, odbijajuća, “biti lijepo upakirana” i kako će to biti “lijep izričaj”, no da u tom slučaju neće imati veze s pravom i pravdom.

“Dakle, niti medicinska struka niti pravo nije dotaknuto u slučaju takve odluke”, rekao je Planinić.

Na jučerašnju izjavu premijera Andreja Plenkovića kako njegova stranka vjeruje da život počinje začećem, ali da “to ne podrazumijeva zabranu pobačaja na zahtjev o čemu se neutemeljeno nagađalo ovih dana”, Planinić kaže:

“Nije samo Plenković, već je i Stier izjavio da neće mijenjati Zakon o pobačaju. Ono što mogu reći – svi ti stavovi su legitimni, ali ono što je problematično je da se u svojim nastupima ne mogu nazivati demokršćanima i ne mogu se nazivati demokršćanska stranka”.

Odluka Ustavnog suda ne znači i skidanje pitanja pobačaja s dnevnog reda hrvatske politike.

“Ustavni sud nije zakonodavac, Sabor je zakonodavac i to je prvenstvena adresa na koju apeliramo, potrebno je izmijeniti zakon. Je li to referendum ili nešto drugo, ali objektivno, nikad nećemo odustati od zaštite života”, zaključuje Planinić.

Izvor: narod.hr/hr.n1info.com

Foto: snimka zaslona