Kanački: Odluka Ustavnog suda je kontradiktorna u suštini, jedino oko čega se znanost slaže jest da ljudski život počinje začećem
2. ožujka 2017.

Gošća programa N1 televizije bila je doktorica Natalija Kanački iz udruge ‘U ime obitelji’, koja je komentirala odluku Ustavnog suda. Sud je danas odbacio prijedlog udruge koja je prije 26 godina tražila da se postojeći zakon što regulira  pobačaj proglasi neustavnim.

”Dobro je da se neka odluka donijela. To znači da ćemo u narednom periodu imati javne rasprave o ovoj temi”, rekla je Kanački.

”Ova odluka za nas je kontradiktorna u suštini. Ustavni sud se nije odredio i rekao da zakon iz 1978., a koji se naslanja na Ustav SFRJ, da on nije protivan Ustavu, a s druge strane kaže da zakon koji je na snazi ipak treba doradu”, rekla je.

”Trebali su zakon o pobačaju ukinuti i dati period do kad novi treba biti na snazi. U međuvremenu bi vrijedio stari zakon. Ustavni sud je prebacio lopticu na Sabor. Nije dao odgovor na pitanje tko je ljudsko biće. Svi liječnici su se složili, i etička povjerenstva su donijela zaključak, da život počinje začećem”, kazala je doktorica Kanački. ”Vi kod začeća danas, ako imate malo boljeg slikara i znanstvenike, mogli bi nacrtati kako bi ta osoba izgledala s 5 ili 10 godina. Zna se hoće li imati sklonost sportu, umjetnosti, hoće li imati pjegice. Postoji genetska kormosomska mapa i zna se kako će se razvijati”.

Naglasila je kako je jedina stvar oko koje se znanost slaže jest to da ljudski život počinje začećem, a da su sve ostalo nagađanja.

”Moramo dati prave informacije. Sada je vrijeme da dođu pravi stručnjaci. Voljela bih da političari budu vani, a da dođu stručnjaci. Nakon što imamo konkretne informacije smatram da smo zreli sjesti za stol i stručno, bez politike razgovarati”, kazala je.

Upitana smatra li da bi se ovom problematikom trebala baviti Crkva kazala je kako Crkva ima pravo reći što misli o ljudskom životu.

”Svaka crkva ima pravo reći što misli o ljudskom životu, ali to ne znači da se to primjenjuje na zakon”, rekla je.

Upitana koji je stav udruge o ovom pitanju te jesu li za zabranu pobačaja Kanački pojašnjava: ”Nismo za potpunu zabranu pobačaja. Tema je za Sabor koji će pobačaj biti dozvoljen”.

”Trudnoća nije bolest. Tu se radi o životu drugog čovjeka koje se nalazi u tijelu žene. Moramo riješti oni što Ustavni sud nije, a to je kada počinje život”.

Izvor: narod.hr/n1

Foto: snimka zaslona

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža