Krešimir Planinić: Brexit nam je pokazao kako treba izgledati referendum, ali i da trebamo prave vođe koji će stvoriti strategiju unutar EU-a
24. lipnja 2016.

“Hrvatska može na Brexit gledati s dva aspekta. To je nama pokazatelj koliko je bitno da imamo prave hrvatske vođe koji će postaviti Hrvatsku unutar Europske unije kako treba, ali i komunicirati s europskim čelnicima. A da bismo dobili vodstvo kakvo nam treba, očito nam treba i promjena izbornog sustava”, izjavio je za Narod.hr predsjednik stranke Projekt Domovina, odvjetnik Krešimir Planinić, povodom izlaska Velike Britanije iz EU-a, što možete pročitati u tekstu Britanija napušta EU.

Dodao je da je druga stvar koju Hrvatska može naučiti iz povijesnog britanskog referenduma – kako se odvije referendumska priča. “Način na koji su oni postavili referendum i kako su predstavljeni zagovornici i jedne i druge strane, na demokratski način, to se nije dogodilo u našoj zemlji i mislim da tu trebamo puno naučiti o referendumskom postupku i mogućnosti izjašnjavanja i jedne i druge opcije. ”

Naravno, Planinić je pritom mislio na to kako se isti scenarij nije odvijao u slučaju referenduma o braku u Hrvatskoj, koji se održao 2013. godine. “Treba pogledati kako se odvijao ovaj referendum – nitko nije napadao ni jedne ni druge, ni one koji su za izlazak ni one koji su za ostanak, a to je znak da nama očito treba demokratizacija medija.”

Na pitanje je li budućnost EU-a i Hrvatske zajedno s njom sada upitna, Planinić je objasnio da je brexit samo pokazatelj da Hrvatska treba detektirati svoje interese.

“Trebamo sposobne političare koje do sada nismo imali prilike vidjeti da se ispravno postavljaju u odnosu na Europsku uniju i u odnosu na našu strategiju unutar EU-a, ali i toga tko su naši vanjski partneri. Dakle, mi još uvijek ne znamo tko su naši vanjski partneri, jer koketiramo sa svima, a ne znamo tko nam je prioritetno prijateljska zemlja. Je li to Njemačka, SAD, Francuska – mi to ne znamo. Potrebno je taj vanjskopolitički element strateški utvrditi, što dosad nismo uspjeli jer nemamo strategiju, budući da naša politička elita to nije učinila.”

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža