Nacionalni plan za borbu protiv diskriminacije donosi ideološki motivirane mjere
24. lipnja 2016.

Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina uputio je samo dan nakon pada Vlade u proceduru javnog savjetovanja dva dokumenta koji donose mjere za provedbu antidiskriminacijske politike RH: Nacrt Nacionalnog plana za borbu protiv diskriminacije za razdoblje od 2016. do 2021. godine i Nacrt Akcijskog plana za provedbu Nacionalnog plana za borbu protiv diskriminacije za razdoblje od 2016. do 2018. godine. Javno savjetovanje će trajati do 1. srpnja 2016. putem poveznice ovdje i ovdje.

Navedeni dokumenti donose neke ideološki motivirane mjere koje državna tijela trebaju provoditi za suzbijanje diskriminacije, čime su u opasnost dovedene građanske slobode. Primjerice, u mjeri 1. 4. stoji da treba “osigurati i očuvati dostupnost svih zakonima reguliranih reproduktivnih prava i zaštite reproduktivnog zdravlja u svim javnim zdravstvenim ustanovama, posebice prava na pobačaj”, kao i da treba “provesti analizu novih udžbenika za osnovne i srednje škole u odnosu na Zakon o suzbijanju diskriminacije” (mjera 2. 3.), čime se de facto otvara prostor za cenzuru “nepoželjnog sadržaja”. Ove dokumente je sastavila Radna skupina osnovana u 2014., koja se sastoji od predstavnika pravobraniteljstava, ministarstva te pet udruga, od kojih je jedna Centar za mirovne studije. “Izrada Nacionalnog plana za borbu protiv diskriminacije za razdoblje od 2015. do 2020. Godine” naziv je iprojekta Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina i Ureda pučkog pravobranitelja u vrijednosti od 119.655 eura, koji se provodi u okviru Programa Zajednice za zapošljavanje i socijalnu solidarnost (PROGRESS).

Nacrti Nacionalnog plana za borbu protiv diskriminacije i Akcijskog plana bili su završeni još prošle godine te su inicijalno trebali biti provedeni u razdoblju od 2015. do 2020., no promjenom vlasti u 2015. ostali su u ladici. Štoviše, u odbačenom Izvješću o radu Pučke pravobraniteljice za 2015. (str. 188.) stoji da – bar do 31. ožujka 2016. kad je Izvješće objavljeno – “finalna verzija dokumenta nije [bila] dostavljena na uvid i mišljenje svim članovima Radne skupine”. Branko Sočanac, ravnatelj Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, kojega je na tu dužnost izabrala Vlada SDP-a na 4 godine, odjednom je – 18 dana prije nego mu istekne mandat – poslao ove dokumente u proceduru, i to dan nakon pada Vlade, u trenutku kad je javnost zaokupljena političkom krizom. Vlada desnog centra Tihomira Oreškovića možda ne bi usvojilaNacionalni plan za borbu protiv diskriminacije i Akcijski plan za njegovu provedbu u ovom obliku,  jer sadrže ideologiju i predstavljaju prijetnju za građanske slobode, pa se postavlja pitanje priprema li se finalna verzija dokumenata novoj Vladi na usvajanje.

Dokumente možete pročitati ovdje i ovdje te se uključiti u savjetovanje do 1. srpnja 2016.

Photo: Thinkstock

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža