Krešimir Planinić: Braniteljske mirovine su, ako ćemo pravilno gledati, ratna šteta, koju Hrvatska treba potraživati od Srbije
30. prosinca 2016.

Udruga “Crne mambe”, Udruga udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata Grada Zagreba i Zagrebačke županije, Udruga U ime obitelji i još pet braniteljskih udruga Ustavnom sudu su početkom godine na ocjenu ustavnosti predale pojedine odredbe Zakona o mirovinskom osiguranju, koji udovice, roditelji i djecu poginulih hrvatskih branitelja, te hrvatske ratne vojne invalide tretira drukčije od drugih korisnika mirovina (npr. pripadnika bivše JNA ili sudionika Narodnooslobodilačkog rata – NOR).

Diskriminacija branitelja: bivši pripadnik NOR-a preko 100% vrjedniji od hrvatskog ratnog vojnog invalida

Inicijativa je urodila plodom, a član Upravnog odbora udruge U ime obitelji, Krešimir Planinić kaže kako su oni sretni zbog toga što Ustavni sud nije morao reagirati, već je prijedlog otišao u saborsku proceduru, što bi trebalo značiti da će npr. koeficijenti sada biti pravedniji u odnosu na hrvatske ratne vojne invalide i na udovice,djecu i roditelje poginulih branitelja.

Upozorio je i na nejasne kriterije za dobivanje partizanske mirovine.

„Partizanske mirovine su veliki teret na proračun i u krajnjoj liniji treba istražiti i način na koji se one dodjeljuju. I dan danas imate situaciju da se broj partizanskih mirovina najedanput povećava pa je najedanput smanjuje. Ne znam se koji su kriteriji za dobivanje tih mirovina i tako i dan danas po statistici ispada kao da se dodjeljuju obiteljske partizanske mirovine.“

Ustavna tužba: Neprihvatljivo je da zakon vrednuje život hrvatskog branitelja manje nego oficira JNA!

Broj takvih mirovina je na godišnjoj razini rastao za 217, a zatim odjednom u tri mjeseca od srpnja do listopada 2016 god. broj opada sa 16.841 na 16.320, odnosno nestaje 521 borac NOB-a.

Foto: Snimka zaslona

Planinić je govorio i o tome zašto se u medijima slabo govori o ovoj temi.

„Stvar je u tome da se nedovoljno ističe vrijednost Domovinskog rata i branitelja. I na taj način ako ne želite isticati dovoljno vrijednost Domovinskog rata onda želite i kontinuirano poticati na mirovine branitelja kao na teret, koje zapravo želite uspoređivati s partizanskim mirovinama, koje su opet sasvim nešto drugo.

Braniteljske mirovine su, ako ćemo pravilno gledati, ratna šteta, koju Hrvatska treba potraživati od Srbije,“ kazao je Planinić te dodaje, „poslušajte Guidu Hornika ili predstavnike udruge Crne mambe oni znaju sve, upoznali su i ministra branitelja s time, tako da taj jedan krug ljudi sigurno zna i upoznat je i s detaljima i s brojkama i s odnosima između partizanskih mirovina i braniteljskih, i oni stalno obavještavaju o tome samo što to nitko ne objavljuje,“ zaključuje Planinić.

Izvor: narod.hr

Foto: narod.hr

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža