Informirajte se: Roditelji koji su izgubili dijete u trudnoći imaju pravo na ukop
31. prosinca 2016.

“Roditelji imaju pravo na preuzimanje tijela pobačenog djeteta od bolnica i osiguravanje dostojanstvenog pokopa za njih”, podsjećaju članovi Udruge Betlehem i dodaju kako je to pravo dodatno naglašeno naputkom koje je prema bolnicama u Republici Hrvatskoj poslalo Ministarstvo zdravstva u srpnju 2016. Kako naglašavaju pravni savjetnici Udruge, Ministarstvo zdravstva je „priznalo temeljno načelo potvrđeno i u presudi Europskog suda za ljudska prava u slučaju Marić vs. RH da roditelj ima pravo pokopati i zbrinuti tijelo svoga djeteta, bez obzira na starost djeteta“. Roditelju se, nadalje, „mora omogućiti saznanje o posljednjem počivalištu njegova djeteta radi zaštite dostojanstva njegova obiteljskog i privatnog života“. Stoga je Ministarstvo zdravstva izradilo obrasce suglasnosti o ne/preuzimanju djeteta te suglasnosti na ukop koji onda obavljaju ustanove, ako je tako dogovoreno.

Ljubica Oršić, članica zagrebačke podružnice Udruge Betlehem, pojašnjava nam kako ni prije nisu postojale striktne zakonske prepreke za preuzimanje tijela mrtvorođenčeta, ali sada bi ovaj naputak koji predviđa upoznavanje roditelja s njihovim pravima preko pripadajućeg obrasca to mogao potpuno olakšati. „Roditelji nisu bili informirani o tome niti ih se o tome obavještavalo. A to su teški trenutci u kojima roditelji nemaju snage boriti se za tijelo djeteta. Sada se dogodio pomak u kojemu ništa više ne stoji na putu roditeljima da preuzmu tijelo. Većina bolnica je bila i prije otvorena za suradnju, ali ovaj naputak će cijelu situaciju dodatno razriješiti“, pojašnjava Oršić koja dodaje kako je ipak bilo i bolnica koje su postupale drugačije te spominje slučaj para iz Pule koji je morao proći kroz pravnu borbu da bi dobio tijelo svoga djeteta. U svemu tome je važno, dodaje, da roditelji budu informirani o tome da imaju pravo i mogućnost preuzimanja tijela djeteta. Spominje kako je jedna hrvatska bolnica pohranila tijela preko stotinjak djece u nadi da će se njihovi roditelji javiti.

Ljubica Oršić, kao i pravni stručnjaci Udruge, naglašavaju da je bit problema u postojećoj zakonskoj regulativi koja definira postupak zbrinjavanja tijela mrtvorođenčadi. Ona su se prije definirala kao „medicinski opasni otpad“ slijedom Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti. Ono što je jednako šokantno jest da su u međuvremenu fetusi, a to pravnici navode kao nevjerojatan podatak, proglašeni kao „posebna kategorija otpada zajedno s akumulatorima, otpadnim vozilima, otpadom koji sadrži azbest“.

I to je bit borbe koju trenutačno vodi Udruga Betlehem, a u kojoj je naputak Ministarstva zdravlja bolnicama ipak jedna dobivena bitka za njih: uvjeriti državne institucije da je tu riječ o smrti ljudskog bića, bez obzira na stupanj njegova razvoja i učiniti da ta smrt bude i pravno priznata kao takva.

Udruga ima grobnice za nerođenu djecu u Vinkovcima, Zagrebu (Markovo polje) i Gospiću.

Kontakt u svezi informacija o ukopu nerođene djece:

Ako ste izgubili svoje začeto dijete prije negoli je ugledalo ovaj svijet, i želite ga dostojanstveno pokopati, kontaktirajte Udrugu Betlehem svakim danom od 16 do 20 sati (u hitnoj potrebi od 8 do 20 sati) na brojeve mobitela: +385 (0)99 231 1000, +385 (0)91 4040 453, +385 (0)91 6019 025 ili e-mailom: najmanji@betlehem-zagreb.eu

Cijeli tekst pročitajte na bitno.net

Izvor: narod.hr/bitno.net

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža